Lijstjestijd: Onze beste films van 2019!

beste films van 2019

De lijst met beste films opstellen aan het einde van het jaar blijft toch iets speciaals. Daar is in 2019 niets in veranderd. Door ons Letterboxd-account (je kunt ons volgen) is het wel wat makkelijker voor onszelf. We kunnen namelijk sorteren op aantal sterren. Zes films kregen daarbij vierenhalve ster of hoger. De overige vier films was nog wel even puzzelen. Na lang wikken en wegen is het toch gelukt. Hier komen onze beste films van 2019, op alfabetische volgorde en zonder rangorde!

Capharnaüm

Het jongetje dat in Capharnaüm acteert zal iedereen bijblijven gokken wij zo. Daarnaast ook nog eens de publiekswinnaar op IFFR. Oneerlijkheid en wanhoop liggen in deze film wel heel dicht bij elkaar. Kippenvel gegarandeerd!

Climax

Deze film knalde bijna letterlijk van het scherm toe wij hem zagen op IFFR. Want wat kwam Climax even binnen. Toen al wisten wij dat deze film van Gaspar Noé in deze eindejaarslijst zou verschijnen. Controversieel van begin tot eind, wat eigenlijk ook gewoon de stijl van Noé is. Wij vinden het in ieder geval een meesterwerk!

Eight Grade

In de bioscoop gemist, maar later op de bank is Eighth Grade alsnog bekeken. En dat was geen straf. Verre van zelfs. De beste coming of age film van het jaar als je het ons vraagt. Pijnlijk prachtig zien we een tiener meer dan haar best doen om op school maar op te vallen. Puur en echt!

Els Dies Que Vindran

Misschien zegt Els Dies Que Vindran niemand iets, maar op de mannelijke Protagonist liet de film een knetterende indruk achter. Hij zag deze film op IFFR, in de wetenschap dat hij later dat jaar vader zou worden. Wat een prachtige en intieme film zeg. Om nog maar te zwijgen over het acteerwerk van Maria Rodriguez. Welke distributeur pikt deze film op?

Lazzaro Felice

Een modern sprookje is Lazzaro Felice. Multitalent Alice Rohrwacher is goed bezig haar naam te vestigen. En wat werd er toch heerlijk geacteerd in een film die verder in het teken staat van groepsgedrag en uitbuiting. De tijd heeft overigens ook niet stil gestaan in deze film, of toch wel?

Long Shot

Deze film lijkt misschien een vreemde eend in de bijt in deze lijst, maar voor ons was Long Shot echt de leukste film van het jaar. Van begin tot eind gelachen, met grote dank aan Seth Rogen. Wat vinden we hem toch altijd grappig. De leukste film van het jaar, en dan heeft de film nog een boodschap ook.

Nous Finirons Ensemble

Les Petits Mouchoirs was het eerste deel van Nous Finirons Ensemble en tien jaar geleden al opgenomen. Dit vervolg zou toch echt niet kunnen tippen aan het eerste deel, zo dachten wij. Niets was minder waar. De vriendengroep was weliswaar uit elkaar gevallen, maar de drama, perfect getimede humor en het heerlijke acteerwerk was er nog steeds. Op naar het volgende deel over pak hem beet tien jaar.

Parasite

Misschien is Parasite wel de verrassendste film van het jaar voor ons. Of toch niet, want hij won niet voor niets de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Onvoorspelbaar van begin tot eind, grappig, choquerend en zo zijn er nog 300 andere ingrediënten te benoemen die deze Zuid-Koreaanse film tot een succes maken.

The Irishman

Het gezamenlijk opstellen van een toplijst betekent dat je soms concessies moet doen. De mannelijke Protagonist vond The Irishman een prima film, maar het is de vrouwelijke Protagonist die deze film zeker in deze lijst wilde. Een film die 208 minuten duurt, dus waar je wel even voor moet gaan zitten. Soms grof, vaak grappig, maar vooral uitstekend geacteerd. En inhoudelijk ook erg sterk, waarbij jezelf kunt afvragen of het een rasechte maffiafilm is.

Ze Noemen me Baboe

De enige documentaire in deze lijst, maar het had net zo goed een film kunnen zijn. Prachtige en perfect achter elkaar geplakte historische beelden zien we in Ze Noemen Me Baboe. Een documentaire waar we wat van moeten leren. Zowel op het gebied van hoe we omgaan met de medemens, maar ook op het gebied van liefde.

Ook goed waren The Invisible Life of Euredice Gusmao, Marriage Story, The Farewell, Queen of Hearts en Roma (vorig jaar al in de lijst, maar pas dit jaar in de bioscoop).

Wat zijn jullie beste films van 2019?

Share

7 gedachtes over “Lijstjestijd: Onze beste films van 2019!

  1. Interessante lijst, maar wel met een paar titels die ik nog moest zien (Parasite, Eight Grade en Climax). Leuk trouwens dat The Irishman erin staat. Ik vond het niet de beste Martin Scorsese film, maar ik heb zeker genoten. Hij staat bij mij op de tweede plek (zie Entertainmenthoek) maar de kans is aanwezig dat hij ingehaald wordt door een andere titel die ik later nog inhaal.

    1. Leuk, Martijn. The Irishman was niet mijn keuze, maar van mijn medeblogger. We bloggen samen, dus vandaar ook de gezamenlijke top 10.

      Ik ga snel naar jouw lijst kijken (die ook weer meegaat op de verzamellijst van beste films volgens filmbloggers van filmblogs.nl).

  2. Slechts één overeenkomst met mijn lijst (The Irishman), dus nog heel veel werk aan de winkel… pfff… 😉

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.