Lijstjestijd: Onze tien beste albums van 2018!

beste albums van 2018Eén keer in het jaar posten wij niets over films, maar over muziek. Dat doen we in de laatste week van het jaar, als wij de voor ons tien beste albums van 2018 bekend maken. Het najaar bleek ons goedgezind, want de beste albums van dit jaar kwamen voor ons na de zomer uit. Jij wilt vast en zeker wel onze tien beste albums van 2018 weten? Krijg je er ook nog ons beste nummer van het album bij. Gratis en voor niets. Veel lees- en luisterplezier.

Marlon Williams – Make Way for Love

Marlon Williams - Make Way for LoveDeze meneer maakt ons altijd blij met nieuwe muziek. Donkere alt.country/ folk in dit geval. Dat country is heel duidelijk te horen, maar dan in een wat commerciëler jasje. Dat klinkt vies, maar is het verre van. Luister ons favoriete nummer maar en je hoort waarom.

Favoriete nummer: Party Boy

VanWyck – An Average Woman

VanWyck - An Avarage WomanFolkmuziek op zijn Engels, maar van Nederlandse makelaardij. Daar hoor je niets van hoor. De meest aangename verrassing van het jaar komt gewoon uit ons eigen land. Ga liggen op de bank, sluit je ogen en luister. Meer dan deze muziek heb je niet nodig.

Favoriete nummer: Listen to You Breathe

Diverse Artiesten – Restoration The Songs of Elton John and Bernie Taupin

Diverse Artiesten - Restoration: The Songs of Elton John and Bernie TaupinDe vrouwelijke Protagonist is van een andere generatie dan de mannelijk. Neemt niet weg dat we beide Elton John kunnen waarderen. Op dit album geen Elton John en Bernie Taupin, maar alleen maar covers. Zelf Miley Cyrus covert hem. En ja, zij kan zingen.

Favoriete nummer: Rocket Man

Ólarfur Arnalds – re:member

Ólafur Arnalds - Re:MemberNeo-klassieke muziek kan zo ontzettend fijn zijn. Als we dan een favoriete artiest in dat genre moeten kiezen – en dat doen we, dan is Ólafur toch echt wel onze favoriet. Dat komt goed uit dan, want dit jaar bracht hij weer een prachtige plaat uit. Heb je stress, luister Ólafur, en je bent van je stress af.

Favoriete nummer: saman

Iron & Wine – Weed Garden (EP)

Iron & Wine - Weed Garden (EP)Eigenlijk geen album, maar een EP van 6 nummers lang. Waarom deze band dan toch opnemen? Omdat met name de vrouwelijke Protagonist altijd blij wordt van deze muziek. Ook niet onbelangrijk. Ow ja, subpop is het genre. Iets minder gelikt dan gewone pop dus.

Favoriete nummer: Talking tot Fog

broeder Dieleman – komma

broeder Dieleman - kommaZeker te weten het beste album van het jaar voor de mannelijke Protagonist. Tonnie Dieleman vertelt je verhalen. Americana op zijn Nederlands. Of eigenlijk op zijn Zeeuws-Vlaams. Dat maakt verder niets uit, want broeder Dieleman bewijst keer op keer muziek te kunnen maken.

Favoriete nummer: Jane Pape

The Blaze – Dancehall

The Blaze - DancehallVorig jaar al aanwezig in onze top 10, maar toen met een EP. Nu zijn de Franse broers terug met misschien wel het meest dansbare album van het jaar. UK bass noemen ze de muziekstroom. Het album geeft in ieder geval genoeg energie voor tien. En die albumhoes: GOUD!

Favoriete nummer: She

Villagers – The Art of Pretending tot Swim

Villagers - The art of Pretending to SwimDit is ook zo een band die vaak in onze eindejaarslijst terechtkomt. Waarom? Nou, omdat het muziek is die wij goed vinden. Rustige folkrock die soms ook wat psychedelisch aandoet. En wat een fijne stem heeft de zanger. Muziek voor op een zondagmorgen.

Favoriete nummer: Sweet Saviour

Jacob Banks – Village

Jacob Banks - VillageJacob Banks zijn nieuwe plaat Village is niet onopgemerkt gebleven bij ons. Deze soul en R&B plaat swingt de pan uit, maar doet je ook nadenken. Ben je fan van Ragging Bone Man en Hozier, dan vind je dit ook vast goed. Minder poppy, rauwer, dus beter (vinden wij).

Favoriet nummer: Nostalgia

Richard Swift – The Hex

Richard Swift - The HexEen man die voor ons onbekend was, totdat hij dit jaar op jonge leeftijd stierf. Reden voor Ray Lamontagne (onze held die dit jaar een teleurstellend album uitbracht) om hem wat te promoten, zodat zijn gezin rond kan blijven komen. Met succes voor ons. Gewaagde en variërende muziek.

Favoriete nummer: Dirty Jim

Afvallers

De albums die net buiten deze top 10 zijn gevallen, zijn de albums van Muck Beek, Tomberlin, Advance Base en Natalie Prass. Jammer maar helaas.

Wat was voor jou het beste album van 2018?

Share

4 gedachtes over “Lijstjestijd: Onze tien beste albums van 2018!

  1. Er valt weer genoeg nieuws te ontdekken in jullie lijstje. Leuk om broeder Dieleman in de top 10 te zien. Komma is waarschijnlijk ook de mooist verpakte plaat van het jaar. Als ik me beperk tot Nederlandse platen van 2018 dan ga ik voor die van The Avonden.

  2. Ik luister steeds minder muziek en meer podcasts, enige nieuwe album wat ik redelijk wat geluisterd heb is die van Eminem, maar verder bijzonder weinig. Meer zo hier en daar een nummer wat me aansprak.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.