Filmmuziek speelt met je emoties

film en muziekMuziek kan een film maken of breken

Filmmuziek speelt in mijn ogen een belangrijke rol een film. Muziek kan een film maken of breken. Ik heb jullie al een keer mijn drie favoriete films toegelicht, waarin muziek een belangrijke rol speelt. Ook het nummer van Scarlett Johansson in de film Her is uiteraard een goed voorbeeld van mooie filmmuziek, passend bij de film.

In deze blog wil ik niet ingaan op hoe mooi ik muziek vind, maar meer over wat muziek met je emoties doet. De manier waarop de regisseur wil dat jij de film ervaart.

Spanning opbouwen

Het kiezen van een bepaald soort genre muziek in films roept vaak emoties op bij mensen, zo ook bij mij. Zo kan wat hardere muziek spanning opbouwen en klassieke muziek je juist verdrietig maken. Een voorbeeld van spanning opbouwen – nog voordat ik de film überhaupt heb gezien – is het nummer Put your love in me (fade) van Thindersticks. Dit nummer wordt gebruikt in de trailer van de aankomende film Les Salauds. Deze film was in Frankrijk vorig jaar één van de sensaties. Door de donkere klanken en de bijbehorende bas word je in de anderhalve minuut durende trailer als het ware al de film ingezogen. In ben dan ook zeer benieuwd of de film net zo goed is als de trailer. Want laten we eerlijk zijn, een trailer met de bijbehorende muziek kan ook een beetje bedriegen.

The Grand Budapest Hotel

Zeer recent heb ik bijvoorbeeld The Grand Budapest Hotel gezien. Een mooie, humorvolle en kleurrijke film, waarvan ik dacht dat muziek een belangrijke rol speelde. Althans, de bijbehorende trailer deed mij dit geloven.

Eenmaal naar de film te zijn geweest, vond ik de muziek toch wat tegenvallen. Niet dat de gebruikte muziek slecht was, nee in tegendeel zelfs. De muziek bracht een bepaald gevoel – in mijn geval een vrolijk gevoel – in mij naar boven. Sommige scènes konden in mijn ogen worden voorzien van muziek , waardoor het fijne (onderbuik)gevoel nog verder kon worden versterkt.  Een gemiste kans in mijn ogen. Neemt niet weg dat ik je deze film wel kan aanraden.

Kippenvel

Mijn vrouwelijke wederhelft heeft al geschreven over het mooie kleurgebruik in Le fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Maar wat te denken van de muziek van Yann Tiersen in deze film? Wanneer ik naar deze muziek luister waan ik mij meteen in Frankrijk, tussen de zonnebloemvelden.

Eén nummer wil ik er graag uitlichten: Competine d’un autre été, l’après-midi. Een nummer dat jullie denk ik allemaal wel bekend is. Aidon Gibbons heeft voor dit nummer een prachtige korte animatiefilm gemaakt. Toen ik het filmpje voor de eerste keer zag kreeg ik kippenvel. Het leven van een – inmiddels oude – man komt binnen een kleine twee minuten voorbij. Sommige mensen maken films van anderhalve uur die minder vertellen dan dit korte filmpje. Een mooi voorbeeld van het gebruik van de juiste muziek bij de beelden.

Stilte

Naast muziek in een film, kan stilte ook een toegevoegde waarde hebben. Eén van de beste films die ik tot nu toe gezien heb dit jaar is The Selfish Giant. Een film die zich afspeelt in grauwe arbeidersbuurt in Engeland. Twee pubers – die niet meer zo een zin hebben in school – besluiten op hun eigen manier geld te verdienen. Op welke manier verklap ik niet. Wat wel een grote impact heeft in deze film is stilte. Ik ken weinige films die op een dergelijke manier met een lange stilte zijn omgegaan.

Was deze stilte erg? Verre van dat, het zorgde er voor dat het nog meer emoties opriep. Welke? Ervaar het zelf zou ik zeggen.

Cursus

Op 28 april staat onze tweede dag van de cursus filmanalyse op het programma. Deze les staat in het teken van ‘geluid’.  Ik ben dan ook zeer benieuwd wat onze cursusleider Rudi over dit onderwerp te vertellen heeft.

geschreven door de mannelijke protagonist

 

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.