De 10 leukste en belangrijkste filmfestivals!

filmfestivals

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is inmiddels in volle gang. Een filmfestival waar wij ieder jaar eigenlijk wel naartoe gaan. Niet in de eerste plaats vanwege het grote aanbod aan films, maar ook vanwege de fijne sfeer die er hangt. Naast het IFFR zijn er echter nog veel meer leuke filmfestivals in de wereld. Wij zetten de leukste en belangrijkste tien voor jullie op een rijtje, op volgorde dat ze plaatsvinden in het jaar.

Sundance Film Festival

Het eerste filmfestival in het jaar dat er toe doet: het Sundance Film Festival. Dit is ook het grootste filmfestival voor de onafhankelijke film, sinds 1978. De acteur Robert Redford speelde een belangrijke rol in het voortbestaan en het bekend worden van het filmfestival. OP het einde van het festival vindt de uitreiking van Grand Prize plaats. Winnaars uit het verleden zijn Whiplash, Me and Earls and the Dying Girl en Beasts of the Southern Wild.

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Zoals gezegd, ons favoriete filmfestival, dat bestaat sinds 1972. Niet heel raar ook, want het vindt, in tegenstelling tot vele andere filmfestivals, gewoon bij ons om de hoek plaats. Veel (kleinere) onafhankelijke en artistieke films uit de hele wereld met af en toe een ‘Hollywood’ productie. Er wordt een publieksprijs uitgedeeld, maar de belangrijkste prijs is de HIVOS Tiger Award. Winnaars uit het verleden zijn Radio Dreams, Vanishing Point en Something Must Break.

Berlinale (Internationaal Filmfestival Berlijn)

Sinds 1951 is er al een Berlinale, dat inmiddels ook één van de drukstbezochte filmfestivals ter wereld is. Er is een groot aanbod aan verschillende films: internationale speelfilms, onafhankelijke en arthouse films, kinder-, jeugd- en tienerfilms, Duitse films en experimentele films. Ook is er jaarlijks een Hommage, gewijd aan een belangrijke filmmaker of een grote filmster, en een Retrospektive, waar oudere films en vergeten klassiekers worden getoond. De belangrijkste filmprijs is de Gouden Beer. Winnaars uit het verleden zijn Fuocoammare, Bloody Sunday en A Separation.

Movies That Matter Film Festival (MTM)

Stichting Movies That Matter, een initiatief uit 2006 van Amnesty International, opent de ogen voor mensenrechten door film. Jaarlijks vindt dit filmfestival plaats in Den Haag, de stad waar heel toepasselijk het Internationaal Strafhof is gevestigd. De belangrijkste filmprijs is de Gouden Vlinder. Winnaars uit het verleden zijn Hooligan Sparrow, The Man Who Mends Women en Born This Way.

Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival bestaat sinds 2002 en is onder andere opgericht door Robert De Niro. Het festival is ontstaan als reactie op de aanslagen van 11 september 2011. De wijk Tribeca (triangle below Canal Street). In Manhattan kon men wel een boost gebruiken na de aanslagen. Met het festival wilden ze de wederopbouw van de wijk steunen en tevens de aandacht vestigen op New York als filmstad. De belangrijkste filmprijs is de Best World Narritive Competition. Winnaars uit het verleden zijn Junction 48, Virgin Mountain en Zero Motivation.

Filmfestival van Cannes

Dit is voor ons het meest maatgevende filmfestival dat er is. Een festival dat al sinds 1946 bestaat, waar veel filmsterren acte de présence geven, waar filmproducenten hun nieuwe films presenteren en deze aan distributeurs verkopen. De belangrijkse prijs is de uitreiking van de Palme d’Or (Gouden Palm) voor de beste film. Winnaars uit het verleden zijn I, Daniel Blake, Winter Sleep en Amour.

Filmfestival van Venetië

Eind augustus /begin september vindt het oudste filmfestival ter wereld plaats, bij het Lido in Venetië. Om het jaar is het festival ook onderdeel van de Biënnale. De uitreiking van de Gouden Leeuw (Leone d’Oro) is het hoogtepunt van het festival. Winnaars uit het verleden zijn From Afar, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence en Brokeback Mountain.

Toronto International Film Festival (TIFF)

Het TIFF duurt tien dagen en werd in 1976 opgericht. Het evenement wordt na het Filmfestival van Cannes gezien als het grootste filmfestival ter wereld. Het festival staat bekend als een goede start onder filmstudio’s om films in première te laten gaan en grote studio’s zien dit festival als showcase voor potentiële Oscarwinnaars. Geen jury, dus geen uitreiking prijzen er wordt één prijs uitgereikt en dat is The People’s Choice Award. Winnaars uit het verleden zijn La La Land, Room en The Imitation Game.

Raindance Film Festival (RDFF)

Raindance Film Festival is Europa’s grootste onafhankelijke filmfestival en bestaat sinds 1992. Het biedt een platform voor nieuwe filmmakers en promoot alle aspecten van de onafhankelijke film, low-budget korte films in guerrilla stijl tot aan internationale indie blockbusters. De belangrijkse prijs is de Best International Feature. Winnaars uit het verleden zijn Alice in Marialand, The Light Shines Only There en Halima’s Path.

Film Fest Gent

Onze Zuiderburen weten ook wel hoe ze een goed filmfestival moeten organiseren. Film Fest Gent is daar een goed voorbeeld van. Het festival bestaat al sinds 1974 (eerst in andere vorm) en heeft een goede reputatie opgebouwd. Films die er te zien zijn variëren van arthouse tot blockbusters tot eigenzinnig. De Grand Prix is de belangrijkste prijs. Winnaars uit het verleden zijn Eyes Wide Open, The Selfish Giant en A Quiet Passion.

Wat zijn jouw favoriete filmfestivals?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

11 gedachtes over “De 10 leukste en belangrijkste filmfestivals!

  1. Ik ga er eigenlijk nooit naar toe (moet echt eens een keer vrij voor nemen). Enige “festival” waar ik meestal twee keer per jaar naar toe gaat is het PAC festival 😉

  2. Film Fest Gent is mijn favoriet. Sinds ik naar België verhuist ben, heb ik hier al meerdere malen als vrijwilliger gewerkt. De sfeer is super gezellig en de films die ze vertonen zijn vaak erg tof 😀

      1. Haha ik weet mensen vaak te verwarren met mijn Vlaamse accent XD en ook in bloggerland word ik meestal tot de Vlaamse boekenbloggers gerekend. Soms begin ik zelf al te vergeten dat ik eigenlijk van Nederland ben :p

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.