Lijstjestijd: de volgens ons beste films van de jaren 10!

beste films van de jaren 10

Deze lijst kan natuurlijk niet ontbreken aan het einde van dit decennium: de volgens ons beste films van de jaren 10. Een lijst die uit tien titels bestaat, daar waar wij keuze hadden uit 22 films. Wij hebben dit decennium namelijk 22 films met vijf sterren beoordeeld; de maximale score. We hebben dus keuzes moeten maken om tot de volgens ons beste tien films van de jaren 10 te komen. Komen ze, op jaartal (jaartal IMDb is leidend).

2010

Een jaar waarin we de keuze hadden uit twee films, maar waarvan er geen een onze top 10 heeft gehaald. Les Petits Mouchoirs is een van die films. De andere film is een film over dromen in dromen, in dromen, in dromen. Juist, Inception.

2011

De eerste film die onze top 10 wel heeft gehaald, is Shame. Michael Fassbender schittert in deze film als Brandon, waarin een seksverslaving aan bod komt. Brandon is namelijk niet in staat een normale relatie aan te gaan, door zijn verslaving. Daarnaast houdt hij er ook een rare relatie op na met zijn zus Sissy (Carey Mulligan).

2012

Het voor ons beste jaar van de jaren 10. Drie films hebben namelijk onze top 10 gehaald, en een zelfs net niet (Frances Ha met Greta Gerwig). The Broken Circle Breakdown is de eerste. Een film over een country-stel dat tegenslag na tegenslag krijgt. Sinds dat de mannelijke Protagonist een dochter heeft, durft hij deze film ook niet meer te kijken. De tweede film is Jagten, met een briljante Mads Mikkelsen. Lucas wordt beschuldigd van kindermisbruik, terwijl hij helemaal niets heeft gedaan. Beklemmend en vol ongeloof bekeken wij deze film. De laatste film die onze top 10 heeft gehaald is Amour. Deze Franse film van Michael Haneke gaat over een stel op leeftijd, waarbij de vrouw een beroerte krijgt. Een liefdevollere film krijg je haast niet.

2013

Het jaar 2013 is ook al zo een goed jaar, want hier haalde twee films onze top 10. The Selfish Giant bijvoorbeeld. Twee jonge jongens verzamelen oud ijzer, waarbij er een ook nog een passie voor paarden heeft. Stilte is nog nooit zo pijnlijk geweest. De tweede film uit 2013 die onze top 10 heeft gehaald, is La Vie d’Adèle. Een prachtig liefdesverhaal over twee vrouwen die een onmogelijke/onhaalbare liefde aangaan. La Jaula de Oro haalde de lijst niet, maar is gezien de vluchtelingenproblematiek in Midden-Amerika (maar ook Europa) nog steeds actueel.

2014

Het jaar van Xavier Dolan! Mommy is volgens ons zijn beste film, dus ook in deze lijst. Een moeder voedt haar onhandelbare tiener alleen op. Er is veel liefde, maar net zo goed is er woede en onbegrip.

2015

In film die we nergens in de lijstjes terug zien komen, maar wat ons betreft een waar meesterwerk is, is Mustang. Vijf Turkse zusjes zijn heel open minded, maar thuis worden ze kort gehouden. Zo erg zelfs, dat ze bijna het huis niet uit mogen. Een film die de lijst niet haalde is Three Generations, over drie generaties vrouwen, waarbij ieder vrouw haar eigen worsteling heeft.

2016

Vraag mensen naar het filmjaar 2016 en naar alle waarschijnlijkheid hebben zij dan Manchester by the Sea nog wel op hun netvlies staan (de film kwam in Nederland pas in 2017 uit). Zo ook wij, want laten we eerlijk zijn: wat een film! Lee krijgt de zeggenschap over zijn neefje, maar zit daar, gezien zijn verleden, eigenlijk niet op te wachten. Overigens haalde de enige Nederlandse film Waldstille het niet. Het is wel de enige Nederlandse film die wij in de afgelopen tien jaar vijf sterren gaven.

2017

Geen enkele film uit 2017 heeft onze top 10 gehaald. The Rider (mooie roadmovie) en The Sense of an Ending kregen wel de volle vijf sterren van ons. The Sense of an Ending vinden we nog wel het benoemen waard, want in onze ogen een ondergewaardeerde en misschien wel onbegrepen film.

2018

Twee zwart-wit films uit dit jaar, waarbij Cold War onze top tien haalde. Een ‘oorlogsfilm’ waarin een stel niet zonder, maar eigenlijk ook niet met elkaar kan. Roma is die andere film, die de top tien dus niet gehaald heeft. Een film vol met liefde in ieder geval.

2019

In dit jaar deelden wij drie keer vijf sterren uit. Climax, Nous Finirons Ensemble en Els Dies Que Vindran en kregen allemaal drie sterren. De films hebben in ieder geval geen van alle de top tien van de jaren 10 gehaald.

Dit waren ze, de volgen ons beste films uit de jaren 10. Welke films waren jullie favorieten?

Share

6 gedachtes over “Lijstjestijd: de volgens ons beste films van de jaren 10!

  1. Hierbij een overzicht van mijn favoriete films van de jaren 10, in willekeurige volgorde:
    JOKER, THE SHAPE OF WATER, WAR FOR THE PLANET OF THE APES, MANCHESTER BY THE SEA, THE REVENANT, SON OF SAUL, BOYHOOD, 12 YEARS A SLAVE, JAGTEN en THE GREY.

  2. Ik durf niet aan een top 10 van het decennium te beginnen. Het is wel enorm moeilijk om er slechts tien uit te kunnen kiezen. Gezien jullie voorkeuren over films een lijstje die misschien niet veel verrassingen heeft, maar zeker mooi is. Moet wel toegeven dat ik ze niet allemaal gezien heb.

    Er miste bij 2016 trouwens nog wat tekst over wanneer een film hier uit kwam 😉

  3. Ik kom tot het volgende lijstje, in volgorde van voorkeur: la Vie d’Adèle, The missing picture, War and Peace (BBC-miniserie), Jagten, Biutiful, Boyhood, Mektoub my love Canto Uno, Honey (Het laatste deel uit de Yusuf-trilogie), The story of film en Our little sister. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.