De tien beste albums van 2021!

Een overzicht met de volgens mij beste albums van 2021.

Het begin van het jaar is niet al te goed vertegenwoordigd in mijn lijst met beste tien albums van 2021. Of er kwam gewoon niets goeds uit, of juist het laatste half jaar was steengoed. Het zal een combinatie van de twee zijn, zo gok ik. Een lijst met enkele verrassende namen. Althans, ik had aan het begin van het jaar van twee Nederlandse artiesten absoluut niet verwacht dat die de lijst zouden halen. Deden ze toch, lekker puh! Komen ze, mijn beste tien albums van 2021.

Buck Meek – Two Saviors

Buck Meek - Two Saviors
Favoriete nummer:
Cannonball! Pt. 2

Het begint een beetje saai te worden, hoor, maar brengt Big Thief of een van haar leden iets uit, dan zijn die vertegenwoordigd in deze lijst. In dit geval is het Buck Meek, die met zijn tweede langspeelplaat weer fijne folk tot je brengt. Soms net wat harder dan je van hem gewend bent.

Cassandra Jenkins – An Overview on Phenomenal Nature

Cassandra Jenkins - An Overview on Phenomenal Nature
Favoriete nummer: Hard Drive

De ontdekking van heel Nederland, heb ik zo het idee. In meerdere eindejaarslijstjes heb ik dit pareltje in ieder geval voorbij zien komen. Folk in combinatie met avant-garde. Fraaie en rustige muziek, waarbij Cassandra soms meer verhalen vertelt dan dat ze echt zingt.

Sophie Straat – ’t Is Niet Mijn Schuld

Sophie Straat - 't Is Niet Mijn Schuld
Favoriete nummer:
Kinder psycholoog

Muziek die ik eigenlijk niet zo vaak luister, maar deze Amsterdamse volkszangeres overtuigt van begin tot eind. Nederlandse levensliederen die aanstekelijk meezingbaar zijn en vernieuwend door een vleugje elektronica. En hoewel het bijna allemaal vrolijk klinkende muziek is, is het dat tekstueel gezien zeer zeker niet!

Emile Mosseri – Minari

Emile Mosseri - Minari
Favoriete nummer:
Big Country

Met afstand de mooiste score van het jaar was te horen in de film Minari. Daar kun je heel lang over lullen, maar dat is gewoon niet nodig. Die muziek geeft de film ook de extra emotionele lading die het nodig heeft. En wil je ontstressen? Luisteren dan gewoon deze hele neoklassieke plaat. Werkt als een tiet!

Villagers – Fever Dreams

Villagers - Fever Dreams
Favoriete nummer:
The First Day

Deze band stelt mij eigenlijk ook nooit teleur. Folk rock, maar deze keer met net wat meer blazers en toeters en bellen dan dat we van hen gewend zijn. Zanger Conor O’Brien was in het verleden echt een muurbloempje, maar kruipt echt uit zijn schulp. Een genot om naar te luisteren, met een beetje melancholie.

Ada Lea – one hand on the steering wheel the other sewing a garden

Ada Lea - one hand on the steering wheel the other sewing a garden
Favoriete nummer:
damn

De plaats van het jaar voor mij. Elektronische folk met een randje van pop. De naam van mijn favoriete nummer zegt ook wel genoeg: damn. Want dat is het inderdaad, een verdomd goede plaat. Dank aan deze Canadese dame. Eigenlijk moet iedereen haar leren kennen, maar ergens ook weer niet. Blijf maar gewoon mooie muziek maken.

Sean Rowe – The Darkness Dressed in Colored Lights

Sean Rowe - The Darkness Dressed in Colored Lights
Favoriete nummer:
To Make it Real

Eerlijk is eerlijk, ik was een paar platen afgehaakt bij deze Amerikaan die voornamelijk rootsmuziek maakt. Het werd mij te gewoontjes. Gelukkig heeft hij met deze plaat weer een warme plaat gemaakt die tot de verbeelding spreekt. De man maakt namelijk niet alleen muziek, hij vertelt ook verhalen die tot de verbeelding spreken.

Racoon- Spijt is Iets Voor Later

Racoon - Spijt is Iets voor Later
Favoriete nummer:
We Willen Meer Meneer

Dit is dus een van die platen waarvan ik vooraf niet had gedacht dat die mijn eindejaarslijst zou halen. Moest ik daar na slechts een paar luisterbeurten al op terugkomen. Op zijn Nederlands dit keer, maar wat een schoonheid. Elk nummer voel je; je ziet het. En inderdaad, spijt is iets voor later. Van mij mogen ze in het Nederlands blijven zingen.

Lucy Dacus – Home Video

Lucy Dacus - Home Video
Favoriete nummer:
Cartwheel

Bij haar vierde album is het Lucy eindelijk gelukt om de eindejaarslijst te halen. Ze stond al op mijn netvlies, maar nooit luisterde ik een album van haar zo vaak als deze. Uiteraard weer folk, maar dit keer vermengd met een klein beetje rock. Eerder maakte ze samen met generatiegenoten Phoebe Bridgers en Julien Baker al de ep boygenius.

Michael Hurley – The Time of the Foxglives

Michael Hurley - The Time of the Foxglives
Favoriete nummer:
Blondes and Redheads

Dit is dus zo een heerlijke plaat die nog net op het einde van het jaar uitkwam. Een wijze les voor diegene die al in november hun lijst opmaken. Niet doen, want dan mis je dus pareltjes, waaronder deze folkplaat van een oudgediende. Een plaat die je het beste op een zondag op kunt zetten. Kopje koffie erbij. Meer is niet nodig! Trouwens, misschien ook wel. Een lekker hapje ofzo, dat is ook lekker.

Ook fraai, maar niet in deze lijst: Courtney Barnett – Things Take Time, Take Time, Meau – Kalmte, Julie Doiron – I Thought of You, Mick Flannery & Susan O’Neill – In the Game, Bill Callahan & Bonnie Prince Billy – Blind Date Party, Julien Baker – Little Oblivions en The Weather Station – Robber.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.