Onze tien beste regisseurs en regisseuses!

tien beste regisseurs

Wij hebben al aardig wat lijstjes als het gaat om favoriete films uit een bepaald land. Wat nog ontbreekt is een lijstje met onze tien beste regisseurs en regisseuses. Waar wachten we dan op? Juist! Daar komen ze dan, onze tien favoriete regisseurs en regisseuses. Benieuwd wie er in de lijst staan?

Xavier Dolan

Die man maakt nooit een slechte film. Althans, dat vinden wij. We hebben nog niet eens alles gezien, maar Xavier Dolan verstaat zijn vak. Het gaat om de inhoud en niet om de rest. Natuurlijk maakt hij ook mooie films, maar het gaat vooral om de verhalen die hij vertelt. Zonder opsmuk en met lekker veel drama. Wij vinden Xavier Dolan, de man die alles kan!

Steve McQueen

Noem de naam Steve McQueen en de vrouwelijke Protagonist veert op. Niet heel onlogisch ook, want in al zijn films speelt Michael Fassbender mee. Los daarvan is ook Steve iemand die wel een gevoelig onderwerp durft aan te snijden. Kijk alleen maar al naar 12 Years a Slave. Pijnlijke film! En wat de denken van die andere films van hem: Shame en Hunger. Ook al zo confronterend.

Felix van Groeningen

Nu veert de mannelijke Protagonist op. Niet voor niets, want Felix van Groeningen heeft misschien wel één van de beste films ooit gemaakt: The Broken Circle Breakdown. De Helaasheid der Dingen, Belgica, Steve + Sky en Dagen Zonder Lief zijn minder, maar nog steeds topfilms. De rauwheid kunnen wij in ieder geval wel waarderen. Ook niet onbelangrijk, muziek speelt ook altijd een grote rol in zijn films. Dat heeft bij ons vaak wel een meerwaarde. Bij The Broken Circle Breakdown en Belgica is de muziek zelfs speciaal geschreven voor de films.

Anders Thomas Jensen

Over de Deen Anders Thomas Jensen schreven wij ook al eens – over best veel regisseurs uit dit lijstje trouwens. Ben je opzoek naar een film die een boodschap heeft, maar dat op een dusdanige manier doet dat het grappig is, dan zit je bij Jensen goed. The Green Butchers, Adam’s Apples en Flickering Lights zijn daar het perfecte voorbeeld van. Humor, cynisme, drama en non-fictie komt allemaal samen.

Ken Loach

Verrek, weer iemand waar we al over schreven: Ken Loach. Als je nog geen film van hem hebt gezien, ben je waarschijnlijk of heel oud of heb je onder een steen geleefd. De goede man kan namelijk al lang met pensioen. Ken richt zich met zijn films op de sociale misstanden. Met name in Engeland. I, Daniel Blake is daar het perfecte voorbeeld van. Al is Kes onze persoonlijke favoriete.

Tom Ford

De perfectie die Tom Ford gebruikt bij het maken van kleding, gebruikt hij ook in zijn films. Dat zijn er twee tot nu toe. A Single Man en Nocturnal Animals. Twee niet met elkaar te vergelijken films als het gaat om het verhaal, maar op cinematografisch gebied wel. Visuele pareltjes zijn, waarbij je als kijker extra informatie krijgt door alleen maar te kijken.

Andrew Haigh

Deze man staat in deze lijst vanwege twee films. Zijn derde film, Lean on Pete, moeten we nog zien, maar 45 Years en vooral Weekend vonden wij een genot om te zien. Beide gaan in ieder geval over eerlijkheid. Eerlijkheid naar elkaar toe. Twee protagonisten en een verhaal. Jij als kijker hoeft alleen maar achterover te leunen. Verwacht vooral geen actie, maar vooral dialogen. Veel dialogen. Heel veel goede dialogen.

Jean-Pierre Jeunet

Zoek je een film waarbij de kleuren van het beeld afspatten, dan zit je bij Jean-Pierre Jeunet goed. Hij speelt echt met kleur. Kijk alleen maar naar Amélie, zijn bekendste film. Maar vergeet ook de ondergewaardeerde Mic Macs en The Young and Prodigious T.S. Spivet niet, want dat zijn ook pareltjes hoor. Ook hier gaan drama en humor weer perfect samen.

Coen Brothers

Eigenlijk twee personen, maar we rekenen ze als één, aangezien ze bijna altijd samen films maken. En wat voor films: Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Are Thou?, No Country for Old Men en Inside Llewyn Davis. En dat is nog lang niet alles. Wat wij zo kunnen waarderen aan de broers, is bijna altijd de perfecte combinatie tussen drama en de donkere humor. Het lijkt zo simpel, maar verzin het maar eens.

Andrea Arnold

Gelukkig toch nog een regisseuse in de lijst. En wat voor een jongens en meisjes. Andrea gebruikt vaak acteurs en actrices die überhaupt nog nooit geacteerd hebben. Merk je dat? Nee totaal niet, want daardoor komt het allemaal wat minder geforceerd over en is het nog lekker puur. Kijk maar naar American Honey en Fish Tank. Die films zitten steengoed in elkaar.

Wat wij spijtig vinden aan onze lijst, is dat er dus maar één vrouw tussen staat. Wel zijn er nog vrouwen die ons kunnen bekoren, maar of te weinig films hebben gemaakt (Clio Barnard), of gewoon net buiten de boot vallen (Lynne Ramsay). En blijkbaar zijn wij gewoon meer fan van mannelijke regisseurs. Dat is natuurlijk ook gewoon een conclusie die we kunnen trekken.

Dit waren onze beste regisseurs en regisseuses. Wie zijn jullie favoriete regisseurs en/of regisseuses?

Share

11 gedachtes over “Onze tien beste regisseurs en regisseuses!

  1. Dat is een origineel lijstje. Zo te zien hebben jullie (bewust?) gekozen voor nog levende regisseurs. In die categorie ga ik ook zeker voor de Coen Brothers en zou ik David Lynch en Michael Haneke willen toevoegen. Wat betreft vrouwelijke regisseurs kies ik voor Agnès Varda, Lucrecia Martel, Claire Denis en Maren Ade. De meeste van mijn favoriete regisseurs leven niet meer: Kubrick, Tarkovski, Lang, Murnau, Kiarostami, Kurosawa, Altman, Hitchcock en Buñuel.

  2. Mijn absoluut favoriete regisseur is François Ozon, die man heeft gewoon nog geen slechte film gemaakt (ok, Ricky mischien…) en elke nieuwe film van hem is voor mij een automatische “moet ik zien”. Ik hoef zelfs niet te weten waar de film over gaat.

    Een andere favoriet is Hirokazu Koreeda. Sinds ik Nobody knows zag, ben ik fan.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.