Onze tien beste Scandinavische films!

Scandinavische films

Wij zien geregeld een Scandinavische film. Dat is dus een film uit IJsland, de Faeröer Eilanden, Denemarken, Noorwegen, Zweden of Finland. Van al die films die wij ooit uit Scandinavië hebben gezien, hebben wij een verzameling van onze tien beste Scandinavische films gemaakt. Oké, een film uit de Faeröer Eilanden zal je niet in de lijst terugvinden, maar we hebben uit alle andere landen toch minstens één film kunnen vinden. Benieuwd wat onze tien beste Scandinavische films zijn?

Idioterne (1998)

Deze Deense film, die beter bekend staat onder de naam The Idiots, is er één van Lars von Trier. Von Trier maakt geen normale films, maar films die vaak schokken. Idioterne is er daar zeker één van. Een groep nieuwelingen doet zich voor als verstandelijk beperkten. Niet voor de lol, maar omdat ze daar een betere wereld willen creëren. Als leider Stoffer steeds meer van ze vraagt, is het de vraag of iedereen daarin mee wil gaan!

Festen (1998)

Nog een Deense film en eentje van een buitencategorie is Festen van Thomas Vinterberg. En hoewel de film Festen heet, is het zeker geen feest in deze film. Een Deense familie komt samen om de verjaardag van de vader te vieren. Alleen valt er weinig te vieren als één van je zoons het feestje komt verpesten. Niet geheel onterecht, naar het blijkt. Een zware film die te boek staat als een dogma film. Dogma? Een film die is geschoten zonder kunstmatig licht, zonder toegevoegde muziek en alleen op locatie. Dit is een ontzettend heftige film met een onderwerp waar niemand ooit mee te maken willen krijgen. Helaas lijkt dat een utopie.

Fucking Åmål (1998)

1998 was een goed jaar van ons, want ook het Zweedse Fucking Åmål kwam destijds uit. Agnes is een lesbienne van 16 jaar en woont in Åmål. Ze is eenzaam, maar krijgt het toch voor elkaar om mensen op haar feestje op te trommelen, waaronder Elin. Alleen Elin vernedert Agnes in het bijzijn van iedereen. Elin krijgt al snel spijt en de twee bouwen en band op. Alles aan deze film was nieuw en spannend en het onderwerp vaak onbesproken. Knap en met veel gevoel gemaakt!

De Grønne Slagtere (2003)

Deze Deense film van Anders Thomas Jensen staat ook bekend als The Green Butchers. Twee slagershulpjes zijn hun baan zat en beginnen een eigen slagerij. De opening verloopt alleen desastreus, en alleen een wonder lijkt hen te kunnen helpen. Dat wonder komt er met de dood van een onderhoudsman van de vriezer. Hoe? Dat is de vraag! Een heerlijke en briljante tragikomedie.

Adams Æbler (2005)

Nog een film van Anders Thomas Jensen, die in dezelfde categorie valt als De Grønne Slagtere. Op en top zwarte komedie. Adam is een neonazi die als taakstraf bij een priester moet werken. Twee tegenpolen dus. Adam krijgt een hele simpele opdracht mee: bak een appeltaart van de appels van de boom voor de kerk. Alleen lukt dat niet echt als er een vloek lijkt te rusten op de boom. De priester denkt dat de duivel hem test.

Le Havre (2011)

Dit is misschien wel een afwijkende naam in de lijst, want het is een Franse titel. Maar het is toch echt de Fin Aki Kaurismäki die de film heeft gemaakt. Diezelfde Aki staat bekend om zijn aparte humor, zoals ook blijkt uit de Le Havre. Marcel is een schoenpoetser die een normaal leven heeft in Le Havre. Tot dat hij op een dag een Afrikaanse vluchteling ontmoet. Naast dat zijn vrouw ziek wordt, gaat hij ook nog eens zorgen dat de jongen niet in de handen van de politie valt. Zal hij alle zorgtaken goed kunnen verzorgen?

Oslo, 31. August (2011)

Een Noorse dramafilm van Joachim Trier. Anders was verslaafd. Met de nadruk op was, want hij gaat de weide wereld weer in. Richting Oslo wel te verstaan, want daar maakt hij kans op een baan. Maar eenmaal daar aangekomen gaat hij niet solliciteren, maar oude bekenden opzoeken. Dit alles om zijn fouten uit het verleden te bespreken en zijn excuses aan te bieden. Is het te laat of krijgt hij nog een kans?

Jagten (2012)

Een Deense film die je naar de strot grijpt. Die je doet laten beven op de bank, die je laat schelden, vloeken en een film die je met dingen naar het scherm laat gooien. Zo een film is Jagten. Want het zal je maar gebeuren, dat ze je van kindermisbruik verdenken. Lucas (Mads Mikkelsen) overkomt dit. Hoe bewijs je vervolgens je onschuld en hoe reageren andere dorpsbewoners daar weer op. Dat alles komt in deze film aan bod. Jullie zullen vast wel begrijpen dat Lucas niet echt de meest geliefde persoon is in het dorp, en dat alleen omdat een kind een fantasieverhaal vertelt. Erg pijnlijk allemaal!

Of Horses and Men (2013)

Het IJslandse Of Horses and Man (Hross í Oss) gaat over paarden. Of beter, het gaat om paardrijders en paarden die een beetje raar zijn. Humor speelt dan ook een belangrijke rol, net als de prachtige natuur. Soms krijgt een paard zijn zin en soms de mens. Die afwisseling is mooi in beeld gebracht. Het is als het ware een strijd tussen de paarden en de mensen. Beide hebben dierlijke instincten en gebruiken die op allerlei verschillende manieren. Een droge film die soms ook wel een tikkeltje schokt.

Rams (2014)

Ook Rams (Hrútar) is van IJslandse bodem. Gummi en Kiddi zijn twee broers, beide schapenherders en hebben al meer dan 40 jaar niet met elkaar gesproken. Beide winnen met enige regelmaat een wedstrijd voor wie de mooiste ram heeft. Als Kiddi zijn schapen zijn besmet, vreest het hele vallei voor de ziekte. Ruimen is de enige oplossing, al is niet iedereen het daar mee eens. Deze film is droog, maar laat ook de eenzaamheid zien, net als het prachtige landschap.

Wat zijn jullie favoriete Scandinavische films?

Share

9 gedachtes over “Onze tien beste Scandinavische films!

  1. Leuke lijst waar ik tot m’n verbazing toch de helft van heb gezien. Ik mis eigenlijk wel Songs from the second floor of een andere film van dezelfde regisseur.

  2. Hoi, Festen, Fucking Amal, Jagten en Le Havre, horen zonder meer in dit rijtje thuis. De Idiots vond ik niet zo bijzonder en Adams apples ook niet. De andere 4 films van het lijstje heb ik niet gezien. Zelf zou ik er nog aan toe willen voegen: Breaking the waves van Lars van Trier, Leningrad Cowboys go to America van Kaurismaki, Songs from the second floor (zie Nostra) en vooral ook Mifune’s last song, naam van de regisseur is me even ontschoten. Fucking Amal, Breaking the waves en Mifune’s last song heb ik alledrie een keer of 5 gezien. Groetjes, Erik

  3. Ik heb nog een hoop Scandinavische films om te kijken. :S Ik heb alleen Jagten en Fucking Amal gezien, beide goede films idd. Oh en de Dead Snow films :p

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.