Tien alternatieve films over ouderschap!

films over ouderschap

Hiep hoi, ik word papa! Dit jaar geen zomervakantie, maar vaderschapsverlof. Dan is het gedaan met de rust heb ik mij laten vertellen. Helemaal niet erg hoor, dat heb ik er graag voor over. Uiteraard kan ik dat niet voorbij laten gaan zonder een lijstje op te stellen over het ouderschap. Dat is alleen geen zoetsappig lijstje met de standaard romantische komedies. In dit geval is dat een lijst met tien alternatieve films over ouderschap. Allemaal films waar ik als vader alleen maar van kan leren. En daar zitten goede en slechte voorbeelden bij!

Private Life

In Private Life zien we twee geliefden die graag ouders willen worden. Dat gaat alleen niet vanzelf, waardoor er strubbelingen zijn. Hier kan ik heel eerlijk over zijn. Bij ons ging het ook niet vanzelf. Als je in zo een proces zit, dan lijkt alles tegen te zitten. Lukt het uiteindelijk, dan ben je ook alles weer vergeten. Blijdschap overheerst in dat geval. Private Life is zo goed omdat het de waarheid is, maar ook omdat er altijd nog een vleugje humor inzit

Els Dies Que Vindran

Wat was het een genot om Els Dies Que Vindran (The Days To Come) te zien. Alles is zo echt aan deze film. Een zwangerschap is namelijk niet alleen maar leuk, nee dat is ook keihard werken in sommige gevallen. Vooral als je, net als in deze film, elkaar nog helemaal niet lang kent. Kennen ze elkaar überhaupt wel goed genoeg? Dit is onze eerste tip als het gaat over films over ouderschap.

Tully

Dat zwanger zijn zwaar kan zijn, bewijst Tully wel. Al een huis vol hebben met rondrennende kinderen en dan is er ook nog een nieuwe kroost op komst. Een nanny biedt dan uitkomst, zodat jij na de geboorte alles kunt doen wat je in je studententijd ook al deed. Tijd voor jezelf, want dat zit er de komende tijd zeker niet meer in. Grappig, serieus en leerzaam.

Turist

Wat zou jij doen als er een lawine op je afkwam? Wegrennen denk ik, toch? Maar wat als je vrouw en kinderen naast je staan? Ren je dan ook weg, zonder hen? In Turist gebeurt dat laatste dus. Niet echt goed voor je relatie lijk me. Dat blijkt ook wel uit de film.

Mommy

Laat ik hopen dat ik niet zo een onhandelbaar kind krijg als Steve in Mommy. Alhoewel, dat ligt ook aan de moeder van Steve hoor. Dat is water en vuur die twee. Nu heb ik het geluk dat mijn aanstaande vrouw niet zo in elkaar steekt en de liefste van de wereld is (nu maar hopen dat ze dit ook leest).

Cobain

Als je zwanger bent dan is er het advies om niet te drinken, geen drugs te gebruiken en om niet te roken. En wat denk je, alles wat niet mag doet Mia wel. Gelukkig doet mijn aanstaande dat alles niet. Mia heeft al een tienerzoon, Cobain. En die geeft het ongeboren kind al meer liefde dan zijn moeder hem ooit heeft gegeven.

Loveless

Zo liefdeloos als in Loveless gaan wij toch nooit zijn. Althans, laat deze film dan een wijze les zijn. Twee ouders liggen namelijk in scheiding en daardoor in de clinch met elkaar. Ze vergeten alleen het kind, dat dan ook verdwijnt. Of ze hem nog terugvinden? Kijk zelf, zou ik zeggen.

Jusqu’à la Garde

Jusqu’à la Garde zou wat dat betreft ook in de beschrijving van de vorige film kunnen passen. Twee ouders die ruziën en het kind is de dupe. Alleen dit keer geen kind dat verdwijnt, maar zich constant tussen de twee ouders inzit. Want maak maar eens een keuze tussen je vader en je moeder. Leg die keuze niet neer bij je kind!

Captain Fantastic

Als we het over normen en waarden hebben, dan heb ik daar zelf ook wel een mening over. Die wil ik uiteraard wel overbrengen aan die kleine. Wie dat ook heeft gedaan, is Ben, in Captain Fantastic. Hij moet zijn kinderen alleen opvoeden als zijn vrouw plotseling overlijdt. Hoe hij dat doet, vind ik erg leerzaam. Daarmee zeg ik overigens niet dat ik altijd achter die keuzes sta.

The Wolfpack

Vooruit dan, ook een documentaire. Want wat ik echt niet van plan ben, is om mijn kind thuis les te geven en amper buiten te laten komen. Dat gebeurt wel in The Wolfpack. De kinderen zien wel veel films en imiteren die later. Niets mis mee hoor, maar sociale contacten zijn toch minstens zo belangrijk.

Jullie nog tips als het gaat om films over ouderschap?

Geschreven door de mannelijke Protagonist

Share

3 gedachtes over “Tien alternatieve films over ouderschap!

  1. Gefeliciteerd! Ga er vooral van genieten!

    Heb niet alle films in de lijst gezien, maar er zitten heel sterke tussen. Broken Circle Breakdown is misschien een beetje te heftig, maar het vangt wel perfrect wat de invloed van een kind kan zijn op je leven. En nog eentje over hoe het niet moet: Dear Zachary: A Letter to his son about his father.

    1. Ga ik zeker doen. The Broken Circle Breakdown had zeker gekund, maar komt al zo vaak voor op ons blog, dat ik voor andere films koos. Daarnaast is hij angstig zielig, iets wat ik niet mee hoop te maken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.