Lijstjestijd: onze topfilms van 2017!

beste films 2017

Ons favoriete lijstje van het jaar. In dit geval onze topfilms van 2017. Wij zijn dit jaar heel tevreden. Nog veel meer dan tevreden zelfs. Zelfs zo tevreden – ok dan, enthousiast – dan we best durven beweren dat de gehele top tien van vorig jaar niet onze top tien van dit jaar terecht zou komen. En dat durven we best hardop te zeggen. Dat 2018 maar net zo goed mag worden. Of de helft zo goed. Daar doen we het ook voor. Maar goed, eerst 2017 dus. Wat zijn onze tien beste films van 2017?

Films in de bioscoop

Dit jaar hebben we meer films dan ooit gezien die in de Nederlandse bioscopen verschenen: 87 stuks van de 416 in totaal. We hebben ze niet allemaal in de bioscoop gezien hoor. We hebben ze ook gewoon als screener gezien of, als de film op het begin van het jaar uitkwam en later in het jaar al beschikbaar was, op VOD. En waar we vorig jaar maar één documentaire hebben gezien, waren dat er dit jaar maar liefst elf. Eén van die docu’s heeft zelfs onze toplijst gehaald.

Oké, genoeg geluld, hier komen dan echt onze favoriete films van 2017, met onze absolute favoriet als laatste.

Lion

Lion – die ook onze beste gelezen recensie van het jaar is – haalde nipt onze eindejaarslijst. Een ontroerende en op waarheid gebaseerde film over een geadopteerde jongen uit India. 25 jaar na zijn adoptie gaat hij op zoek naar zijn echte familie, die hij destijds per ongeluk is kwijtgeraakt. Een eervolle vermelding voor Dev Patel (Slumdog Millionair), die zijn rol zeer overtuigend weet neer te zetten.

Maudie

Als wij moeten kiezen wie de beste rol van het jaar heeft neergezet, dan komen we uit bij Sally Hawkins als Maudie. Ethan Hawke was ook goed, maar het draaide toch wel om Maudie. Je niet laten afremmen door je eigen ongemakken en wat maken van je leven. Daar kunnen we allemaal nog wel van leren. En dan te bedenken dat het op waarheid is gebaseerd.

Good Time

Zeker weten de thriller van het jaar van ons (gevolgd door Wind River). Deze film is een beleving op zich. Er zit ook zoveel energie in Good Time dat je na het zien van de film een hele marathon kunt lopen. Dus ben je van plan om volgend jaar de marathon van Rotterdam te lopen en heb je geen zin om te trainen, kijk dan gewoon Good Time voordat de marathon begint. Dan haal je zeker weten de finish.

Waldstille

De beste Nederlandse film van het jaar, dat is Waldstille! Dat mag gezegd worden en gedeeld. Het was sowieso een goed filmjaar als het gaat om Nederlandse films, want Broers en Monk haalden deze lijst maar net niet. Regisseur Martijn Maria Smit weet elke keer te overtuigen met zijn films en gaat maatschappijkritische onderwerpen niet uit de weg. Sterker nog, hij zoekt ze het liefste gewoon op.

Paterson

Dichten is nog nooit zo mooi geweest als in Paterson. Eén van de films waarin Adam Driver dit jaar schitterde. Droge humor in combinatie met een grote dosis nuchterheid. Zoveel nuchterheid zelfs dat je jezelf afvraagt of Paterson wel echt dichter wil worden in plaats van buschauffeur te zijn. Hij moet toch ergens zijn inspiratie vandaan halen!

The Sense of an Ending

De meest onderschatte film van het jaar is wat ons betreft The Sense of an Ending. Jim Broadbent is werkelijk waar geweldig. Met name zijn mimiek kon ons zeer bekoren. De film zelf is van begin tot eind een verrassing, zit vol flashbacks, heeft humor, zorgt voor een traan en zelfspot ontbreekt ook niet. En dan ook nog Max Richter die de muziek componeerde. Wat wil je nog meer?

Dancer

Zoals aangekondigd, hebben wij één documentaire in onze eindejaarslijst. Die eer is geheel voor Dancer. Een documentaire over balletdanser Sergei, die zo voor zijn beroep leeft dat hij zelfdestructief wordt. Een eigen keuze? Niet helemaal, maar goed, toch blijft hij doorgaan. Extra aandacht voor de laatste dansscene, waarin Sergei danst op Take me to Church. Kippenvel!

Juste la Fin du Monde

Eigenlijk een film die al aan het einde van 2016 uitkwam. Toch nemen wij hem op in deze lijst, want wij hebben hem pas aan het begin van 2017 gezien. Xavier Dolan is de regisseur van deze film. En als Xavier een film maakt, dan willen wij die altijd wel zien. Stelt hij ons ooit teleur? Nee tot nu toe nog niet, ook niet met Juste la Fin du Monde, getuige de plek in onze eindejaarslijst. En wat we destijds al hoopten in onze recensie, is uitgekomen. Wat een filmjaar was 2017!

Moonlight

Worstelen met je eigen identiteit is altijd lastig, helemaal als je ook nog eens in één van de meest criminele achterwijken van Miami woont. Chiron overkomt dit. En dat niet alleen ook zijn thuissituatie is niet om over naar huis te schrijven. Een mooi drieluik, vervat in één film. En Moonlight heeft ook nog eens de mooiste filmposter van het jaar. Kijk maar!

Manchester by the Sea

Hier waren we het eigenlijk na het zien van deze film als unaniem over eens. Manchester by the Sea moest en zou onze eindejaarslijst halen. Het was zelfs toen al wel duidelijk dat deze heel hoog zou eindigen. Zelfs zo duidelijk dat we ons afvroegen of er nog een film overheen zou gaan. Niet dus. Het is wel zware kost, maar als je onze recensies een beetje bijhoudt, dan weet je ook wel dat dat de films zijn waar wij over het algemeen van houden. Los van die zware kost is de film bij tijd een wijlen ook gewoon erg droogkomisch. En dan nog maar te zwijgen over Casey Affleck en Michelle Williams. Een waar meesterwerk wat ons betreft, waar alles aan klopt!

Eervolle vermeldingen hebben we nog voor The Only Living Boy in New York, Filthy (alleen te zien geweest op het IFFR), American Honey en de eerder genoemden Nederlandse films Broers en Monk.

Wat was jullie favoriete film van het jaar?

Share

6 gedachtes over “Lijstjestijd: onze topfilms van 2017!

  1. Wel verrassende keuzes hoor, Dancer, The Sense en Maudie zie ik echt nergens terugkomen. Heb ze zelf ook niet gezien. Staat weer tegenover dat jullie 1 en 2 veel lijstjes aanvoeren natuurlijk.

  2. Wow, heb maar vier titels gezien. Het komt niet vaak voor dat ik dat bij een eindejaarslijstje moet toegeven. Lion wil ik in ieder geval nog zien en voeg ik toe aan m’n blindspot films voor dit jaar.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.