Onze tien beste LGBTQ films!

LGBTQ films

Misschien gaat er niet meteen een lichtje bij je branden bij het zien van LGBTQ, maar wij weten zeker dat je weet wat het betekent: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender or Queer (of Questioning). Of je het nu wilt of niet, we zijn allemaal gelijk. Dus eigenlijk is het rijtje niet compleet zonder de H van Heterosexual, als je het ons vraagt. Want waarom in hokjes denken? Maar goed, wij zien best wel wat films waarin LGBTQ een thema is. Vaak hele goede films. Het anders zijn is zelfs een beetje een fascinatie voor de vrouwelijke Protagonist. Wij hebben daarom een lijst samengesteld van onze tien beste LGBTQ films. Benieuwd naar die lijst van onze tien beste LGBTQ films?

My Own Private Idaho (1991)

Mike is een mannelijke hoer die Scott ontmoet. Scott werkt op de straat, alleen maar om zijn familie een hak te zetten. Samen gaan ze op zoek naar Mike’s moeder. Ze starten in Idaho, maar belanden al snel in Italië. Toen River Phoenix in 1991 de Volpi Cup won, werd het onderwerp voorzichtig aan iets meer omarmd. Voor de filmmaatschappijen blijft het een moeilijk onderwerp, vooral in Amerika (lees: Hollywood).

Fucking Åmål (1998)

Ook al opgenomen in onze lijst met tien beste Scandinavische films! Agnes is een lesbienne van 16 jaar en woont in Åmål. Ze is eenzaam, maar krijgt het toch voor elkaar om mensen op haar feestje op te trommelen, waaronder Elin. Alleen Elin vernedert Agnes in het bijzijn van iedereen. Elin krijgt al snel spijt en de twee bouwen en band op. Alles aan deze film was nieuw en spannend en het onderwerp vaak onbesproken. Knap en met veel gevoel gemaakt!

A Single Man (2009)

A Single Man speelt zich af in 1962 en beschrijft een dag uit het leven van George. Hij is van middelbare leeftijd, die het verlies van zijn vriend niet kan verwerken. Hij blijft nogal hangen in het verleden. Zijn beste vriendin Charley probeert hem bij te staan. Maar lukt dat wel? Want zij heeft dan weer problemen met haar eigen toekomst! In de film wordt redelijk onopvallend met licht gespeeld. Als het hoofdpersonage met iets onschuldigs of liefs wordt geconfronteerd, dan licht dat fragment letterlijk op in de film.

Tomboy (2011)

De 10-jarige Laure voelt zich eigenlijk altijd onbegrepen. Wanneer ze verhuizen, komt ze Lisa tegen, die eigenlijk meteen denkt dat ze een jongetje is. Laure besluit hier in mee te gaan en doet zich vanaf dan voor als een jongetje. Michaël om precies te zijn. Zou ze/hij zijn geheim wel vol kunnen houden? Tomboy is het perfecte voorbeeld van jezelf niet kunnen uiten. Niet tegenover je nieuwe vriendjes, maar zeker ook niet tegenover je ouders.

Weekend (2011)

Een one-night stand loopt uit op een intens weekend vol met seks, drugs en verhalen over liefde en dromen. Dit is een weekend wat zou kunnen uitmonden in veel meer. Prachtige en eerlijke film over het moderne leven. Ow ja, de film heet Weekend. Verrassend he?

La Vie d’Adèle (2013)

La Vie d’Adèle gaat over de studente Adèle (verrassing!) die zichzelf nog aan het ontdekken is. Wanneer ze de ietwat excentrieke kunststudente Emma (Léa Seydoux) tegenkomt, valt ze als een blok voor haar. Emma is de eerste echte liefde van Adèle: een vrouw nog wel. Zoals het zo vaak gaat in het echte leven, komen daar ook een hoop problemen bij kijken. Hoe ga je om met verdriet en pijn en zorg je dat je verder kunt met je leven. Deze film staat ook in onze lijst van onze tien beste Franse films!

Pride (2014)

Engelse humor van de bovenste plank, dat is Pride. Een op waarheid gebaseerd verhaal over homo’s en mijnwerkers. Wedden dat je nu al moet lachen? In 1984 was er de Britse mijnstaking. De gezinnen van de mijnwerkers hadden het zwaar en een groep homoseksuele activisten besluit geld voor deze gezinnen in te zamelen. Dat alles niet van een leien dakje gaat spreekt voor zich met deze twee totaal verschillende gemeenschappen. Uiteindelijk resulteert dit toch in een bijzondere samenwerking. Al benieuwd? Ook deze film hebben we al opgenomen in een lijstje. Namelijk in onze tien beste Britse films!

The Normal Heart (2014)

The Normal Heart speelt zich af in New York in het begin van de jaren tachtig. In de homo-scene breekt de aidsepidemie uit en in die tijd was besmetting met het hiv virus, in 99 procent van de gevallen, dodelijk. De jonge schrijver Ned Weeks (Mark Ruffalo) richt een actiegroep op, omdat hij als één van de eerste de ernst en omvang beseft van deze ziekte, die dan nog gay-cancer wordt genoemd. Er is weinig steun vanuit de gemeente en de regering, want niemand wil zich verbinden aan een ziekte die alleen onder homoseksuelen lijkt voor te komen. De actiegroep vecht voor onderzoek naar deze ziekte. Hij wordt uiteindelijke bijgestaan door de arts Emma Brookner (Julia Roberts), die op zoek gaat naar de achtergrond van deze onbekende ziekte. Gaan ze de strijd winnen?

Holding the Man (2015)

Het verhaal begint halverwege de jaren ’70. Timothy is vijftien als hij rugbyspeler John op  hun Katholieke school ontmoet. Het begint als een vriendschap, maar groeit als snel uit tot een relatie. Een relatie die zwaar onder druk komt te staan vanwege  familie en school. Maar de tijden zijn aan het veranderen. Meer mensen komen er publiekelijk voor uit homoseksueel te zijn. Timothy en John beleven ups en downs, maar  komen voor een grote uitdaging te staan als een van hen ziek blijkt te zijn. Gezien de periode waarin het verhaal zich afspeelt, is het niet moeilijk te raden om welke ziekte het hier gaat.

Moonlight (2016)

Om Moonlight kon je haast niet heen. Wij dus ook niet. En terecht! Hoe profileer je jezelf ten opzichte van anderen en wie wil je zijn? Lastige vragen die we onszelf allemaal wel eens stellen. Maar hoever laat je je beïnvloeden, dat is de vraag. Voor Chiron, die in de buitenwijken van Miami woont, beïnvloedt het zijn hele leven. Ga als homoseksuele jongen jezelf maar eens zijn in zo een buurt. Dan villen ze je!

Wat zijn volgens jou de beste LGBTQ films?

Share

10 gedachtes over “Onze tien beste LGBTQ films!

  1. La Vie D’Adele zou ik sowieso ook in mijn lijstje opnemen, sinds kort komt ook Heartstone (2016) daarbij. Over Moonlight hebben we het al gehad;)
    Het thema van ‘female sexuality’ (op een soort droomachtige manier) zie je ook op intrigerende wijze terug in bijvoorbeeld een Mulholland Dr., wat bevestigt dat deze thematiek zich ook buiten de gebruikelijke dramafilms laat exploreren (sorry voor dat elitaire werkwoord).

    De rest moet ik nog zien!

    1. Carol vonden wij een prima film, maar ook niet meer dan dat. Voor ons was de keuze dan ook niet zo moeilijk. Wel hadden we nog andere titels die de lijst net niet gehaald hebben: L’inconnu du lac, Lilting en The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert zijn er daar drie van.

  2. Hoi “Fucking Amal” en vooral “La vie d’Adèle” vind ik geweldig. De andere films van het lijstje ken ik niet. Ik zou ook “My summer of love” toevoegen. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.