Tien lekkere documentaires en films over wijn

wijnfilmsWijn, wij houden ervan. Dat deed ons besluiten iets dieper te duiken in documentaires en films over wijn. Eerlijk is eerlijk, die zijn niet allemaal even goed. Net als bij wijn dus eigenlijk. Toch hebben we tien documentaires en films over wijn op een rijtje gezet. Pak je wijntje erbij, want hier komen ze, op volgorde van hoe lekker wij ze vinden.

A Year in Champagne

Zeker geen favoriet van ons. Misschien wel omdat wij niet van champagne houden. Of omdat het gewoon een beetje een saaie documentaire is. Desalniettemin zullen er vast genoeg champagne-liefhebbers zijn die meer willen weten over hoe je nu champagne maakt. Kijk A Year in Champagne en je weet het.

A Good Year

Zoete witte wijn, daar doet A Good Year ons wel een beetje aan denken. Daar moet je dus van houden. De film zelf is namelijk ook zoet. Voorspelbaar van begin tot eind. Toch kijkt hij lekker weg, al is het alleen maar omdat Marion Cotillard meespeelt.

Decanted.

Amerikanen maken ook goede wijn, zo blijkt uit deze Decanted.. Niet raar ook eigenlijk, want als Amerikanen ergens goed in willen zijn, dan gaan ze het gewoon doen. Net zolang totdat ze de beste zijn. De documentaire schiet daar wel een beetje in door, want er komen net iets teveel mensen aan het woord. Napa Valley willen we nu overigens wel bezoeken. Wauwie.

Sour Grapes

Bedriegers zijn er over de hele wereld. Zo ook als het om wijn gaat. Hoe dan, horen wij jullie denken. Nou, door je in te likken bij de rijken der aarden en alles over wijn te weten komen wat je maar kunt weten. Rudy Kurniawan was zo iemand. Sour Grapes is een documentaire die over hem gaat.

Bottle Shock

Amerikaanse wijn, die is dus al voorbij gekomen. In 1976 beleefde die pas echt zijn doorbraak. Toen vond de ‘Judgment of Paris’ plaats. Een blinde wijnproeverij om de beste wijn ter wereld te kiezen. Je raadt het al, de wijn uit California werd de winnaar. In de film Bottle Shock zien we hoe dat ging.

Sideways

Het is alweer een tijdje geleden dat we Sideways hebben gezien. Toch is hij ons bijgebleven, al is het maar omdat Paul Giammatti meedoet. Een verdienstelijk acteur die drama en humor altijd perfect samenbrengt. Over twee vrienden die een wijntour door California maken, een week voordat één van de twee gaat trouwen.

SOMM

Volgens de meeste mensen is SOMM één van de beste wijndocumentaires ooit gemaakt. De docu gaat over vier sommeliers die misschien wel het moeilijkste examen van de wereld moeten afleggen om zichzelf master sommelier te mogen noemen.

SOMM: Into the Bottle

Uiteraard is SOMM: Into the Bottle deel 2 van de hiervoor genoemde SOMM. Ook al zo een goede documentaire. Dit keer niet over sommeliers, maar over het proces van wijn maken, aan elkaar gepraat door sommeliers. Overigens is deel 3 er ook al, die staat op onze lijst van docu’s die we nog willen zien.

The Trip to Italy

Van The Trip zijn drie delen gemaakt: The Trip, The Trip to Italy en The Trip to Spain. The Trip to Italy vinden wij het beste. Misschien wel omdat wij de wijn die daarvandaan komt zo lekker vinden. Twee vrienden gaan in ieder geval al reizend door Italië, waarbij ook de wijn een belangrijke rol heeft.

Retour en Bourgogne

Retour en Bourgogne is zo ontzettend lekker. Onze favoriete wijnfilm. Vergelijk het met een Barolo; in onze ogen één van de lekkerste rode wijnen die er is. Twee broers en een zus moeten de wijngaard van hun net overleden vader redden. Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Humor en drama komen hier samen in het prachtige Bourgondië.

Overigens zijn er nog veel meer wijnfilms en –documentaires die we nog niet gezien hebben. Jammer genoeg zijn die niet overal beschikbaar om te kijken. Op IMDB staat een lijst met films over wijn, die overigens ook niet compleet is. Hopelijk kunnen we er nog wat afstrepen, waarbij The Secret of Santa Vittoria en Tu Seras Mon Fils hoog op het lijstje staan.

Nog tips voor ons, als het op films over wijn aankomt? Of over lekkere wijn zelf, dat mag uiteraard ook.

Share

2 gedachtes over “Tien lekkere documentaires en films over wijn

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.