Onze tien beste films over wandelen/hiking!

10 beste wandelfilms

Hobby’s, wie heeft ze niet? Wij hebben er in ieder geval meer dan genoeg. Eén van de dingen die wij graag doen is buitenzijn. Zo zijn wij allebei graag buiten om te wandelen. Even lekker wandelen in de bossen, gewoon door het mooie Breda of Rotterdam en in het buitenland, daar waar de bergen zijn. Wat vinden wij de tien beste films over wandelen/hiking? We zetten ze op alfabetische volgorde voor je op een rijtje.

A Walk in the Woods (2015)

A Walk in the Woods is een echte feel good film over twee jeugdvrienden die besluiten de Appalachian trail te gaan wandelen. Niks bijzonders denk je misschien, maar de jeugdvrienden zijn niet meer zo jeugdig (60+), ongetraind en hebben elkaar al 30 jaar niet meer gesproken. Dit leidt soms tot humoristische taferelen. De beelden van het landschap zijn oogstrelend en de bijbehorende muziek erg plezant. Zouden ze heel de Appalachian trail aflopen?

Beyond Sleep (2016)

In Beyond Sleep volgen we de jonge Alfred, die in het noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten en erkenning. Dat alles om het werk van zijn inmiddels overleden vader voort te zetten. Al wandelend door het prachtige Noorse landschap komen we meer te weten over de drive van Alfred. Dat hij  lichtelijk obsessief is, is mooi in beeld gebracht. Dat blijkt ook wel uit zijn contact met zijn Noorse reisgenoten. Ze doen alles voor hem, maar andersom lijkt dit niet het geval.

Into the Wild (2007)

Wat maakt Into the Wild nu zo speciaal? De muziek, in combinatie met het waargebeurde verhaal. Kippenvel, vooral gezien het verloop van het verhaal. Chris McCandless laat alles achter zich om de natuur in te trekken. In zijn lange reis ontmoet hij verschillende mensen met allemaal een eigen verhaal. Zouden we dat allemaal niet eens willen? Alles achter ons laten en er gewoon op uit trekken zonder afhankelijk van iets of iemand te zijn!

Out of Nature (2014)

Een Noorse film die je laat meekijken in het leven van de 35-jarige Martin. Martin gaat zonder vrouw en zoontje een weekend de bossen in om zichzelf (terug) te vinden. Althans, wij zien hem rennend door het landschap en horen zijn gedachten. Die gedachten springen soms van de hak op de tak, maar wij vonden ze toch (pijnlijk) herkenbaar en vaak humoristisch. Niet onbelangrijk zijn de momenten dat Out of Nature je met plaatsvervangende schaamte zit te kijken.

The Revenant (2015)

Hugh Glass is een man die de weg wel weet in het land van de indianen. Hij is het dan ook die enkele stropers begeleidt door dat oogstrelende landschap. Dat de stropers en indianen geen vrienden zijn komen we ook al snel achter. Als zijn zoon vervolgens voor zijn ogen om het leven wordt gebracht, gaat hij op zoek naar de dader. The Revenant is een film die lang bij zal blijven, al is het maar omdat hij zo goed voelt. En soms is een gevoel nu eenmaal lastig uit te leggen. De film kijken is dan ook de enige tip die we kunnen geven!

The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013)

Een hele fijne film vinden wij The Young And Prodigious T.S. Spivet. Het kleine 10-jarige mannetje is een genie en al op jonge leeftijd bezig met uitvinden. Op een dag krijgt hij het goede nieuws binnen dat hij een prijs heeft gewonnen. Hij mag deze in ontvangst komen nemen op het wereldberoemde Smithsonian Intsitute. Eén probleem: hij woont zo’n beetje aan de andere kant van Amerika. Al reizend met zijn karretje vertrekt hij toch. Zal hij het halen?

Theeb (2014)

Een landschap waar je misschien niet graag wilt lopen, is de woestijn. In Theeb gebeurt dit toch. Theeb is een jong jongetje die van zijn broer leert hoe hij kan overleven in die woestijn. Als de twee broers vervolgens een Britse officier tegenkomen verandert er iets. Overleven is het doel, waarbij kennis van de owestijn nog erg goed van pas kan komen.

Touching the Void (2003)

De documentaire achtige film Touching the Void gaat over Joe Simpson. Hij en een vriend beklommen een hope bergtop in de Andes. Als ze de top hebben bereikt en beginnen aan de afdaling, gaat het mis. Joe breekt zijn been en naar beneden komen wordt lastig. Toch proberen ze het. Als Joe vervolgens de diepte in stort, denkt zijn vriend dat hij is overleden. Niets is minder waar, want Joe vertelt het allemaal na in deze aangrijpende documentaire.

Tracks (2013)

Het waargebeurde Tracks gaat over de schrijfster Robyn Davidson. Zij had als doel gesteld om een tocht van 2.700 kilometer te maken, dwars door de woestijn van Australië, enkele met een paar dromedarissen. Niet heel slim als je jezelf bedenkt dat ze geen ervaring heeft en ze ook geen ervaring heeft met dromedarissen. Onderweg gebeurt er uiteraard het één en ander en blikken we terig op haar leven tot dan toe.

Wild (2014)

Cheryl ziet het allemaal niet meer zitten. Haar moeder is overleden, ze is gescheiden en heeft een wild leven geleid. Wat doe je dan? Juist, ongetraind een wandeling maken van 1.600 kilometer: de Pacific Crest Trail. Ook in Wild zien blikken we terug op haar leven. Zou het haar lukken de wandeling af te maken en haar leven weer op de rail te krijgen?

Ken jij nog goede films die over wandelen/hiking gaan?

Share

8 gedachtes over “Onze tien beste films over wandelen/hiking!

  1. Heb van dit lijstje alleen maar Into The Wild gezien en Wild.
    Vooral Into The Wild behoort tot mijn favorieten, heb het boek gelezen, de soundtrack gekocht en de film ontbreekt niet in mijn collectie. Prachtig verhaal.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.