Lijstjestijd: onze topfilms van 2016!

beste films van 2016

Dit lijstje is een lijstje waar je eigenlijk heel het jaar mee bezig bent. Vanaf de eerste film in het jaar tot de laatste, je vraagt je constant af of deze thuishoort in de eindejaarslijst. Vonden we 2016 een goed filmjaar? Op zich wel, maar een echte absolute topper ontbrak voor ons. Daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen, want we zagen natuurlijk niet alle films die we wilden zien.

Benieuwd welke films onze top elf hebben gehaald en wat wij de beste films van 2016 vinden? Top elf horen wij jullie denken. Inderdaad! Er zit namelijk één film bij die niet in de bioscopen heeft gedraaid, maar waarvan wij vinden dat hij wel in deze lijst thuishoort.


Films in de bioscoop

In totaal zagen wij dit jaar samen 47 films in de bioscoop of als screener. Daarnaast hebben we op VOD ook nog films gezien die wel dit jaar in de bioscoop te zien zijn geweest. Al deze films samen maakte kans om in onze top elf te komen. Van al die films is er maar één een documentaire, zat er ook een film uit 1981 bij en meer Nederlandse films dan wij ooit zagen in de bioscoop.

De top 11

Bij deze dan onze top elf. We lichten onze lijst toe op volgorde dat we de films gezien hebben, waarbij we op het einde onze favoriete film van het jaar toelichten. Je kunt dus wel stellen dat dat onze topper van 2016 is!

Creed

Verrassend en verfrissend hoe in de film gebruik is gemaakt van de Rocky-films. Op subtiele wijze keren personages uit de Rocky-films terug, net als de muziek. Sylvester Stallone speelt nog steeds Rocky. Vol overtuiging en in een breekbare rol. Creed is dan ook een boksfilm mét inhoud, waarin inhoud, spanning, humor en drama samenkomen.

Belgica

Wat opvalt, is dat de handtekening van Felix van Groeningen in Belgica meteen herkenbaar is. Het begin van de film geeft je namelijk positieve energie, zoals zo vaak bij de films van Felix. Dat die energie wegvloeit naarmate de film vordert , is dan wel weer voorspelbaar. Is dat erg? Helemaal niet! Als je het goed doet – en doet dat Felix – kraait daar geen haan naar. Diepgang heet dat! Ook zijn manier van filmen en de belichting is weer prachtig.

Already Tomorrow in Hong Kong

Already Tomorrow in Hong Kong is een film die ons zeer positief heeft verrast op de filmblog get together. Hoewel het acteerwerk misschien niet helemaal top is, is dat helemaal niet belangrijk. De film geeft je een heerlijk gevoel in je onderbuik en Josh laat je meer dan eens lachen. Hij heeft overigens ook een perfect einde! Kanttekening: deze film heeft niet in de bioscopen gedraaid, maar vinden wij wel het benoemen waard.

La Pazza Gioia

Hoewel de film een tragische insteek heeft, is het op vele momenten ook een feelgood-film. Als je denkt dat de film even wegzakt, dan leeft hij weer op. La Pazza Gioia is realistisch, komt binnen en er wordt uitzonderlijk geacteerd. Je kijkt niet naar een film. Nee, je zit in de film!

I, Daniel Blake

De Gouden Palmwinnaar I, Daniel Blake van Cannes stelt niet teleur. Helemaal niet zelfs, wij vinden het een aanrader. Zoals we van Loach gewend zijn stelt hij ook dit keer een maatschappelijk probleem aan de kaak. Dat probleem is dusdanig dat je jezelf als kijker beseft dat je het maar al te goed hebt. Of althans, wij hebben het goed; voor anderen kunnen wij niet spreken.

Hell or High Water

Hell or High Water was eigenlijk gewoon heel goed. Waarom? De spanning bouwt zich op, de terugkerende humor is van een hoog niveau en ook het script is goed uitgewerkt. Een thriller waarvan je hoopt dat je ze vaker tegenkomt. Daarnaast alle lof voor de bijbehorende soundtrack – van Nick Cave en Warren Ellis – en de sublieme acteerprestatie van Ben Foster. Wat ons betreft een Oscarwaardige rol!

Tonio

Sorry dat we vloeken, maar godverdomme wat is dit een goede film. Van begin tot eind boeit Tonio. Door middel van flashbacks kom je meer te weten over de familie van der Heijden. Waar is het misgegaan? Hebben we iets verkeerd gedaan? Wat deden we goed? Komt het nog goed? Door die flashbacks te gebruiken stellen de protagonisten (niet wij) zich kwetsbaar op. Dit komt zeer geloofwaardig over, mede door het goede acteerwerk. Meerdere malen hadden we kippenvel en het de gehele film drooghouden is bijna onmogelijk. Laten we hopen dat geen enkele ouder dit mee hoeft te maken.

Layla M.

Layla M. raakt je vanaf het begin tot het eind. Je ziet hoe Layla steeds verder radicaliseert. Je kunt je als kijker ook afvragen of ze, zoals haar moeder ook zegt, niet gewoon ontzettend koppig is. Op haar eigen manier wil ze de wereld verbeteren, of dat nu op een goede manier is of niet. Daarnaast is Layla nog zo jong dat je gerust kunt stellen dat ze naïef is en beïnvloedbaar. Layla M. drukt ons in ieder geval met de neus op de feiten, want dat deze film de waarheid kan zijn, zien we regelmatig in het nieuws.

The Revenant

The Revenant blaast je echt van je stoel af.  Misschien nog niet eens zozeer vanwege het verhaal, maar des te meer vanwege de prachtige natuurbeelden die je om de oren vliegen. Dat alles door gebruik te maken van natuurlijk licht; puurder kun je het landschap bijna niet in beeld brengen. En je wilt als kijker ook steeds meer weten. Want ‘Waar gaat het verhaal naartoe?’ is een vraag die je jezelf een paar keer afvraagt in deze film, op een positieve manier. Actie en spanning zijn gegarandeerd!

Toni Erdmann

Het Duitse Toni Erdmann brengt ons gortdroge humor, laat je ongemakkelijk voelen, is een nadenker, origineel en is met zijn 170 minuten eigenlijk te kort. Oftewel: allemaal ingredienten die zorgen dat dit een goed film is. Een film die we laat zagen, maar waarvan we blij zijn dat we hem nog zagen in 2016.

Onze topper van 2016!

The Daughter

Daar is hij dan, onze topper van het jaar: The Daughter! The Daughter is een diepgaande film die binnenkomt en ook een tranentrekker is. Naarmate de film vordert speelt de muziek een belangrijke rol. Deze muziek zorgt namelijk voor een spannend laagje, die wij de gehele film voelden. Een terugkerende eend in het verhaal is ook tekenend voor het verhaal. De eend is tekenend voor het leven van Henry, waar je in de loop van de film steeds meer over te weten komt.

De conversaties tussen de personages in de mooie een weelderige natuur van Australië zijn fijn. Terwijl de personages met elkaar praten, zien we namelijk regelmatig een andere scène. Hoewel je verwacht dat dit verwarrend is, geeft het nieuwe inzichten. En wat te denken van het acteerwerk: geweldig! Zowel de dochter (Odessa Young) als haar vader (Sam Neill) schitteren.

Dat was hem dan, onze top tien van dit jaar. We hebben nog wel enkele films die het vermelden waard zijn, maar deze lijst net niet gehaald hebben: Macbeth, Fukushima, Mon Amour, Hedi, Nocturnal Animals, The Salesman en La La Land waren de ongelukkige afvallers!

Wat was jullie favoriete film van het jaar?

Share

13 gedachtes over “Lijstjestijd: onze topfilms van 2016!

 1. Mijn lijst komt vandaag nog, en ik kan alvast verklappen dat we niet al te veel gemeen hebben… maar dat maakt het wellicht juist spannend; ik zag dit jaar gruwelijk veel films in de bioscoop (hoeveel moet ik nog uitrekenen zelfs), maar the Daughter zag ik niet… die gaat op de kijklijst. Layla M. zou bij mij in de floplijst komen (alleen maak ik die dit jaar niet, blijf toch liever positief;) zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen soms.

  1. Ik vind dat ook wel mooi Tim. Vooral ook om inspiratie bij andere te halen, omdat zij zo enthousiast zijn over een bepaalde film. Als we allemaal dezelfde smaak hadden, hoefden we deze lijstjes ook niet op te stellen. Heel benieuwd naar jouw lijstje!

 2. The Daughter heb ik nog niet gezien, dus die is meteen aan m’n to watch lijst toegevoegd.

  Creed was een heerlijke film die ik tweemaal gezien heb. Staat niet in m’n top 10, maar zou ‘m voor een top 20 denk ik wel overwegen.

  Belgica is inderdaad een herkenbare van Groeningen film. Broken Circle Breakdown was de eerste film van hem die ik eerder dit jaar zag en alhoewel deze ook goed was, wist hij me niet zo diep te raken.

  Leuk dat jullie Already Tomorrow in Hong Kong ook noemen! Hij heeft theoretisch in de bioscoop gedraaid 😉

  I, Daniel Blake was fantastisch!

  Hell or High Water zie ik op veel lijstjes voorkomen en heb me er prima mee vermaakt.

  La Pazza Gioia, Tonio, Layla M en Toni Erdmann heb ik allemaal nog niet gezien.

  En The Revenant…staat ook in mijn top 10 🙂

 3. The Daughter wil ik nog zien, kan Paul Schneider altijd wel waarderen en het is alweer even geleden dat ik hem in iets zag. Ook Tonio en Hell or High Water staan nog op mijn lijstje om te kijken. 🙂

 4. Onze lijsten wijken altijd gigantisch af, maar dat vind ik erg leuk! Zo leer ik weer wat meer over de voor mij onbekende cinema. Leuk dat we allebei Creed in het lijstje hebben staan!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.