Lijstjestijd: Onze beste films van 2018!

beste films van 2018Onze lijst met tien beste films van 2018 is gevarieerd te noemen, maar heeft ook overeenkomsten. Drie die gaan over een oorlog, twee zijn er in het geheel zwart-wit, er zitten twee heuse Netflix films bij, vijf films zijn met acteurs of actrices die nog nooit geacteerd hadden, drie films zijn LGBTQ gerelateerd, zes films spelen zich in Europa af, drie in Amerika en in drie films hebben de hoofdpersonen het niet breed. En dan vergeten we waarschijnlijk nog wel meer overeenkomsten.

Niet normaal trouwens hoeveel keuze we hadden uit alleen maar goede films dit jaar. We hebben uiteraard toch een selectie gemaakt, waarbij wel veel wikken en wegen aan te pas kwam. Benieuwd wat wij de beste films van 2018 vinden? Vast wel.

Films in de bioscoop

Voordat we ons lijstje bekend maken willen we nog benoemen hoeveel films (en documentaires) we daadwerkelijk hebben gezien die in 2018 in Nederland uitkwamen. Dat aantal ligt op 88 van de 419 films en documentaires die in totaal in 2018 uitkwamen.

Nu dan echt onze beste films van 2018. Komen ze, at random! Niet helemaal trouwens, want de allerbeste komt pas als laatste.

The Rider

Één van de drie meesterwerken die we dit jaar hebben gezien, dat is The Rider. Een foutloze film, wat ons betreft, ondanks het feit dat bijna niemand acteerervaring had in deze film. Brady is een zeer begenadig rodeo-rijder, maar een trap van een paard op zijn schedel zorgt voor het einde van zijn carrière. En hoewel Brady er niet aan toe wil geven, zal hij toch moeten. De innerlijke strijd die hij aangaat is prachtig verbeeld.

Call Me By Your Name

Een film over één van je eerste vakantieliefdes. Maar wat als die vakantieliefde van hetzelfde geslacht is als jij, een stuk ouder is dan jij, de assistent van je vader en die man ook nog eens een gezin heeft? Elio (met een geweldige Timothée Chalamet) overkomt het. Call Me By Your Name is een coming-of-age film met de beste eindscène van het jaar. En de beste soundtrack, dat ook!

Roma

Roma is een Netflix film kwam die pas aan het einde van het jaar uit. Gelukkig hebben we hem al wel gezien, gewoon thuis op de bank. In tegenstelling tot wat de pers adviseerde, hebben wij hem dus niet in de bioscoop gezien. Dat komt misschien nog wel op 3 januari, als hij ook in de bioscopen komt. Toch vonden we deze film thuis op de bank ook gewoon een meesterwerk. Een film waarin huishoudster Cleo – die weinig tot niets heeft – alles overheeft voor de kinderen van haar bazin. Eigenlijk hoort ze gewoon bij het gezin. Alleen maar liefde voor deze prachtige zwart-wit film van Alfonso Cuarón.

The Florida Project

Perspectief speelt een grote rol, in een film die grotendeels over kinderen gaat. Hoewel Disneyland dichtbij ligt en het voor de kinderen een speeltuin lijkt, is niets van dat waar. De harde realiteit is dat armoe eerder gewoon is dan uitzonderlijk. Sean Baker legt wat dat betreft de vinger op de zere plek. The Florida Project is een frisse en onbevangen film met een onervaren actrice, waarbij het script van te voren nog niet helemaal vastlag. Fijn is dat!

Gräns

Graag ook aandacht voor Gräns, één van de meest originele en bijzondere films van het jaar. Hoewel er trollen in de film voorkomen en de minst opwindende seksscène allertijden voorbij komt, is dit toch een film die we niet hadden willen missen. Uitdagend en onvoorspelbaar. Fantasy en drama perfect verweven met elkaar. Meer van dit soort films graag!

Private Life

Akelig realistisch! Alleen daarom al staat de Netflix film Private Life in deze lijst. Drama in combinatie met subtiele humor maken deze film tot een succes. En dat terwijl de film gaat over het niet op een natuurlijke manier kunnen krijgen van kinderen. Geen kattenpis dus. Hoop is alles wat het stel heeft en hoop is wat ze moeten blijven hebben. Daarbij moeten ze elkaar niet vergeten, want samen zijn ze de basis voor hun kinderwens.

Girl

Lara is een meisje en wil ballerina worden. Mooie dromen, maar aangezien ze lichamelijk nog geen meisje is, moet zij daar harder voor werken dan menig ander ballerina. Girl is van begin tot eind pijnlijk, waarin ingetogen emoties een heel belangrijke spelen. En dan te bedenken dat Victor Polster (in de rol van Lara) überhaupt nog nooit geacteerd had. Hulde voor deze Belgische film.

Foxtrot

Wat als ze aan je deur staan om te vertellen dat je zoon is overleden tijdens zijn dienstplicht? Dan stort je wereld in natuurlijk. Maar wat als blijkt dat het niet hij was, maar een ander? Dan ben je blij natuurlijk. Foxtrot blinkt uit in zijn ongewone camerastandpunten, is zo neerslachtig als de neten (er zit ook goede humor in), heeft een goed scenario en de muziek daar dans je zelf de foxtrot op.

Anna’s War

Anna’s War speelt zich grotendeels in een huis af waar de Nazi’s zich hebben gevestigd. Wat ze niet weten is dat de 6-jarige Anna zich in het huis schuilhoudt, nadat zij uit een massagraf is gekropen. Alleen als de Nazi’s niet opletten komt Anna tevoorschijn, want verstoppen is één, maar eten is ook belangrijk. Deze film hakt erin. Alleen op het IFFR te zien geweest, maar misschien verschijnt hij nog wel in de Nederlandse bioscopen. Zou meer dan terecht zijn.

Cold War

Dit vinden wij gezamenlijk dus de beste film van 2018. Wederom een zwart-wit film en het derde meesterwerk in deze lijst. Pawel Pawlikowski beheerst film maken tot in de puntjes. Dat bewees hij al met Ida, maar met Cold War bewijst hij dat nog een keer. Het vierkante beeld, het lichtinval, het acteerwerk, de muziek. Alles klopt gewoon. En dan hebben we het nog niet eens over het verhaal gehad. Een koude Oorlog die in de echte wereld gaande is, maar ook tussen Wiktor en Zula zelf. Ze zijn gek op elkaar, maar kunnen elkaar ook de kiet uitvechten.

Welke films vielen net buiten de boot?

En dan te bedenken dat het zo een goed jaar was dat we ook Love, SimonLean on Pete, Lady BirdZie Mij DoenThree Billboards Outsite Ebbing, MissouriCobainDen Skyldige (The Guilty)The InsultPhantom ThreadMektoub, My Love: Canto Uno en Tully in de lijst konden opnemen. Tering Jantje!

Nu we het toch over de beste films van 2018 hebben. Wat zijn voor jullie de beste films van 2018?

Share

15 gedachtes over “Lijstjestijd: Onze beste films van 2018!

  1. Zoals gebruikelijk staan er bij mij weer veel blockbusters in de lijst, maar Three Billboards en Love, Simon hebben wel mijn top 10 gehaald. 😉

  2. Mooie lijst! Ik heb lang niet alles gezien, maar bij mij staat “Den Skyldige” op nummer een, wat een briljante film.

  3. Zag dat we het dit jaar ook echt wel minder eens waren af en toe, maar dit is toch een prachtlijstje waarin ik ook veel eigen favorieten terugvind. Mooi dat Roma op de bank ook tot de top-10 wist te geraken, maar er komt nog een kans in Kino;)

    Verder heb ik Private Life nog niet gezien, wil ik Anna’s War dit jaar zien en ben ik verrast dat jullie (een zeldzaamheidje?) Gräns in jullie eindlijst hebben.

  4. Schitterende lijst, waarvan ik er totnogtoe helaas maar eentje zag. Staan wel op de lijst om binnenkort te bekijken: Cold war, Roma, Private life en Call me by your name.
    Gelukkig Nieuwjaar!

  5. Allereerst de beste wensen voor 2019!

    Een mooie lijst waarvan ik er diverse niet heb gezien. Alleen The Florida Project, Roma en Cold War zag ik, dus er moeten weer titels toegevoegd worden aan m’n (veel te lange) to watch lijst.

  6. Man, man, man wat een armoede in 2018 voor mij. Omdat ik me vrijwel louter heb toegelegd op het bekijken van TV series in het afgelopen jaar heb ik maar relatief weinig films gezien. Van jullie Top 10 heb ik er slechts 2 gezien (The Florida Project & Cold War) maar ook alleen maar omdat ik naar de PAC festivals ben geweest.

    Heb overigens nu wel weer een maandje een abo lopen op Film1 dus The Rider en Call Me By Your Name gaan snel bekeken worden.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.