Onze tien beste A24 films!

beste A24 films

A24 is inmiddels een begrip in filmland. Ook bij ons, want zien we dat A24 verantwoordelijk is voor de film, dan kun je er gif op innemen dat wij de film willen zien. Of dat nu de productie is of de distributie, dat maakt ons niet uit. Waarom? A24 is tegendraads en brengt geen standaardfilms of blockbusters uit. Eigenlijk weten ze ons altijd wel te verrassen. Ook in genres die ons normaal niet zo liggen.

Daarom hier onze tien beste A24 films. Benieuwd? Vast wel, want er staan zeker weten films bij die je kent, maar waarvan je misschien niet wist dat het een A24 film is.

Spring Breakers (2013)

Dit is toch wel zo een beetje de doorbraakfilm van A24. In 2013 pas, want A24 bestaat pas sinds 2012. James Franco speelt in Spring Breakers in ieder geval een haast onherkenbare drugsdealer, die vier vakantievierende tienermeisjes in de problemen brengt. Een tikkeltje vreemd, maar wel ontzettend lekker.

A Most Violent Year (2014)

Een zeer puike thriller met Jessica Chastain en Oscar Isaac. In het New York van de jaren 80 was het bijna de gewoonste zaak dat oliebedrijven elkaar het leven zuur maakten. Zo zuur dat daar doden bij vielen. Hoe hou je dan als klein bedrijf toch je hoofd boven water? Door eraan mee te doen. A Most Violent Year is nog op de waarheid gebaseerd ook.

Ex Machina (2015)

Nog zo een thriller die steengoed in elkaar zit. Oscaar Isaac is een techneut die stinkend rijk is geworden met zijn uitvindingen. In dit geval menselijk ogende en menselijk gedragende robots. Als een personeelslid zijn afgelegen mansion mag bezoeken, gaat niet alles zoals verwacht. Sterke titel voor een film, die de lading dekt: Ex Machina.

Slow West (2015)

Echt veel en goede westerns worden er niet meer gemaakt. Dat is toch iets van vroeger, westerns. Slow West is daar een uitzondering in. Een film waaraan je niet kunt zien wanneer hij is gemaakt. Daarmee is Slow West ook tijdloos. En zoals zo vaak komen hier weer voldoende pistolen en bloed in voor. En een vindersprijs uiteraard.

Amercan Honey (2015)

Geef Andrea Arnold een script en ze maakt er wat van. Zelf gaat ze dan ook nog opzoek naar non-acteurs. Zo ook in Amercan Honey, waarin de hoofdrolspeelster nul ervaring had. Te merken? Nee hoor. In dit geval gaat Star op pad met een paar losgeslagen jongeren. Tijdschriften verkopen aan de rijke plebs. Is dat alles? Kijk zelf maar…

Amy (2015)

De enige documentaire in dit lijstje. Maar ontbreken mag Amy zeker niet. Een documentaire die kijkt als een film. Wat begon als een mooi leven van een meer dan talentvolle zangeres, eindigde op 27 jarige leeftijd in haar dood. Waardoor? Drank en drugs, maar misschien nog wel meer door de druk die bij het beroemd zijn kwam kijken. Spijtig!

Moonlight (2016)

Het leven in de achterwijken van Miami is hard. En als je dan ook nog eens op mannen valt dan maak je het jezelf niet makkelijker. In Moonlight zien we Chiron in drie verschillende levensfases. Toen hij klein was, op de middelbare school zat en van middelbare leeftijd was. Een coming-of-age film waarin het leven niet zo gemakkelijk is.

20th Century Women (2016)

Deze film moet je liggen, want echt goed te duiden is hij niet. wat we wel weten is dat 20th Century Women ons een heel fijn gevoel gaaf. Dat is vaker bij coming-of-age films, maar dan moet er zeker een klik zijn. De acteurs en actrices weten ons te overtuigen van hun kunsten. Een moeder en zoon delen een huis met een andere man en nog twee vrouwen. Verschillende generaties, met ieder hun eigen complexiteit.

Good Time (2017)

Deze film heeft zoveel energie dat je geen drugs nodig hebt om vervolgens de hele nacht door te gaan. Voor ons één van de grootste verrassingen van 2017 in ieder geval. Misschien zelfs wel één van de beste A24 films die er is. Een haast onherkenbare Robert Pattinson wil zijn verstandelijk beperkte broertje uit de cel krijgen. Hoe? Door stoute dingen te doen. Puurder en rauwer dan Good Time krijg je het bijna niet.

The Florida Project (2017)

Sean Baker is hard op weg om naam te maken. The Florida Project draagt daar zeker aan bij. en hij laat zich niet gek maken door de wetten van Hollywood. Hij maakt zijn films zoals hij dat zelf wil. Net als Andrea ook vaak met een cast zonder ervaring. In The Florida Project zien we de zesjarige Monee. Ze heeft een zorgeloos leven in het motel, maar haar moeder doet er alles aan om dat ook zo te houden.

Dit waren onze tien beste A24 films. En dan te bedenken dat we nog lang niet alles hebben gezien hebben. Én dat er nog meer moois gaat komen.

Wat zijn jullie beste A24 films? en welke raad e ons nog aan? Om het gemakkelijk te maken, hierbij een link naar de lijst met A24 films op Letterboxd.

Share

3 gedachtes over “Onze tien beste A24 films!

  1. Het logo van A24 was me wel opgevallen, maar dat was tot nu toe nog geen reden geweest om hun catalogus te checken. Jullie sterke top 10 is een mooie aanleiding. Good Time was een van de beste films van vorig jaar. The Florida Project zal dit jaar hoog in mijn eindlijst eindigen. Andere hoogtepunten uit de lijst: Under The Skin en Green Room. Een film die jullie ook zullen waarderen: The Spectacular Now. Ik hoop dat First Reformed nog een officiële NL-release krijgt.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.