We hebben inmiddels wel een paar lijstjes met beste films van een bepaald land. Zo hebben we die al van Spanje, Italië en Frankrijk. Beetje bij beetje proberen we de voor ons belangrijkste landen af te gaan. Er ontbreekt op dit moment nog wel een land waar ze zeer goede films maken: België. Vandaar deze lijst, met tien films waarvan wij vinden dat het de beste Belgische films zijn die er zijn. Benieuwd naar onze geheel willekeurige tien beste Belgische films?
The Broken Circle Breakdown (2012)
Een echte tranentrekker. Als je het bij deze film niet droog houdt dan weten wij het ook niet meer. Het verhaal – en ook de muziek – zorgen voor de ultieme filmbeleving. Twee mensen die samen lief en leed delen en in dezelfde country band spelen. Als hun zesjarige dochtertje komt te overlijden, komt haar relatie zwaar onder druk te staan. Deze film van Felix van Groeningen is tot in perfectie uitgewerkt. Alles in deze film klopt voor ons.
De Helaasheid der Dingen (2009)
Nog een film van Felix van Groeningen. Het verhaal speelt zich af in een dorp in België waar iedereen elkaar kent. De film gaat over een 13 jarig jongetje, Gunther, die opgroeit in een gezin waar drank en veel feesten een grote rol speelt. Zijn oma staat aan het hoofd van het gezin, die verder bestaat uit haar vier zonen en Gunther.Gunther ziet veel om zich heen gebeuren en komt er langzaam maar zeker achter dat dit misschien niet het leven is dat hij later wil leven. De film is dan ook een combinatie van flashbacks uit het verleden en beelden van zijn huidige leven. De film is grappig, raakt je tot op het bot, is confronterend, maar vooral op een prachtige manier in beeld gebracht.
Rosetta (1999)
De gebroeders Dardenne hebben heel wat films gemaakt in hun leven, waaronder ook een paar hele goede. Rosetta is er daar zeker weten eentje van. De werkeloosheid is hoog in Wallonië. De 18-jarige Rosetta woont daar, samen met haar alcoholistische moeder. Geld komt alleen binnen door het misbruik dat mannen van die moeder maken. Jullie zullen begrijpen dat Rosetta niet heel blij met haar moeder is. Ze wil dan ook ontsnappen aan de situatie waarin zij zich bevindt. Ook als dat ten koste gaat van haar enige vriendschap. Als je gaat kijken word je meteen de film ingezogen, mede door het camerawerk.
Hasta la Vista! (2011)
De film gaat heel simpel gezegd over drie jongens met een handicap die ontmaagd willen worden. Dat willen ze niet in België, nee dat willen ze in Spanje tijdens een wijntour. Want van een wijntje houden de mannen wel. Nu maar hopen dat het ze ook gaat lukken, want één is er blind, een ander zit in een rolstoel en de derde is volledig verlamd. Een heerlijke humoristische film, die ook aandoenlijk is. Waarom dat is moet je zelf maar gaan beoordelen.
Iedereen Beroemd! (2000)
De 17-jarige Marva ziet er niet uit als een alledaagse popster. Zwe kan eigenlijk niet zingen en haar looks zijn ook niet heel popsterwaardig. Toch doet haar vader er alles aan om haar een carrière te geven. Dit ook omdat hij toch geen baan heeft. Hij besluit de succesvolste zangeres van het land te kidnappen. Alles om maar succes te krijgen. Zal het ook lukken? De muziek bij deze film past perfect bij wat je ziet, en wat je ziet is niet altijd even rooskleurig.
Rundskop (2011)
Koeien, stieren, hormonen, vriendschap, verraad, maffiapraktijken en moord komen allemaal voorbij in de 120 minuten dat de film duurt.
Een echte misdaaddrama, vol met spanning. Matthias Schoenaerts is één van de hoofdrolspelers en Michaël R. Roskam regisseert de film. Overigens doet onze eigen Frank Lammers ook mee in Rundskop. Als echte Brabander is dat Belgisch praten uiteraard een eitje.
La Promesse (1996)
Nog een film van de gebroeders Dardenne, die zich dik keer in Luik afspeelt. Igor is 15 en helpt zijn vader Roger wel eens met dubieuze zaken. Als op een dag een zwartwerker om het leven komt, wil Roger dit verbloemen. Igor is het hier alleen niet zo mee eens. Hij gaat de vrouw en kind van de verongelukte man helpen, ook al betekent dit dat hij daarmee zijn vader in de weg zit. Ongelooflijk dat dit soort dingen gebeuren, want daar is vast sprake van. Wat mensen allemaal niet doen om aan geld te komen, over de rug van een ander.
L’Envahisseur (2011)
Deze film, ook wel bekend als The Invader, gaat over Amadou. Hij is een Afrikaan die in Brussel opzoek gaat naar een beter leven. Uitbuiting is het gevolg, waardoor Amadou genoodzaakt is een andere houding aan te nemen. In plaats van een vriendelijke man te zijn, keert hij zich tegen de maatschappij. Wat een uitzichtloos bestaan niet met een mens kan doen. Mooi in beeld gebracht.
Le Vélo de Ghislain Lambert (2001)
Een leuke film over wielrennen is Le Vélo de Ghislain Lambert. De film speelt zich af in de jaren 70, nog voor alle dopingperikelen (althans dat dachten we). Een amateurwielrenner doet alles wat hij kan om hogerop te raken. Als hij merkt dat iedereen om hem heen vals speelt (lees: doping gebruikt), gaat hij zelf ook aan de doping. Resultaat is dat hij harder gaat fietsen. Maar redt hij het ook tot de top? Een leuke en humoristische film. Misschien niet het beste acteerwerk, maar dat maakt ook niet altijd iets uit. Als de film je maar vermaakt, en dat doet deze film.
C’est Arrivé Près de Chez Vous (1992)
Net als in Le Vélo de Ghislain Lambert speelt Benoît Poelvoorde de hoofdrol in deze cultfilm. Een film over moordenaar Ben. Als een filmploeg hem benadert om hem te volgen bij zijn ‘bezigheden’ accepteert hij. Alleen nu is het de vraag of de filmploeg niet medeplichtig is aan de moorden die Ben pleegt, waarbij vooral postbodes het moeten ontgelden. Een donkere film met hetzelfde soort humor.
Een mooie lijst met heel wat klassiekers: Le Vélo de Ghislain Lambert en C’est Arrivé Près de Chez Vous vond ik hilarisch. La Promesse en The Invader heb ik nog niet gezien. Wat mij betreft, mogen ook Loft, De Zaak Alzheimer en De Behandeling aan deze lijst toegevoegd worden.
Die heb ik nog niet gezien. Komen op het lijstje 🙂
Oeps, veel heb ik er niet van gezien.Maar als ik ook iets zou mogen toevoegen dan zou dat “Deux jours, une nuit” zijn van de broers Dardenne. Die heeft een enorme indruk op mij gemaakt.
Vind ik ook erg goed. En hoewel de broeders Dardenne Belgisch zijn, speelt de film zich volgens mij in Frankrijk af. Dat is dan een reden om hem niet op te nemen.
Ter informatie: Deux Jours, Une Nuit speelt zich in België af. Ik weet nog dat ik het me in het begin van de film afvroeg, maar al snel zag ik dat de auto’s Belgische kentekens hadden.
Weer wat geleerd 🙂
Felix van Groeningen vind ik één van de betere Vlaamse filmers, The Broken Circle Breakdown heb destijds nog gerecenseerd. Fantastisch, ontroerend drama, een echte emotionele uppercut. C’est Arrivé Près de Chez Vous vond ik ook erg sterk!
Rundskop en de Helaasheid der Dingen vond ik ook heel mooi! Maar mijn favoriete Vlaamse film blijft Het Vonnis. Hebben jullie die al gezien? En Je suis à toi van de Waalse regisseur David Lambert vond ik ook super mooi.
The Broken Circle Breakdown staat hier overigens al meer dan drie jaar ongekeken in mijn dvdkast.. oeps!
Oew die moet je echt zien. Net als dat wij nog Het Vonnis en Je Suis à Toi moeten zien.
Het valt mij op dat er geen films van voor de jaren ’90 tussen staan. Maar ikzelf heb ook pas een paar jaar geleden voor het eerst wat oudere Belgische films gezien en daar is wel wat om aan te raden. Meeuwen sterven in de haven (1955) De man die zijn haar kort liet knippen (1966) en Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerçe, 1080 Bruxelles (1975). Maar mijn favoriete Belgische films zijn toch de recente films Dagen Zonder Lief (2007) en Khadak (2006).
Dagen zonder lief ook erg mooi inderdaad. Werd alleen wel een hoog Groeneveld gehalte. Voor de rest idd veel films van na de jaren 90. Logisch, aangezien ik uit de jaren i0 stam. Zal eens kijken of ik jouw tips ergens kan zien. Dank.
Te veel films uit het lijstje die ik nog niet gezien heb….