Tien redenen waarom filmhuisfilms zo fijn zijn!

filmhuis

Als wij naar de bioscoop gaan, kiezen we voor 90% van de tijd voor een filmhuisfilm (arthousefilm). Dat is niet zonder reden, nee zeker niet. Wij hebben daar hele goede redenen voor; tien om precies te zijn. Welke redenen dat zijn? Wij zouden zeggen, lees maar! Overigens heeft Daphne van Cinefille deze week ook een artikel geplaatst over waarom zij het filmhuis zo tof vindt. Net iets anders dan onze post, maar heel leuk!

1. Een filmhuisfilm gaat vaak voor de inhoud;

Natuurlijk gaat iedere film voor inhoud, maar filmhuisfilms hebben dat in onze optiek net wat meer. Actiefilms moeten het bijvoorbeeld wat vaker hebben van de actiescènes en de spanning, in plaats van dat het over de inhoud gaat. Dat betekent dat de er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld de dialogen tussen de personages. Er ziet diepgang in en vaak kaart een filmhuisfilm een maatschappelijk probleem aan.

2. Er is minder budget beschikbaar;

Dat brengt ons gelijk bij het tweede punt. Er is voor filmhuisfilms vaak minder budget beschikbaar, omdat de films nu eenmaal minder worden bezocht door het bioscooppubliek. Daardoor ben je al snel geneigd om voor de inhoud te gaan. Inhoud kost namelijk minder geld, omdat de dialogen dan belangrijker zijn.

Oké, er zijn uitzonderingen, want een aantal regisseurs die voornamelijk filmhuisfilms maken, trekken wel volle zalen. Dit is omdat zij zich al bewezen hebben. Denk bijvoorbeeld aan Woody Allen, iemand die alleen maar filmhuisfilms maakt, maar waar miljoenen mensen voor naar de bioscoop gaan. Café Society bewijst dat ook maar weer!

3. In filmhuisfilms zijn ze inventief;

Na nummer twee volgt uiteraard nummer drie, best wel logisch. Maar dit punt sluit ook wel aan op het vorige punt. In filmhuisfilms zijn ze namelijk best wel inventief. Door dat mindere budget moeten ze slim omgaan met de filmset. Maar ook het acteren is veel vrijer. Bij grotere filmproducties ligt het script vast en is er weinig creatieve vrijheid. Als jij als acteur in een filmhuisfilm denkt dat je een goed idee hebt, dan breng je dat in. Of dat nou voordat de film wordt opgenomen inbrengt, of tijdens de opnames. Er wordt vaak wel bekeken of het ook echt een toegevoegde waarde heeft. De grote acteurs van deze wereld hebben natuurlijk ook wel inspraak in de grotere filmproducties, maar de filmmaatschappijen beslissen uiteindelijk. In een filmhuisfilm doet de regisseur dat, die vaak voor kwaliteit gaat. Een goed idee is natuurlijk gewoon een goed idee, wie het ook bedenkt. Kwaliteit gaat voor kwantiteit kun je ook wel stellen.

4. In een filmhuisfilm spelen vaak de wat onbekendere acteurs;

Wij vinden het altijd fijn om naar onbekende acteurs en actrices te kijken. Dat is omdat we dan vooraf geen mening kunnen vellen of de acteerprestaties. Natuurlijk valt dat niet in elke film goed uit, maar vaak ook wel. Zo vonden wij dat in films zoals Mustang, Fish Tank en La Jaula de Oro dit erg goed uitpakten. Onbekendere acteurs kunnen je verrassen!

5. Filmhuisfilms zijn als het ware talentenvijvers voor de kaskrakers;

Punt vier maakt dat eigenlijk al wel duidelijk. Een filmhuisfilms is vaak de begin van je carrière. Dat is als acteur en actrice zo, maar ook als regisseur. Het is tenslotte erg moeilijk – zo niet onmogelijk – om gelijk in een grote kaskraker te gaan acteren. In filmhuisfilms kun je je talenten aan de wereld tonen, omdat het daar dus vaak om de inhoud gaat en dus het acteren erg belangrijk is. Het is dus erg belangrijk dat er filmhuisfilm gemaakt blijven worden, omdat je anders het talent niet meer kunt ontdekken.

6. In filmhuisfilms zijn ze niet zo preuts;

Oké, in iedere Nederlandse film zijn ze niet preuts, maar dat is in Hollywood toch wel anders. Wij weten niet wat jullie daar van vinden, maar wij vinden het raar als de acteurs tijdens een liefdesscène vaak alle kleren nog aan hebben. Dat is niet echt helemaal volgens de werkelijkheid. En moeten wij dan altijd naakt zien? Nee, zeker niet, maar wij vinden het heel fijn als een film zo realistisch mogelijk is. Dus ook met betrekking tot liefdesscènes.

7. Door filmhuisfilms kom je erachter dat je zelf toch niet zo raar bent als dat je zelf dacht, of dat je juist op de personages lijkt;

Er worden veel filmhuisfilms uitgebracht. Uiteraard zitten daar ook een hoop films tussen die, op zijn zachtst gezegd, een beetje raar raar. Zelfs zo raar, dat je tot de conclusie komt dat je niet zo raar bent als gedacht. Want geloof ons, er komen wat vage personages voorbij. Dat vinden wij dus wel fijn, want dat zet ons met beide benen op de grond.

8. Filmhuisfilms zijn vaak echt, net als het echte leven;

Het tegenovergestelde van punt zeven is dan ook wel weer waar. Een filmhuisfilm is vaak zo realistisch dat je jezelf kunt spiegelen aan de personages in de film. Daar komen problemen voorbij waar je zelf misschien ook wel mee worstelt. Of geluksmomenten die je zelf ook als fijn hebt ervaren. Fijn om te zien dat er dus ook andere mensen die meemaken wat jij ook meemaakt!

9. Filmhuisfilms zijn kunststukjes, soms met een hoofdletter K;

Natuurlijk is ieder film als het ware een kunststukje, maar bij filmhuisfilms hebben wij dat vaak toch iets meer dan bij een kaskraker. zo af en toe is het zelfs kunst met een hoofdletter K. De creatieve vrijheid, de prachtige en vaak diepgaande verhalen, de inventiviteit en wat te denken van de onbevangenheid van de acteurs en de regisseur. Het vrije denken krijgt de vrije loop, in plaats van dat het om het geld gaat. En we weten allemaal dat geld bepaalt!

10. Omdat er tegen de negen voorgaande reden gewoon niets in de brengen is! Of toch wel?

Share

14 gedachtes over “Tien redenen waarom filmhuisfilms zo fijn zijn!

  1. 10 goeie redenen om vanaf nu alleen maar ‘Arthousefilms’ te gaan bekijken. En ik doe dat ook zo vaak mogelijk, vooral omdat het beperkte budget de makers tot creativiteit noopt en dat levert, zoals jullie ook al aangaven, vaak regelrechte pareltjes op. Maar toch laat ik ‘Mainstreamfilms’ niet links liggen, want ook daar zitten af en toe prachtige films tussen… zolang ze de superhelden maar links laten liggen :-p

  2. Na de posts van de afgelopen week over filmhuizen en m’n eerste kennismaking met Kino denk ik dat je mij vanaf september/oktober er ook wat vaker zult zien. Misschien moeten we daar een keer afspreken…zit al te overwegen een Cineville pas aan te schaffen 🙂

      1. Ja, ik mocht donderdag een kijkje komen nemen en heb met één van de initiatief nemers gesproken en ben erg enthousiast. Komende week lezen jullie er meer over 🙂

  3. Dat zijn tien mooie redenen.

    In het filmhuis kom je vaak onvoorspelbare scenario’s tegen en onderwerpen die de mainstream niet aandurft. Het is ook prettig om via films kennis te maken met landen waar Engels niet de voertaal is. Met een beetje geluk ontdek je nieuwe manieren van verhalen vertellen en word je geconfronteerd met prikkelende experimenten met beeldtaal.

    Soms vragen dit soort films veel van je geduld en uithoudingsvermogen, zeker als de makers uitgebreid de tijd nemen om hun verhalen te vertellen, maar dat loont zich vaak genoeg en zorgt ervoor dat je die films niet snel vergeet. Natuurlijk draaien er in de filmhuizen ook feel-good films die volgens Hollywood-stramien verlopen. Een beetje afwisseling kan nooit kwaad.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.