Onze Blindspots van 2016: een tweede tussenstand!

Blindspots

Ok, we zitten inmiddels dus al in de maand juni! Op zich niet zo erg, want dat betekent dat de zomer voor de deur staat. Wat dat ook betekent, is dat we bijna halverwege het jaar zijn en dus ook bijna halverwege onze blindspots moeten zijn. Is dat ook zo? Nee, bij lange na niet. Na onze eerste tussenstand, waar we vijf film hadden gezien, kunnen we er nu maar vier toevoegen. Welke? Dat lees je hieronder.

Girlhood (Bande de Filles)

Zo, dit was toch wel een film die zeer goed is bevallen: Girlhood. Frans, hard, recht voor zijn raap en confronterend. Allemaal worden die van toepassing zijn wat ons betreft. Niet te vergelijken in het wereldje waar wij in ieder geval in leven.

Een jong meisje (Vic) moet eigenlijk blijven zitten op school, maar wil dat absoluut niet. Ze kan er eigenlijk ook niets aan doen, aangezien ze thuis ook nog eens zorgt voor haar twee jongere zusjes omdat haar moeder zoveel werkt. Haar oudere broer doet helemaal niets en hangt alleen maar op straat, iets waar ze zelf een hekel aan heeft. Doordat ze dus niet meer naar school gaat, belandt ze uiteindelijk toch op straat. Wat een wereldje is dat zeg! Stelen, stoer doen, vechten, ze doet het ineens allemaal. Allemaal om maar gewoon geaccepteerd te worden. Als haar vriendin Lady in elkaar wordt geslagen en haar waardigheid verliest, besluit Vic het voor haar op te nemen. Ze neemt wraak en vanaf dat moment heeft iedereen respect voor haar. Maar is dat ook wat ze wil?

Als je goed oplet eigenlijk niet! Een goede film, waarvan je meer wilt zien. Ook het acteerwerk is erg goed als je je bedenkt dat de meeste acteurs en actrices bijna geen ervaring hebben. Een aanradertje!

Zurich

Een Nederlands getinte film met Wende Snijders in de hoofdrol. Eigenlijk vonden we dit maar een redelijk vage film. Eigenlijk zeggen we het verkeerd, hij boeide ons gewoon niet genoeg. Op zich is het verhaal nog wel mooi, net als het acteerwerk.

Nina (Wende Snijders) heeft in het verleden dingen meegemaakt die ze liever wil vergeten. Haar vriend – met wie ze een kind had – is namelijk overleden en bleek ook nog eens een tweede gezin te hebben. Ze reist door Zwitserland (denken we, want Zurich is de titel) van café naar café om op te treden. Muziek is dan ook zo een beetje het enige dat haar nog op de been houdt. Ze komt bij die café door met truckers mee te liften. Als ze eindelijk iemand tegenkomt waar ze weer verliefd op wordt en vertrouwen in krijgt, gaat het toch mis.

De uitwerking was dus helaas nog niet helemaal geslaagd. Ligt dat aan de film? Wij denken van niet, aangezien wij er niet helemaal bij waren toen we de film keken. Misschien maar eens een tweede kans geven.

Slow West

Ondertussen kun je eigenlijk wel gewoon zeggen dat wij redelijk bevooroordeeld zijn als we over Michael Fassbender schrijven. Zo ook over Slow West, wat eigenlijk gewoon een western is die erg fijn wegkijkt. Spanning en sensatie met goede rollen, en niet allen van Fassbender.

De hoofdrol wordt vertolkt door Kodi Smit-McPhee. Hij is een jonge knul zonder enige ervaring die vanuit de Schotse hooglanden op zoek gaat naar zijn vriending in Colorado. Als hij onderweg bijna wordt vermoord, schiet Silas (Fassbender) hem te hulp en gidst hem richting zijn vriendin. Niet zonder reden blijkt, want er staat een beloning op het hoofd van zijn vriendin en haar vader.

We zijn benieuwd of de producers van Gunhand het ook voor elkaar gaan krijgen om het niveau van deze film te halen. Zo ja, dan hebben ze wat ons betreft goud in handen. Alleen zal het ze waarschijnlijk niet lukken om Fassbender te strikken voor de hoofdrol. Grappig is trouwens wel dat deze film ook het debuut was van de regisseur. Namelijk van John Maclean. Hoe western-achtig klinkt die naam?

The Wolfpack

Naar deze documentaire keken wij erg uit en viel eigenlijk een beetje tegen. Misschien wel omdat de verwachtingen zo hoog waren, gezien de vele positieve recensies. Hoewel de opbouw van de documentaire perfect is, zijn er wat ons betreft toch gemiste kansen.

Zes broers verlaten eigenlijk nooit hun huis door toedoen van hun ouders. Het enige waar ze zich heel erg in interesseren zijn films. Zelfs zo erg dat ze veel films thuis naspelen. Dit alles hebben ze gefilmd. Ook een zusje doet nog mee, net als dat de vader en de moeder worden geïnterviewd. Zo komen we meer te weten over de opvoeding, wat de jongens interesseert en over hoe ze over de wereld denken.

Wat naar mate de het kijken naar The Wolfpack blijkt, is dat ze eigenlijk heel sociaal onhandig zijn en eigenlijk gewoon een beetje gehersenspoeld door de ouders. Dat alles natuurlijk omdat ze redelijk afgezonderd hebben geleefd. Dat ze zich steeds meer afkeren van de manier van opvoeden van de ouders blijkt wel, maar misschien hadden ze over een iets langere periode moeten filmen. Wij zijn nu eigenlijk wel benieuwd hoe het de mannen nu vergaat. Wonen ze op zich zelf? Hebben ze een relatie? Hoe zit het met werk? Allemaal vragen die nu redelijk onbeantwoord zijn gebleven.

Met het toevoegen van deze vier films, komt de teller in totaal op 9 films. Conclusie: wij moeten nog 23 films gaan kijken voor het einde van het jaar. Gaat dat lukken? De tijd zal het leren, maar moeilijk wordt het wel. Het is in ieder geval fijn om te weten dat er een aantal van die films in ieder geval op Film1 te bekijken zijn. Nu maar hopen dat we de rest ook nog kunnen kijken.

Hebben jullie ook zo een moeite om alle films op jullie blindspots te bekijken?

Share

10 gedachtes over “Onze Blindspots van 2016: een tweede tussenstand!

 1. 9 Blindspot films vind ik al een prestatie op zich want er zijn weinig bloggers die dat aantal inmiddels hebben gehaald.

  Sluit me aan bij jullie mening over The Wolfpack. De docu vond ik niet slecht maar teveel vragen bleven onbeantwoord (de gedachtegang van de vader!).

  Girlhood klinkt veelbelovend en voeg ik toe aan de immer groeiende watchlist

 2. Goed bezig hoor, ondanks dat jullie nog veel moeten. Ik lig redelijk op schema qua kijken, maar moet er over een aantal nog een recensie schrijven.

  Is Girlhood inmiddels makkelijk te krijgen? Ik keek een tijdje geleden en toen was hij alleen voor boven de 30 euro beschikbaar…

     1. Ik heb net even gekeken en bol.com verkoopt hem nog steeds voor die prijs. Om nou voor één film film1 te nemen vindt ik weer net te veel 🙂

 3. Ik vind toch dat jullie goed bezig zijn. 🙂 Misschien was jullie doelstelling van aantal films iets te optimistisch? Volgens mij hebben jullie er veel meer gekozen dan de rest.

  1. Ja we hebben er idd meer gekozen, mede omdat we met zijn tweeën zijn. En het waren ook allemaal films die wij gewoon nog graag willen zien en in 2015 gemist hebben. Ik gok dat we ze dus ook niet allemaal gaan zien!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.