Onze tien beste Franse films!

beste Franse films

Deze week is het zover, dan ga ik een paar dagen fietsen in de Franse Alpen met twee vrienden. Een uitje waar ik al enige tijd naar uitkijk. Ik bedoel, wat is er mooier dan fietsen in de Alpen? Ja ok, film kijken komt dicht in de buurt. Vandaar ook een kort overzichtje van de volgens ons de tien beste Franse films zijn. Zoals altijd, weer op willekeurige volgorde. Ben je al benieuwd naar onze tien beste Franse film?

Les Petits Mouchoirs (2010)

Deze film speelt met je emoties. Zoals in iedere vriendengroep lach je met elkaar, huil je met elkaar, heb je ruzie met elkaar en help je elkaar. In deze film komt alles samen door een ongeluk van één van de vrienden. Hoe om te gaan met een dergelijk ongeluk?

Intouchables (2011)

Deze film mag én kan natuurlijk niet ontbreken. De rijke oude man Philippe (François Cluzet) takelt steeds verder af en heeft verzorging nodig. Driss (Omar Sy) daarentegen, heeft het niet zo goed en woont in een achterwijk van Parijs. Dan krijgt Driss de kans om als verzorger van Philippe aan de slag te gaan. Op het begin gaat de verzorging allemaal nog niet zo soepel, maar daarna ontstaat een innige vriendschap. Daarnaast is de film ook nog eens gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mooi toch?

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)

Een geweldige feelgood-film over een, uuuh kabouter? Niet helemaal natuurlijk, maar de kabouter speelt wel een grote rol. Amélie probeert het leven van andere altijd maar beter te maken en heeft daar verschillende manieren voor. Zelf is ze ook op zoek naar geluk en de eigenaar van een fotoalbum. Als je deze film kijkt, dan wordt je vanzelf blij. Hoe kut je dag ook is.

La Vie d’Adèle (2013)

Emma is de eerste echte liefde van Adèle: een vrouw nog wel. Zoals het zo vaak gaat in het echte leven, komen daar ook een hoop problemen bij kijken. Hoe ga je om met verdriet en pijn en zorg je dat je verder kunt met je leven. Heel herkenbaar, als je het mij vraagt. Let op, kindjes kunnen deze film beter niet kijken. Dit in verband met beelden die niet voor kleine kindjes zijn bedoeld. Er komt namelijk nogal wat (echte) seks voor in de film.

Un Prophète (2009)

Deze film speelt zich af in de gevangenis en gaat over overleven. Hoe vind je je positie in de gevangenis en hoe kun je daarbij zoveel mogelijk rekening houden met de buitenwereld? Een bikkelharde film die bij Cineville verkozen is tot één van de beste films van 2010. Althans, volgens het Nederlandse bioscooppubliek dan.

Avant L’Hiver (2013)

Hij (Daniel Auteuil) ontvangt ineens regelmatige boeketten van een onbekende aanbidster. Op het begin wil hij hier niets van weten, maar aangezien dit blijft aanhouden, wil hij er toch meer het fijne van weten. Zij (Kristin Scott Thomas) vindt het allemaal maar onschuldig, maar vindt het op een gegeven moment ook niet meer leuk. Hoewel ze het samen prima voor elkaar hebben, stijgt de spanning in de loop van de film. En wie is toch die geheime aanbidster?

Suzanne (2013)

Zoals zo vaak in Franse films, gaat het over families die niet helemaal functioneren zoals het hoor. Zo ook in de familie van Suzanne (Sara Forestier). De moeder van haar en haar zus (Adèle Haenel) is al vroeg overleden, waardoor de vader (François Damiens) de opvoeding op zich neemt. Dat gaat eigenlijk heel goed, totdat Suzanne ineens zwanger raakt van Charly. Dan ontmoet ze de enigszins losgeslagen Julien. Vanaf dan gaat het mis en besluit ze zelfs weg te lopen voor haar verantwoordelijkheden. Ze volgt Julien die ook nog eens op de vlucht is geslagen voor de autoriteiten. Zou ze nog bij zinnen komen?

Jeune & Jolie (2013)

Isabelle is een 17-jarige studente die spontaan besluit om callgirl te worden. Niet gedwongen door een loverboy of iemand anders, maar uit eigen wil. Op het begin gaat het nog wat stroef, maar wanneer ze de smaak eenmaal te pakken heeft, wordt het een obsessie. Haar moeder heeft geen weet van haar dubbelleven. Blijft dat zo, of komt ze er toch achter?

Irréversible (2002)

Wat een ontzettend beklemmende film is dit toch. Een man (Vincent Cassel) neemt wraak op de verkrachters van zijn vrouw (Monica Belucci). Doordat het verhaal achterstevoren wordt verteld, weet je als kijker al wat er gebeurt is, maar niet precies waardoor. Aanradertje!

La Haine (1995)

Een film die gaat over rellen die uitbreken in Parijs nadat de Franse politie een jongen zo erg toetakelt, dat deze jongen zwaargewond in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Vincent Cassel neemt één van de hoofdrollen op zich. Een bikkelharde film die gaat over wraak en het moeilijke leven in de banlieues van Parijs. Omdat de film geheel in zwart-wit is opgenomen, geeft dat de film een extra grauw laagje, passend bij het verhaal.

Kunnen jullie je ook in dit lijstje vinden. Of vind je het ongelooflijk dat er bijvoorbeeld een titel ontbreekt in dit lijstje van de volgens ons beste Franse Films?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

12 gedachtes over “Onze tien beste Franse films!

  1. Mooi lijstje. Er zijn te veel bijzondere Franse films om op te noemen. Laat ik me beperken tot regisseuse Agnès Varda en bijvoorbeeld Cléo de 5 à 7 uit 1962 aanraden of anders haar veelgeprezen documentaire Les Glaneurs et la Glaneuse uit 2000.

    Veel plezier tijdens de fietstocht!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.