Onze 10 beste films en documentaires over wielrennen!

Onze 10 beste films en documentaires over wielrennen!

Afgelopen weekend ben ik weer een keer met vrienden gaan wielrennen in Zuid-Limburg. Heerlijk om te doen en als je het mij vraagt het mooiste stukje van Nederland. Terwijl wij terug reden kwam ik, terwijl we langs Born reden (dat deed mij denken aan medeblogger Wilco Born), op het idee om over wielrennen te gaan schrijven. Er zijn namelijk genoeg films en documentaires die een verband hebben met wielrennen of fietsen. En laat ook net de Giro d’Italia – dat vind ik de mooiste grote ronde die er is (nee, niet de Tour de France) – inmiddels al bijna halverwege zijn. Een mooie gelegenheid dus om onze 10 beste films en documentaires over wielrennen te publiceren! Wederom, geheel in willekeurige volgorde.

The Program (2015)

De eerste film die bij mij opkomt is The Program. Dankzij een winactie op www.defilmkijker.com kon ik deze film zien. Nostra, dank! De film gaat over Lance Armstrong. Niet specifiek over wielrennen zelf – dat komt ook voorbij -, maar meer over hoe hij heel de wereld zo een beetje heeft bedrogen door doping te gebruiken. Nu hebben er meer wielrenners doping gebruikt, maar de manier waarop hij mensen manipuleerde is om het op zijn zachts te zeggen niet heel erg netjes. Hoewel de waarheid in de film af en toe misschien net wat verdraaid is om een wat betere film te krijgen, geeft de film je toch een goed inzicht over het bedrog van Lance Armstrong.

Il Lombardia (2011)

Deze prachtige documentaire gaat over een koers in het najaar: De Ronde van Lombardije. Een ééndagskoers in Italië, die bekend staat om zijn vallende blaadjes. De vrouwelijke protagonist heeft in het verleden al over deze prachtige documentaire geschreven. Een simpele verwijzing naar de documentaire volstaat dan ook wel vind ik. Overigens heeft Johannes Sigmond de documentaire gemaakt. Hij staat bij de meeste mensen beter bekend als zanger van de band Blaudzun. De muziek bij deze documentaire is dan logischerwijs ook van Blaudzun. En het is die muziek die Il Lombardia nog net wat mooier maakt!

Le Vélo de Ghislain Lambert (2001)

Een leuke film over wielrennen vind ik Le Vélo de Ghislain Lambert. De film speelt zich af in de jaren 70, nog voor alle dopingperikelen (althans dat dachten we). Een amateurwielrenner doet alles wat hij kan om hogerop te raken. Als hij merkt dat iedereen om hem heen vals speelt (lees: doping gebruikt), gaat hij zelf ook aan de doping. Resultaat is dat hij harder gaat fietsen. Maar redt hij het ook tot de top? Een leuke en humoristische film.

De Tour van Bauke (2013)

Bauke Mollema is een van de beste Nederlandse wielrenners die er is. Bijna iedereen herinnert zich waarschijnlijk ook nog wel de Tour van Bau (Mollema) en Lau (Laurens ten Dam) in 2014. Een jaar eerder was het Kees Jongkind die een kijkje mocht nemen bij de wielerploeg Belkin (de voorloper van Team Lotto NL – Jumbo) in de Tour de France. Heb je De Tour van Bauke nog niet gezien? Dat komt goed uit, want hij is nog steeds te zien. Klik maar!

Nieuwe Helden – In het hart van de Tour (2014)

Ook een documentaire is Nieuwe Helden – In het hart van de Tour. Deze gaat over Argos-Shimano, waar Tom Dumoulin (inderdaad een nieuwe held) en Marcel Kittel voor reden. Tom rijdt er eigenlijk nog steeds voor, want alleen de naam van het team is veranderd naar Team Giant-Alpacin. Ook in deze documentaire wordt het team gevolgd tijdens de Tour de France. Een jong team dat zonder hulpmiddelen een heel eind komt. Van overwinning tot teleurstelling, alles wordt in beeld gebracht.

The Flying Scotsman (2006)

Deze film gaat over de voormalige Schotse wielrenner Graeme Obree. Om eerlijk te zijn zei die naam mij helemaal niets ook al volg ik best wel een tijdje het wielrennen. Achteraf ook niet heel raar, want het enige waar hij echt bekend om stond was het hebben van het werelduurrecord op de baan. In deze film zien we alles over zijn training, zijn overwinning en het materiaal waarop hij rijdt. Geen normale fiets. Nee, een fiets die mede uit onderdelen bestaat van een wasmachine. Hoe verzin je het!

Ventoux (2015)

Een film die enigszins over wielrennen gaat en van Nederlandse komaf is, is Ventoux. Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. De film gaat over een vriendengroep die een goede vriend verliezen. Dit alles tijdens de afdaling van de bekende Mont Ventoux. Als ze 30 jaar later terugkeren naar de plek des onheils, worden oude wonden opengehaald en komen ze meer te weten over elkaar en wat er die dag is gebeurd. Als kijker word je afwisselend meegenomen naar het verleden en het heden. Mooi in beeld gebracht!

Les Triplettes de Belleville (2003)

Animatiefilms zijn er genoeg in deze wereld. Animatiefilms over wielrennen en die ook nog eens kijken als een echte film echter niet. Les Triplettes de Belleville is zo een film. De wielrenner Champion wordt tijdens een rit in de Tour de France ontvoerd. Zijn grootmoeder gaat hem vervolgens zoeken, samen met haar trouwe viervoeter Bruno. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een excentriek bejaard jazztrio, Les Triplettes de Belleville. Zij gaan oma helpen om Champion te zoeken. Als dat maar goed gaat!

Le Gamin au Vélo (2011)

Deze film van de gebroeders Dardenne gaat niet echt over wielrennen, maar wel over fietsen. Een nogal moeilijk opvoedbaar jongetje heeft geen moeder meer en zijn vader is ineens met de noorderzon vertrokken. Alles wat hij nog heeft is zijn fiets. Hij wordt opgevoed door een vrouw die alles voor hem over heeft. Ze verlaat zelfs haar vriend om voor het jongetje te zorgen. Samen met hem gaat ze op zoek naar zijn vader. Maar wil zijn vader überhaupt wel voor zijn zoontje zorgen?

Wadjda (2012)

Wadjda is de naam van een klein meisje dat in Riyad woont. Saudi-Arabië is redelijk streng, maar dat meisjes ook niet mogen fietsen, dat wisten wij nog niet. Wadjda trekt zich weinig aan van alle wetten en regels en vraagt aan haar moeder of ze een groene fiets mag kopen. Haar moeder wil het niet hebben! Toch gaat Wadjda sparen en de fiets kopen. Want waarom zou zij niet mogen fietsen en haar vriendje wel. Dat is toch raar?

Ook de moeite waard zijn Time Trial, Coureur, Domestik, Engel, El Día Menos Pensado en Samen Winnen. Kennen jullie nog films of documentaires over wielrennen die het kijken waard zijn?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

24 gedachtes over “Onze 10 beste films en documentaires over wielrennen!

  1. Omdat het toch een beetje mijn berg is: Mont Ventoux – Scala Paradisi. Van de NLse filmmaakster Ariane Greep

  2. Heb zelf helemaal niets met wielrennen, maar The Program vond ik wel goed. Le Gamin au Vélo wil ik al een tijdje zien, maar ben ik nog niet aan toegekomen.

  3. aanrader: de docu “Pantani – the accidental death of a cyclist” erg ontroerend verhaal over een prachtige renner!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.