De tien beste films van 2020!

beste films van 2020

Dit jaar was geen best jaar, duh. En dan was Covid-19 slechts een van de redenen, want de wereld lijkt momenteel in brand te staan. Alsof de tien plagen van Egypte weer terug zijn. Op filmgebied daarentegen was er weinig tot niets te klagen. Blockbusters kwamen er amper uit, maar dat zijn films die nauwelijks onze eindejaarslijsten halen.

Wat de tien beste films van 2020 zijn volgens de mannelijke protagonist, lees je traditiegetrouw na de klik, al verraadt de afbeelding boven dit artikel natuurlijk al welke films het zijn. Geen rangschikking overigens, maar wel drie films die er boven uitstaken.

For Sama

De eerste film die de kop boven het maaiveld uitstak is eigenlijk een documentaire: For Sama. Een documentaire die ik pas laat in het jaar met mijn vrouw bekeek en over de opstand in Syrië gaat. De beelden hadden we liever niet gezien, maar de documentaire dan toch ook weer wel. Mensonterende beelden over hoe wreed de mens kan zijn. Niet voor de tere zieltjes bedoeld. In ieder geval de beste documentaire die ik dit jaar gezien hebben, dat durf ik met zekerheid te zeggen.

Babyteeth

Tranen met tuiten ook bij Babyteeth. Niemand zou ooit kanker mogen krijgen, maar als je zo jong als Milla bent dan al helemaal niet. Slechts zestien jaar en al weten dat je niet oud gaat worden. Niets is normaal in deze film, maar gezien de omstandigheden wel. Een rauwe coming of age film die pijn doet tot op het bot, maar ook luchtige momenten kent. Gelukkig maar.

Madre

Een in mijn ogen ondergewaardeerde film uit dit jaar is Madre. Echt een film in mijn straatje. Een ijzersterk verhaal waarin een Spaanse moeder op de plek gaat wonen waar haar zoon verdween. Tien jaar woont ze er al als ze hem denkt tegen te komen. Een cinematografisch gezien prachtige film die ook veel aan de verbeelding overlaat. Een waar meesterwerk!

Bacurau

Een bikkelharde en spannende moderne western is het Braziliaanse Bacurau. Een aanklacht tegen het kapitalisme kun je deze film ook wel noemen, want de bewoners van een afgelegen dorp bewapenen zich tegen indringers die daar eigenlijk helemaal niets te zoeken hebben. En een van die indringers is good old Udo Kier. Gewoon een toffe film!

Blind Spot

Films die in een take zijn opgenomen zijn er niet zoveel. Niet heel raar, want alles moet op zijn plek vallen bij het opnemen. Bij Blind Spot valt voor mij bijna alles op zijn plek. Je hoopt als ouder nooit een dergelijke gebeurtenis mee te maken. Meerdere malen kreeg ik kippenvel en ook bij deze film hield ik het niet droog. Opbouwend gezien ook zeer sterk, want de spanning neemt alsmaar toe.

Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop

Er is een tweede documentaire die deze lijst heeft gehaald. Een Nederlandse documentaire die zeer klein en intiem is, maar mij heeft geraakt: Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop. Regisseuse Rosemarie Blank portretteert haar man, die nog zoveel wil in het leven, maar dat eigenlijk niet meer kan. Wat dan? Euthanasie is een optie, maar er blijft iets knagen. Een intiem, fraai gefilmd en pijnlijk lijdensportret.

Hors Normes

De feelgood film van het jaar en behoort daarmee ook bij de tien beste films van 2020 voor mij. Een film die we gelukkig nog samen hebben kunnen zien: Hors Normes. Een film ook waarvan ik weet dat die bij Marjan* zeker ook haar top tien zou hebben gehaald. Als het op Franse feelgood films aankomt, dan liggen we dan ook vaak op een lijn. Een film over het falende zorgsysteem waarbij je moet lachen en huilen. Met Vincent Cassel en Reda Kateb in de hoofdrollen hadden de bekende regisseurs Nakache en Toledano (Intouchables) overigens ook niets te klagen.

Uncut Gems

Wat was Uncut Gems een geweldige film om te zien tijdens IFFR. Gelukkig in een bioscoopzaal, want daar komt deze actievolle thriller nog net wat beter tot zijn recht dan op je televisiescherm (de film is een Netflix-film). Adam Sandler in een serieuze rol als juwelier, die tegelijkertijd wel van een gokje wagen houdt. Nou, dat gaat hem meer dan goed af. Aangezien de Safdie broers (Good Time) de film hebben geregisseerd, wist ik van tevoren al dat het een harde film zou zijn. Rauw, goed acteerwerk van iedereen en ook nog eens humor op de juiste moment. Alsof je in een achtbaan zit, 134 minuten lang!

First Cow

First Cow was te zien op LIFF en was niet in de reguliere bioscopen te zien. Gelukkig komt deze film van Kelly Reichardt (Old Joy, Certain Women) in 2021 ook naar het eerste deel van IFFR en zal naar alle waarschijnlijkheid ook gewoon in de bioscoop te zien zijn. Gratis tip dus alvast! Een film over de gewone mens, maar dan wel in de negentiende eeuw, in Oregon. Kijk deze diepgaande film over boekjesbakkende pelsjagers en je yogasessie kun je laten vervallen.

The Assistant

De laatste film die nog net in deze lijst met de tien beste films van 2020 is gekomen, is The Assistant. Een film die een aanklacht is tegen zo een beetje alle machtige mannen in de wereld. In deze film gaat het over een assistent die overgeclassificeerd verricht, maar het graag wil maken in de filmwereld. Filmisch gezien ook fraai en een van de betere #MeToo-films die ik tot nu toe heb gezien.

Wat vinden jullie de beste films van 2020?

Geschreven door de mannelijke protagonist

* Het feit dat Marjan – de vrouwelijke protagonist – dit jaar niet bijdraagt aan een gezamenlijke top tien, komt door een meer dan vervelende ziekte, die haar aandacht blijft vragen! Lees haar verhaal hier.

Share

6 gedachtes over “De tien beste films van 2020!

  1. Hoi Bart, ik wens jullie een gelukkig 2021! Ik heb het afgelopen jaar geen enkele film gezien die in 2020 is uitgekomen, maar wel zeer veel prachtige films, met name van mijn favoriete regisseurs. Zie voor mijn lijstje mijn blog. Groetjes, Erik

  2. Interessante lijst, al ik heb ik hiervan alleen Uncut Gems gezien, welke ik ook erg goed vond. Bacurau leek me ook interessant, maar hoorde van een paar mensen dat die een beetje nietszeggend was. Dus heb hem (bij wijze van spreken) lager op het lijstje gezet.

  3. Bedankt voor het jaaroverzicht! Altijd iets om naar uit te kijken. Blind Spot was mijn blind spot van 2020, dus die ga ik alsnog opsporen. Punt Uit… staat ook genoteerd.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.