Lijstjestijd: onze tien favoriete albums van 2017!

10 beste albums

Net als vorig jaar, ook dit jaar weer een lijstje met onze tien favoriete albums. Enig verschil, dit keer is het een gezamenlijk lijstje. Want net als bij films ligt onze smaak wat betreft muziek ook erg dicht bij elkaar. De lijst is, zoals zo vaak, geheel op willekeurige volgorde. Alhoewel, eigenlijk op datum van de release. Dus hoe verder je in het lijstje komt, des te later in het jaar het album is uitgekomen. Wat onze tien favoriete albums van 2017, met bijbehorend beste nummer, zijn?

Lift to Experience – The Texas-Jerusalem Crossroads

Lift To Experience Josh T. Pearson maakte in 2011 een prachtige soloplaat. Daarna bleef het lang stil, tot dit jaar, waarin hij met de band Lift tot Experience met totaal andere muziek kwam aanzetten. Maar overtuigen doet hij nog steeds. Rock à la Jeff Buckley.

Favoriete nummer: With Crippled Wings

Leif Vollebekk – Twin Solitude

Leif VollebekkHet favoriete album van de mannelijke Protagonist dit jaar. Breekbare pianomuziek, heerlijk voor op een zondag, als je net wakker wordt. Of als je aan het afwassen bent, in de auto, in de trein, hardlopend. Eigenlijk gewoon altijd heerlijke muziek.

Favoriete nummer: Into the Ether

The Blaze – Territory

The BlazeHet beste dance-album van het jaar wat ons betreft. Of is het eerder een EP? Deze plaat geeft zoveel energie dat je daarna nachten door kunt gaan of oneindig lang kunt gaan fietsen. Meer van dit graag. Veel meer. Dan zijn wij zeer, zeer blij.

Favoriete nummer: Territory

Perfume Genius – No Shape

Perfume GeniusAlles wat deze band maakt vinden wij goed. De keuze dit nieuwe album in onze lijst op te nemen was dan ook snel gemaakt. Altijd maatschappelijk kritisch, waarbij zijn geaardheid vaak aan bod komt. Het genre is moeilijk te benoemen, maar het ligt ergens tussen pop, folk en rock.

Favoriete nummer: Wreath

Big Thief – Capacity

Big thiefWeer zo een breekbaar gitaaralbum, waarvan je jezelf afvraagt waar ze het allemaal vandaan halen. Heerlijke muziek. En dan die stem van zangeres Adrianne Lenker. Hemeltergend mooi. En die gaat door merg en been heen. Als je hier geen kippenvel van krijgt!

Favoriete nummer: Shark Smile

The War on Drugs – A Deeper Understanding

A War on DrugsJe kunt een boek lezen of je luistert gewoon naar The War on Drugs. Dit zijn namelijk geen nummers meer, maar gewoon verhalen die ze zingen. Niet gek ook, gezien de lengte van enkele nummers. Iets verderop in deze lijst komt nog een oud-drummer van de band voorbij: Kurt Vile.

Favoriete nummer: Thinking of a Place

Iron & Wine – Beast Epic

Iron & Wine - Beast EpicHet favoriete album van de vrouwelijke Protagonist dit jaar. Niet heel verwonderlijk, want Iron & Wine doet het bij ons beide altijd goed. Dat hij nu terug gaat naar de basis waar hij ooit mee begon, kunnen wij wel waraderen. Gewoon lekker tokkelen.

Favoriete nummer: Call it Dreaming

The National – Sleep Well Beast

The NationalWe waren een tijdje afgeknapt, maar met deze plaat hebben ze ons weer weten te overtuigen. Ouderwets lekker, mede dankzij die diepe en donkere stem van Matt Berninger. Donkere indierock waar je best een stadion kunt vullen.

Favoriete nummer: Nobody Else Will be There

Courtney Barnett and Kurt Vile – Lotta Sea Lice

Courtney Barnett and Kurt VileZet twee tokkelaars met prettige stem tegenover elkaar en je krijgt vanzelf een gesprek. Zo ook op deze plaat, waarbij gitaar en zang van beide elkaar afwisselen, maar zeer zeker aanvullen. Ietwat vrolijker klinkend dan The War on Drugs, maar ook ow zo lekker.

Favoriete nummer: Peepin’ Tom

Julian Baker – Turn Out the Lights

Julian BakerVoor ons de ontdekking van het jaar. Deze elektronische gitaar- en pianomuziek moet je liggen, want de onderwerpen zijn vrij zwaar: de dood, depressie, drugs en het geloof (wie zingt daar niet over?). Huilen is zeker niet uitgesloten als je naar dit album luistert!

Favoriete nummer: Appointments

Share

4 gedachtes over “Lijstjestijd: onze tien favoriete albums van 2017!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.