Onze blindspots van 2018!

Blindspots

Zoals ieder jaar hebben we ook dit jaar weer een blindspotlijst. Een lijst met films die we afgelopen jaar om wat voor reden dan ook hebben gemist, maar toch nog steeds heel graag willen zien. Eigenlijk is deze lijst een geheugensteuntje, zodat we niet vergeten dat er nog zoveel goede films op de plank liggen. Althans, dat is onze verwachting. Al moeten we soms niet teveel verwachtingen hebben, want dat pakt niet altijd goed uit! Benieuwd welke films en documentaires er op staan? Daar komen ze, gerangschikt op maand dat ze in 2017 uitkwamen.

Januari

Poesía Sin Fin is een film die over Alejandro Jodorowsky’s jonge jaren gaat. Hij ontmoet in de jaren 40 en 50 vele jonge artiesten, die later, net als hijzelf, toch wel heel belangrijk bleken voor de Latijns-Amerikaanse literatuur. Eigenlijk hebben we alleen maar goede dingen gelezen over deze film, dus haast een vanzelfsprekendheid op deze lijst.

Februari

Wie kent er Trainspotting niet zouden we haast zeggen. Wij in ieder geval wel, maar T2 Trainspotting hebben we tot onze eigen spijt nog steeds niet gezien! We zitten nu twintig jaar later als Mark terugkeert naar zijn oude huis. Zijn oude vrienden wonen er nog steeds. Is er veel veranderd?

In de documentaire Het Doet Zo Zeer van Heleen van Rooyen volgen we haar en haar dementerende moeder. Een jaar lang filmt Heleen bijna alles. Van een bezoek aan de huisarts tot ziekenhuisbezoeken. De gesprekken worden ook steeds moeilijker en pijnlijker, want de onderwerpen zijn niet mals.

Maart

In de maand maart kreeg Life niet al te beste recensies. Wij zijn toch wel benieuwd of die recensies wel kloppen. Zes bemanningsleden gaan naar Mars, omdat ze willen aantonen dat er buitenaards leven aanwezig is. Alleen is dat buitenaards leven net iets slimmer dan ze zelf hadden verwacht.

April

Get Out is een horrorfilm met een komische inslag. Chris is een donkere jongen die kennis gaat maken met de ouders van zijn vriendin. Voor zover niets raars. Echter, hij is echter donker en zijn blanke schoonouders zijn een tikkeltje racistisch. Dat laten ze alleen niet blijken. Maar waarom wilden ze hem dan zo graag ontmoeten?

Mei

In the Crosswind eindigde hoog op het eindejaarslijstje van Tim Bouwhuis. Voor ons is dat al wel een reden om de film te willen zien. daarnaast ook mooi in zwart-wit geschoten, wat een mooie bijkomstigheid is. Luchtig is hij niet, want hij gaat over de deportatie van 40.000 inwoners van Estland, Letland en Litouwen, in opdracht van Stalin.

Terrence Malick: je houdt van zijn films, of niet. Wij houden wel van hem, vandaar dat Song to Song nog op ons lijstje staat. Overigens niet alleen vanwege Malick, maar ook vanwege de cast: Mara, Fassbender, Gosling en Portman! Faye is een jonge muzikante die aanpapt met een producer, in de hoop dat dit goed is voor haar carrière. Dan ontmoet ze BV, op wie ze echt verliefd wordt. Alleen kan ze Cook maar lastig loslaten.

Een docu die je volgens velen moet zien is I Am Not your Negro. Ok, dan gaan we die kijken.

Little Men trok onze aandacht door de recensie van (wederom) Tim Bouwhuis. De 13-jarige Jake verhuist met zijn gezin naar hun oude huis in Brooklyn. Daar ontmoet hij Tony, met wij hij bevriend raakt. Als beide families van ruzie krijgen over de huur. besluiten de kinderen stil te blijven. Letterlijk stil!

Deze film, King of the Belgiums, keken wij naar uit. En toch niet gezien! Wat is er mis met ons? De Belgische koning is op bezoek in Turkije als hij verneemt dat Wallonië onafhankelijk is geworden. Zijn reis door de Balkan laat vervolgens alle mogelijke (culturele) clichés zien die er over België zijn.

Juni

Eén van de betere thrillers van het jaar hebben wij ons laten vertellen: The Fury of a Patient Man. Curro zit acht jaar in de cel vanwege een overval. Als hij vrijkomt wil hij zijn leven met vriending Ana en zoontje weer oppakken. Alleen is Ana tegenwoordig met een ander. Die man in haar leven, José, heeft alleen wel een verleden met Curro. Maar wat?

Baby Driver is niet een film die je zo snel bij ons zult verwachten. Waarom niet? Ja, waarom eigenlijk niet. Wel dus. Iedereen was enthousiast, dus dan zijn wij ook automatisch benieuwd. De jonge Baby is bestuurder van vluchtauto’s. Als hij het meisje van zijn dromen ontmoet wil hij stoppen m et dat werk. Dan moet hij gedwongen toch nog aan een overval meewerken. Hij moet daarvoor alleen wel heel veel op het spel zetten.

Pop Aye gaat niet over die sterke man die afhankelijk is van spinazie. Naar deze film keken we ook ontzettend uit, en dus nog steeds. Thana is een architect waar het even niet zo lekker mee gaat. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook in zijn huwelijk. Dan komt hij olifant Pop Aye tegen. Een olifant die hij nog kent uit zijn jeugd. Samen met hem vertrekt hij vanuit Bangkok naar hun geboortedorp, waarbij ze onderweg de meest bijzondere mensen tegenkomen.

Juli

Juli is traditioneel gezien een magere filmmaand voor ons. Toch willen we nog twee films heel graag zien, die in die maand verschenen. La Mort de Louis XIV is de eerste. Na een wandeling voelt Lodewijk de 14e pijn aan zijn been. Dat is het begin van een ziekte die langzaam overgaat in de dood. Lodewijk komt zijn bed niet uit, maar toch probeert iedereen de schijn op te houden dat er niets aan de hand is.

De tweede film is Nocturama, die gaat over een groep jongeren die aanslagen plant in Parijs! Waarom is onbekend. De aanslagen gaan door en de groep verschuilt zich in een warenhuis, tussen allerlei luxe artikelen. Zal er überhaupt een volgende dag komen?

Augustus

François Ozon kan ons wel bekoren, dus wie weer of L’Amant Double dat ook doet. Hij deed het goed op Cannes, wat vaak een goed voorteken is voor ons. Chloé lijdt aan een depressie en is daarvoor in behandeling. Tijdens de behandelingen wordt ze verliefd op haar psychiater en besluiten ze zelfs samen te gaan wonen. Alleen blijkt Paul, de psychiater, een verborgen verleden te hebben.

In Aquarius volgende we de 65-jarige Clara. Zij woont al heel lang prettig in een appartement. Ze heeft er veel meegemaakt en is niet van plan te vertrekken. Ook niet als een ontwikkelaar haar geld biedt. Als ze niet meewerkt, besluit de ontwikkelaar een vies spelletje te gaan spelen. Maar zo makkelijk laat Clara zich niet opzij zetten!

Una Mujer Fantástica gaat over de transseksuele Marina. Als haar vriend plotseling overlijdt komt haar wereld op zijn kop te staan en tijd om te rouwen is er niet. Ze wordt zelfs verdacht bij de betrokkenheid van de dood van haar vriend. Zijn familie sluit haar zelfs volledig buiten. Ze mag niet op de begrafenis komen en het huis moet ze ook verlaten. Maar Marina vecht terug!

September

In Blue is een Nederlands Roemeense film. Dat komt goed uit, want wij raken meer en meer verliefd op de Nederlandse film. Een stewardess wordt in Roemenië verliefd op een straatjongen. Een haast ongeloofwaardige realitie is het gevolg.

De film mother! (ja, zonder hoofdletter) is ook zo een film die je goed vindt of niet. Althans, dat lezen we overal. De film gaat over een schrijver met een writer’s block. Als er een vreemde man aan de deur staat, biedt de schrijver hem een slaapplek aan. Verstandig? Wij gokken van niet!

Oktober

De misschien wel grootste hype van het vorige jaar, Blade Runner 2049, kan natuurlijk niet op ons lijstje ontbreken.Helemaal niet als het nummer ”en was op de eindejaarslijst van bloggers van www.filmblogs.nl. K wordt de nieuwe ‘blade runner’. Hij ontdekt een geheim dat grote gevolgen kan hebben. Hij gaat op zoek naar de eerdere ‘blade runner’, die we nog wel kennen van de film uit 1982!

November

Your Name is de bestverkopende animatiefilm allertijden. En hij is ook nog eens hoog geëindigd op de lijst van beste films van 2017 volgens filmbloggers van www.filmblogs.nl. Wat wil je dan nog meer? Hem zien natuurlijk!

The Snowman is misschien wel de meest bekritiseerde films van het afgelopen jaar. Terecht? Ja, dat weten wij dus niet. Wij willen de film graag aanschouwen voordat wij daar een oordeel over kunnen vellen. Eerlijk is eerlijk. Deze film staat alleen maar op het lijstje vanwege Michael Fassbender.

Casey Affleck was geweldig in Manchester by the Sea. Is hij dat ook in A Ghost Story, waar hij de hele film lang een deken over zich heen draagt? Goede verhalen over gehoord, al kunnen wij ons voorstellen dat hij ook een beetje vreemd is.

December

Thelma heeft na een verhuizing een epileptische aanval, maar houdt die verborgen voor haar ouders, die ergens anders wonen. Als Thelma verliefd wordt en de aanvallen erger worden, hebben zelfs de doctoren geen verklaring meer. Heeft ze superkrachten? Laten we het hopen, want een alternatieve X-Men film kunnen wij wel waarderen.

Visages Villages is naar het schijnt één van de vrolijkste documentaires van het afgelopen jaar. Agnès en JR gaan samen op reis door Frankrijk. Hij is fotograffitikunstenaar en zij het gelauwerde boegbeeld van de nouvelle vague.

On Body and Soul is niet alledaags. Daar houden wij van. Mária is nogal een einzelgänger en dat valt op in het slachthuis waar ze net is komen werken. De enige die haar een beetje kan doorgronden is haar baas Endre. Bij toeval komen ze erachter dat ze ’s nachts hetzelfde dromen. Die dromen gaan ze overdag uitvoeren.

Een film van Woody Allen willen wij altijd zien, ook al overtuigt hij ons de laatste jaren niet meer. Wonder Wheel speelt zich af in een pretpark in de jaren 50 en laat vier personages zien die meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze zelf denken. dit zal vast weel een kleurenfestijn zijn, want dat is vaak met Woody.

Zo, dat waren ze, 28 blindspots die we nog willen zien. Gaat dat lukken? Dat denken we niet. Vorig jaar lukte 24 titels al niet. Maar als je het niet probeert, dan weet je het ook niet. En gelukkig komt er na 2018 gewoon weer een jaar, dus schuiven we enkele titels gewoon door. Lekker boeiend! Op letterboxd hebben we overigens een lijst aangemaakt, zodat we zelf zien op hoeveel procent we zitten. Of jullie, als je ons volgt.

Welke films van vorige jaar willen jullie nog graag zien?

Share

11 gedachtes over “Onze blindspots van 2018!

  1. Zo, dat is een flinke lijst.. benieuwd of jullie die helemaal gaan kunnen afwerken. Van de titels die ik hiervan moet zien staat Aquarius het hoogst op m’n lijstje. Op de voet gevolgd door Visages, Villages. Your Name heb ik woensdag nog in de bioscoop mogen zien:) Ik zie jullie waarderingen wel verschijnen.

  2. Dat is een enorme lijst! Misschien proberen de films van die maand ook in dezelfde maand te zien? Alhoewel het dan zelfs ambitieus is…maar zoals je al tegen Tim zegt…is erg moeilijk. Ik hoop dat die van mij dit jaar gaan lukken en ik er in ieder geval elke maand eentje bekijk en niet alles op het laatste moment moet doen 😉

  3. Grote en ambitieuze lijst. Om eerlijk te zijn kende ik een aantal van de titels niet, maar daarentegen had ik de bekendere titels weer wel gezien. Ook nog een paar interessante aan mijn kijklijstje toegevoegd. Wie weet kom ik daar nog over een paar jaar aan toe 😛

  4. Wat een mooie lijst! Ik vond Life persoonlijk wel heel tof, ondanks de vele negatieve recensies. En Blade Runner 2049 staat ook nog op mijn lijstje 🙂

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.