Kijk ook eens een documentaire!

Wij keken vroeger eigenlijk bijna nooit documentaires. Gelukkig is dat veranderd, want een documentaire kan zo verdomd goed zijn. Sommige documentaires kijken zelfs als een film. Voor ons is een documentaire in ieder geval al vaak geslaagd als deze informatief en meeslepend is. Daarom negen tips met documentaires van onze hand. Om het gemakkelijk te maken zijn het documentaires die de afgelopen vijf jaar zijn verschenen.

Gioia

We beginnen met een korte dansdocumentaire. Voor ons de beste korte documentaire die we ooit gezien hebben. De documentaire is confronterend en diepgaand, met oog voor detail. Noem het een kunstwerk. En heb jij even geluk, want je kunt Gioia gewoon gratis zien. Hier!

Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop

De beste documentaire van 2020 (tot nu toe) is voor ons Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop. Een Nederlandse documentaire over de breekbaarheid, maar ook de kracht van de mens. Een fraai en op de huid gefilmd portret van een man nog wel wil, maar niet meer kan. Wat doe je dan met je leven?

Ze Noemen me Baboe

Weer een Nederlandse documentaire. Ze Noemen Me Baboe heet dit geschiedenisportret over Baboe. Een geschiedenisles waarin we meer te weten komen over het bezette Nederlands-Indië. Mooi, liefdevol en ontroerend tegelijk! En wij Nederlanders kunnen (en zijn) soms ook echt een vervelend volk hoor!

Dancer

Hou je van dansen, dan zit je gebakken bij Dancer. Een portret over een van de beste Russische balletdansers ooit: Sergei Polunin. Altijd ging hij door, tot het zelfdestructieve aan toe. Totdat het op was en hij wilde stoppen. Maar wat komt daarna? Overigens ook een aanrader voor niet dansliefhebbers.

Maiden

Vrouwen kunnen niet zeilen, wordt gezegd aan het begin van de zeildocumentaire Maiden. Gelukkig bewezen Tracy Edward en haar team het tegendeel. Mannen werden er zelfs angstig van en deden er achteraf een beetje lacherig en grapperig over. Zeer krachtig, ontroerend en nog verdomd spannend ook.

Honeyland

Als je met honing je brood verdient, dan wil je alles goed doen. Als je buren vervolgens alles het tegenovergestelde doen, dan ben je daar goed ziek van. en toch maar blijven helpen. Honelyland is bovenal prachtig geschoten, met natuurlijk licht.

De Kinderen van Juf Kiet

En zo kan het dus ook. Iedereen is gelijk, of je nu uit Nederland, Syrië of welk land dan ook komt. Juf Kiet uit De Kinderen van Juf Kiet leert kinderen weliswaar wat goed is en wat niet, maar tegelijkertijd geeft ze jou als kijker ook een les mee. Graag meer leraressen zoals Kiet. Betere levenslessen krijg je niet!

Rudeboy: The Story of Trojan Records

Wil je dansen? Dat kan bij Rudeboy: the Story of Trojan Records. Onder meer geslaagd doordat iedere geinterviewde ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde had. Je komt meer te weten over reggae en haar ontstaansgeschiedenis.

Time Trial

Als fervent wielerliefhebber kan Time Trial niet ontbreken. David Millar was iemand die alles deed om zo snel mogelijk te zijn, vooral als het gaat om tijdrijden, wat zijn specialiteit was. Soms hilarisch, op de huid gefilmd en je bevindt je soms in het peloton.

Kijk vooral ook op film.nl waar je bovenstaande documentaires kunt bekijken! Dat loont, beloofd.

Share

4 gedachtes over “Kijk ook eens een documentaire!

  1. Mooi om te lezen dat jullie er nu ook meer kijken, weet nog dat dat vroeger toch ietsje anders lag ;). En thanks voor de tips, want ik heb er van dit lijstje nog geen enkele gezien…

  2. Hoi, ik zal ook 10 van mijn favoriete documentaires noemen. Ik noem alleen maar documentaires die ik ook op mijn blog heb besproken. Kijk dus gerust op mijn blog voor verdere informatie: erikleest.blogspot.nl
    – “Shoah”: zeer indrukwekkende documentaire over de holocaust.
    – “7-Up, 14-Up, 21-Up, 28-Up, 35-Up, 42-Up, 49-Up”: Britse serie documentaires waarin een groep Engelse kinderen vanaf hun 7e jaar iedere 7 jaar worden gevolgd. Prachtige serie, het laatst verschenen deel 56-Up heb ik nog niet gezien.
    – “Paul dans sa vie”: Documentaire over een oudere Normandische boer die gedurende een jaar gevolgd wordt bij zijn werk.
    – “Krabbé zoekt Picasso”: Van de 4 series die ik gezien heb van Jeroen Krabbé (over zichzelf, van Gogh, Picasso en Gauguin) vind ik dit de beste.
    – “Bye”: Documentaire die de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken heeft gemaakt over het einde van zijn leven waarin hij kanker heeft.
    – “De nieuwe wildernis”: Prachtige natuurfilm over de Oostvaardersplassen.
    – “The story of film”: Speciaal voor filmliefhebbers: een 15-delige documentaire van de Ierse filmcriticus Mark Cousins over de geschiedenis van de film met heel veel fragmenten.
    – “Human”: Documentaire van Yann Arthus-Bertrand over wat het is om mens te zijn. Prachtig gefilmde close-ups.
    – “Die Sälzmanner von Tibet”: over Tibet

    Als tiende een pseudo-documentaire die ik ook geniaal vind: “Geboren in een verkeerd lichaam” van Arjan Ederveen.
    Alle tien zeer de moeite waard! Groetjes, Erik

    1. Hoi Erik, dank voor je tips. Zitten een paar interessante titels bij. Vooral Paul Dans sa Vie trekt mij, al kan ik niet vertellen waarom. Waarschijnlijk omdat ik mij al voorstel hoe dat er uitziet.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.