Lijstjes? Zin of onzin?

lijstjes

Als men weet dat je van film houdt dan vraagt men al snel “Wat is je favoriete film, acteur?” etc. Enfin het welbekende lijstje.

Mensen houden blijkbaar van lijstjes (behalve de things-to-do lijstjes). Lekker overzichtelijk. Heb ik ook last van, maar het rare is dat ik dat heel moeilijk vind om lijstjes te maken betreffende film en muziek. Is dat omdat het mijn passies zijn? Geen idee. Komt het omdat het met emoties te maken heeft of omdat keuzes nou eenmaal moeilijk zijn? Dit soort lijstjes zijn zo variabel dat het eigenlijk weinig nut heeft om ze te maken.

Lijstjes

Soms heb je een film gezien die zo’n indruk op je gemaakt heeft dat je hem toevoegt aan een lijstje. Maar welk lijstje? Favoriete films allertijden of toch maar aan favoriete trieste film? Of wacht even… ik moet mijn lijst met favoriete acteurs ook aanpassen en de soundtrack was zo goed, die komt ook op mijn lijstje van favoriete soundtracks.

Voor de lijst favoriete acteur, regisseur etc., krijg je weer met andere vragen/keuzes te maken. Hoeveel films moet een regisseur gemaakt hebben alvorens hij/zij op je lijstje mag prijken? Kan dat al na het maken van één film?

Vergeef je de (soms) talloze misstappen van één van je favoriete actrices zodat zij toch op het lijstje blijft staan? Hoeveel mag er eigenlijk op je lijstje staan? Is het een top10, top 5 of een top 3, en is er binnen deze top nog een hiërarchie?

Kortom de lijstjes kunnen eindeloos zijn, evenals de vragen die zij oproepen.
Het zijn momentopnamen. Zoals een regisseur kan zeggen: “Mijn beste film moet ik nog maken”, zo zeg ik: “Mijn beste film moet ik nog gaan zien”.

geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

9 gedachtes over “Lijstjes? Zin of onzin?

  1. Een heel herkenbaar gevoel moet ik zeggen. Zeker aan het einde van het jaar. Hoe vergelijk je namelijk een hilarische comedy met een loodzwaar drama? En vooral dat dat laatste genre zou bij mij per definitie meer indruk maken

  2. Ik maak voor mezelf niet heel veel lijstjes, maar natuurlijk wel m’n top 10 van het jaar en ook m’n favoriete films. En zo af en toe voor m’n blog en daarnaast sinds kort natuurlijk de top 10 lijstjes van Dan. Mooie is altijd dat ze een soort startpunt zijn en je vaak ook hoort over titels die je nog niet kende. Plus het is leuk om over te discussiëren.

    1. Wij hebben er ook vaak discussie over. De vrouwelijke protagonist is er wat minder van, terwijl de mannelijke protagonist het liefste alles is een lijstjesvorm zet. De komende week komen er dan ook nog wat lijstjes voorbij.

  3. Ja, een toplijstje heeft ook altijd met persoonlijke smaak te maken. Het maken van lijstjes leveren vaak ook leuke discussies op. Echter kan ik mij wel ergeren aan opmerkingen waaruit blijkt dat iemand zijn mening niet wordt gerespecteerd.

  4. Ik moet bekennen dat ik ook heel graag lijstjes maak. Ik weet niet goed waarom, maar ergens dwingt het mij toch even terug te kijken naar een voorbije periode en zo nog even na te genieten van een mooie song, een mooie film of theaterstuk… Ik zal het dus blijven doen, vrees ik. Oh ja, die lijstjes komen nog op mijn blog, voor wie het mogelijks zou interesseren 😀

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.