Biopics waar muziek in zit

biopics film

Wij protagonisten houden van films én muziek en in vele gevallen ook de combinatie tussen die twee. Vandaag ga ik in chronologische volgorde dieper in op films die over muzikanten gaan. Wij zetten een paar biopics voor je op een rij!

Amadeus (1984)

De allereerste film die ik zag en over een muzikant ging, was Amadeus. Op de middelbare school gingen wij tijdens de muziekles deze film bekijken die over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart ging. Destijds voor mij een wat rare film, maar tegelijkertijd ook een eerste aanraking met een niet-bioscoopfilm. En blijkbaar heeft hij toch indruk gemaakt, want hij is mij altijd bijgebleven.

The Doors (1991)

Val Kilmer (leeft die man nog?) speelt in deze film de rol van Jim Morrison. Vanaf de doorbraak van de band tot aan de dood van Jim, is het verhaal mooi in beeld gebracht. Je ziet de ondergang van Jim naarmate de film vordert. De scène die mij het meest is bijgebleven, is de liftscène met Jim en Nico (zonder The Velvet Underground). Waarom? Hij is een tikkeltje vulgair.

Ray (2004)

Misschien wel de meest bekende film in dit rijtje: Ray. Deze biopic over het leven van Ray Charles, iedereen welbekend. Ray was niet alleen een begenadigd muzikant. Nee, hij heeft ook zijn donkere kanten. Drugsgebruik en ontrouw komen in deze film ook aan bod. Overigens nam Jamie Foxx met zijn rol als Ray een Oscar in ontvangst. Daarna heeft hij naar mijn mening geen fatsoenlijke rol meer neergezet. Zo zie je maar wat het winnen van een Oscar ook met je carrière kan doen.

Walk the line (2005)

Dit is toch wel één van mijn favoriete films over muzikanten. Naast dat ik groot fan ben van de muziek van Johnny Cash (over hem gaat de film), zijn de acteerprestaties van Joaquin Phoenix en Reese Witherspoone groots. Alle muziek in de film is door hen zelf ingezongen. Zijn er trouwens ook muzikanten die geen drugsverslaafde zijn geweest en bij het leven vreemdgaan? Onlangs is ook nieuwe muziek van Johnny Cash uitgebracht. Een aanrader wat mij betreft.

I’m not there (2007)

Deze film over Bob Dylan onderscheidt zich van andere films doordat vijf acteurs en één actrice (Cate Blanchett) de rol van Bob op zich nemen. Alle acteurs nemen een andere fase uit het leven van Bob op zich. Overigens wordt de naam Bob Dylan nergens gebruikt in deze film om toch enige verwarring te scheppen.

Control (2007)

Uiteraard mag de film Control niet ontbreken in dit rijtje. Onze eigen Anton Corbijn heeft deze zwart-witfilm over het leven van Ian Curtis verfilmd. Ian Curtus was de zanger van Joy Division en stond bekend om zijn ‘aparte’ manier van dansen. De één zegt dat het epilepsieaanvallen waren, de ander zegt dat het echt zijn manier van dansen was. Ik vind het in ieder geval erg fijn om ook zo te dansen op de muziek van Joy Division. Uiteraard alleen wanneer niemand kijkt.

La vie en rose (2007)

Als laatste mag ook een film over Edith Piaf niet ontbreken: La vie en rose. In Frankrijk lijken Marion Cottilard (in de rol van edith) en Audrey Tautou de hoofdrollen in belangrijke Franse films sinds deze film af te wisselen. Marion won voor haar rol namelijk een Oscar voor beste actrice. In tegenstelling tot Jamie Foxx ging het haar daarna wel voor de boeg in Hollywood. Onder andere rollen in The Dark Knight Rises, Inception en de nu in de bioscoop draaiende The Immigrant staan goed op haar CV (Helaas viel de laatst genoemde erg tegen) .

Dit zijn mijn favoriete films over muzikanten, in dit geval biopics. Ik kan mij voorstellen dat jullie nog veel meer tips voor mij hebben, dus kom maar op…

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.