Lijstjestijd: Mijn tien favoriete platen van 2016!

muziek lijstje

Ja mensen, het is weer lijstjestijd. Dat betekent allemaal lijstjes opstellen om je jaar maar samen te vatten. Zo een lijstje maak ik ook altijd voor muziek, maar die heb ik nooit echt gedeeld op ons blog. Dit jaar dus wel. Benieuwd wat mijn tien favoriete platen van 2016 zijn?

Spotify

Laat ik voorop stellen dat ik alles via Spotify luister. Komt er een nieuwe plaat uit dan voeg ik die plaat toe aan mijn afspeellijst. Vind ik de plaat uiteindelijk niet goed genoeg, dan verwijder ik hem weer uit mijn lijstje. Het was voor mij dus simpelweg mijn lijst van dit jaar afgaan om te kijken wat de echte toppers waren. Mijn favoriete nummers van de plaat heb ik ook toegevoegd, plus een link naar Spotify. Zit je er klaar voor? Daar komen ze, geheel in willekeurige volgorde:

Daughter – Not to Disappear

DaughterTwee vrouwen die erop los rocken. Door de muziek kom je bijna in een soort trance terecht waar je niet meer uit wil komen. Heerlijk donkere gitaarmuziek die een tikkeltje aan The XX doet denken. Niets anders dan hulde voor deze plaat.

Favoriete nummer: No Care

Lucky Fonz III – In Je Nakie

Lucky Fonz IIIEr staat een ook plaat van eigen bodem op. Lucky komt soms een beetje raar over en schrijft soms ook vage teksten, maar is vaak ook briljant. Van deze plaat krijg ik energie, maar raakt hij ook de gevoelige snaar. Luister maar naar mijn favoriete nummer op de plaat en je weet wat ik bedoel.

Favoriete nummer: Ik Mis Je Nu Al

Marlon Williams – Marlon Williams

Marlon WilliamsDit naamloze debuutalbum brengt je in gedachte naar de dansvloer. Opzwepende rootsmuziek waarvan je na één keer luisteren zoveel energie krijgt, dat je een week vooruit kunt. Je zou denken dat hij uit Amerika komt. Fout, Nieuw-Zeeland is waar hij vandaan komt.

Favoriete nummer: Hello Miss Lonesome

Bombino – Azel

BombinoIk versta werkelijk waar geen drol van wat ze zingen, maar man o man, hier word ik keer op keer blij van. Wereldmuziek noemen ze dit, waarbij blues de boventoon voert. Hoewel ik er dus niets van versta betrap ik mezelf erop dat ik altijd meezing. Ik wil meer en meer van dit!

Favoriete nummer: Akhar Zaman

Moderat – III

ModeratGelukkig staat er ook een plaat op die een beetje afwijkt van de rest. III van Moderat is een danceplaat die lekker weg luistert op een regenachtige zondagmiddag. Dat is dus best vaak in Nederland! Overigens is het geen dansbare danceplaat. Eerder een trippende danceplaat!

Favoriete nummer: The Fool

Car Seat Headrest – Teens of Denial

Car Seat HeadrestEn we gaan van een danceplaat door naar een echte rockplaat! Car Seat Headrest is één van de weinige indierockplaten die mij dit jaar kon bekoren! Waarom? Als je een stem als Julian Casablancas (The Strokes) hebt, dan heb je al snel een streepje voor bij mij!

Favoriete nummer: Drunk Drivers/Killer Whales

Richmond Fontaine – You Can’t Go Back If There’s Nothing to Go Back To

Richmond FontaineRootsmuziek is naast folk en americana zo een beetje mijn favoriete muziekgenre. Niet heel raar dus dat Richmond Fontaine ook in deze lijst staat. Breekbare muiziek waarvan je kippenvel krijgt tot op je botten! Ja dat kan hoor, ik heb het zelf gecontroleerd.

Favoriete nummer: Whitey and Me

I Have a Tribe – Beneath a Yellow Moon

I Have a TribeMisschien wel de meest onbekende plaat in het lijstje, maar misschien wel mijn meest gedraaide en favoriete plaat van het jaar. Wat een folkmuziek jongens. Hier kan ik echt van huilen, vooral van mijn favoriete nummer van de plaat, die ruim 9 minuten duurt en nooit verveelt!

Favoriete nummer: Casablanca

Nick Cave & the Bad Seeds – Skeleton Tree

Nick Cave & the Bad SeedsNick Cave kan mij altijd wel bekoren. Zingen kan hij eigenlijk niet, maar verhalen vertalen zeer zeker wel. Zeker in combinatie met de muziek, die speciaal geschreven is voor zijn vorig jaar overleden zoon. Kippenvel bij elke nummer. Keer op keer op keer!

Favoriete nummer: Rings of Saturn

Conor Oberst – Ruminations

Conor OberstIk was al fan van Conor Oberst toen hij nog in Bright Eyes zong en Monster of Folks, maar solo kan hij er ook wat van. Hoor je die stem? Dat is toch niet normaal? En dan die gitaarmuziek. Mooie combinatie, zo niet de mooiste combinatie van het jaar!

Favoriete nummer: Barbary Coast (Later)

Net buiten de top tien, in de top 20

Naast de tien bovengenoemde platen zijn ook er ook een paar afvallers, die net buiten de top tien vielen, maar wel in mijn top 20. Welke platen dat zijn? David Bowie – Black Star, Ian Fisher – Nero, The Last shadow Puppets – Everything You’ve Come to Expect, Kevin Morby – Singing Saw, Amber Arcades – Fading Lines, Radiohead – A Moon Shaped Pool, The Veils – Total Depravity, Bon Iver – 22, A Million, Agnes Obel – Citizen of Glass en Leonard Cohen – You Want it Darker.

Wat is jullie favoriete plaat of wat zijn jullie favoriete platen van 2016?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

9 gedachtes over “Lijstjestijd: Mijn tien favoriete platen van 2016!

  1. Mooie lijst mannelijke protagonist! Ik ken niet alles, dus dat ga ik eens terug luisteren. Een van mijn favoriete platen van dit jaar is Warhaus – We fucked a blame into being. Heerlijke muziek om je in te verliezen. Ik moet zeggen dat ik wel een zwak voor blaasinstrumenten heb in dit album.

  2. Ik ben je lijst aan het beluisteren en ik moet zeggen dat daar heel wat moois tussenzit. Mijn favorieten van het voorbije jaar zijn: Alphabet van SX, Echo van Bazart, A Moon Shaped Pool van Radiohead en Walls van Kings Of Leon.

  3. Zoals je al hebt kunnen lezen, ben ik erg te spreken over Agnes Obel, maar haar laatste album bevatte niet haar beste werk tot nu toe. Goed zijn (uiteraard) de albums van Bowie, Cohen, Bon Iver en Radiohead (al kan m.n. die laatste band ook veel beter). Ik moet zeggen dat er ook nog best een aantal artiesten voorbij komen die ik nog niet ken:) het album van Cave wilde ik nog gaan luisteren, maar leek me erg zwaar…

  4. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk steeds minder nieuwe muziek luister en terugga naar de muziek waarmee ik op ben gegroeid. Daarnaast luister ik ook meer naar podcasts als ik iets opzet waardoor muziek ook wat meer op de achtergrond is qua interesse.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.