Onze Blindspots van 2016: een tussenstand!

Onze Blindspots 2016: een eerste tussenstandMaar liefst 32 titels telt onze Blindspots lijst van 2016. Dat is een flink aantal komen we inmiddels achter. Maar het jaar duurt nog lang, en veel van de titels die we nog willen zien zijn beschikbaar via Video On Demand. In deze post onze Blindspots van 2016: een tussenstand!

Letterboxd

Dit jaar maken wij goed gebruik van ons letterboxd-account. Zo kunnen we onder andere goed bijhouden welke films we gezien hebben in de bioscoop, maar ook welke films we van onze Blindspots lijst kunnen afstrepen. Van de 32 genoemde titels hebben we er inmiddels vijf gezien. Van alle vijf de films geven wij hieronder een korte recensie. Zo zijn wij weer een beetje bij en weten jullie hoe wij over de films denken.

Wild

Het verhaal is op waarheid gebaseerd en gaat over een wandeling van Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) van maar liefst 1.600 kilometer. Ow ja, dwars door de woestijn en de sneeuw! Ze probeert haar ware ik weer te vinden, nadat ze is gescheiden van haar man. Tijdens de wandeling komen we, via flashbacks, meer te weten over het hectische leven van Cheryl.

Deze roadmovie kijkt prettig weg, maar mist naar onze mening enige diepgang. Dan raden wij eerder Tracks (met Mia Wasikowska) en Into The Wild (met Emile Hirsch) aan. Dat vinden wij fijnere en diepgaandere films.

Prins

Eén van de Nederlandse films in ons lijstje. Ayoub woont bij zijn moeder en zusje in Amsterdam Noord. Zijn vader ziet hij amper, want die steekt liever naalden in zijn lichaam. Ayoub wordt hopeloos verliefd op de schitterende Laura (Sigrid ten Napel). Eén probleem. Zij niet op hem. Ayoub besluit het roer om te gooien en haar te veroveren door de criminaliteit in te gaan. Maar wie zijn je vrienden?

Een film die misschien wel meer voor tieners bedoeld is dan voor ons. Op zich niets mis mee, maar het verhaal vonden we redelijk vlak en had dieper uitgewerkt kunnen worden. Net iets te Nederlands!

Inside Out

Een animatiefilm stond ook op ons lijstje. Riley is een jong meisje dat opgroeit en vol emoties zit. Wie niet? Die emoties worden aangestuurd vanuit haar hoofd. Wij als kijkers krijgen daar een inkijkje in. Dat opgroeien niet altijd even makkelijk is, vooral niet als je net verhuisd bent, blijkt wel uit deze film.

We vonden het een leuke film, maar vonden het ook jammer dat de film stopt op het moment dat het interessant wordt (bij de pubertijd). Zou er een vervolg in de planning staan?

Frank

Jon (Domhnall Gleeson) wil niets liever dan in een band spelen. Zodra de mogelijkheid zich voordoet om in een ietwat extravagante band te spelen, dan pakt hij die kans met beide handen aan. Frank (Michael Fassbender), de zanger van de band, loopt de hele dag met een masker op zijn hoofd. En dan bedoel ik echt de hele dag. Dus ook onder de douche en terwijl hij optreedt. Als de band naar het buitenland gaat om op te treden, slaat de paniek enigszins toe.

Wat een briljant bedacht verhaal. Alhoewel, bedacht! Het verhaal schijnt enigszins gebaseerd te zijn op de waarheid. Een eervolle vermelding gaat uit naar Domhnall Gleeson, die zijn rol zeer overtuigend neerzette.

The Look of Silence

Deze documentaire slaat in als een bom. Je moet het maar aandurven om de mensen te interviewen die verantwoordelijk waren voor de dood van je broertje. We hebben het dan over de genocide die in 1964 en 1965 plaatsvond in Indonesië.

Een documentaire die zeker het kijken waard is. Eng om te zien dat sommige mensen toch nog steeds achter hun daden staan, alleen maar omdat ze zich achter hun bazen verschuilen. Jerry Oppenheimer – de regisseur – weet feilloos de gevoelige snaar bij ons te raken.

Dit waren de eerste vijf films die we van ons lijstje kunnen afstrepen. Op naar de overige 27! Hebben jullie bovenstaande films al gezien?

Share

13 gedachtes over “Onze Blindspots van 2016: een tussenstand!

 1. Ik heb alleen The Look of Silence nog niet gezien. Met mijn lijstje gaat het helaas nog niet zo hard. Ik heb tot nu toe 1 van de 10 films gezien 🙁

 2. Zelf vond ik het ook jammer van Inside Out. Disney doet dat wel vaker bij zijn animatiefilms, denk bijvoorbeeld aan het einde van The Incredibles. Gelukkig komt daar binnenkort een vervolg van en ik heb wel voldoende hoop dat er ook van Inside Out ooit gaat komen.
  Ik was ook erg benieuwd naar Wild. Into The Wild vond ik echt heel goed om de diepere laag, dus erg jammer dat die ontbreekt in deze film.

 3. Mooi om een update te zien, jullie hebben dus genoeg te zien! 🙂

  Wild vond ik zelf ook een beetje tegenvallen, het duurde bij mij echt te lang voordat ik er in zat en leefde daardoord te weinig mee met het hoofdpersonage.

  Prins kreeg zoveel lovende kritieken dat ik erg benieuwd was. Uiteindelijk wist deze me ook te weinig aan te spreken, maar hij had wel z’n momenten.

  Frank was een onconventionele film die ik ook wel goed vond. Gleeson was inderdaad goed en ben vooral fan van het begin wanneer hij probeert een liedje te maken en alles beschrijft wat hij ziet.

  The Look of Silence is inderdaad zware kost, maar wel erg goed gemaakt.

  Inside Out heb ik uiteraard ook gezien, die stond in m’n top 10 van vorig jaar. Jammer dat jullie ‘m iets minder vonden.

 4. Ik had zelf meer met Wild dan met Into the Wild, maar beide vind ik goede films.

  Ik zag dat Inside Out nu op Netflix staat dus ik ga het binnenkort ook eens kijken!

 5. Wild vond ik een erg onderhoudende film. Niet te vergelijken met het sterkere Into the Wild maar heb me er wel prima mee vermaakt.

  Prins had ik, net als Nostra, meer van verwacht naar alle positieve verhalen erover. Met de (audio)visuele omlijsting is weinig mis maar het verhaal ging nergens heen. Naar het einde zelfs afgeraffeld.

  Inside Out vond ik een topper en in mijn optiek was dit de beste film van 2015. Jammer dat jullie er minder van genoten hebben.

  Frank nog niet gezien maar hoor er veel geode dingen over. Ik zag hem staan op Film1 dus ik van plan deze snel te gaan kijken.

  The Look of Silence is ook zo’n docu waar ik veel goede dingen over heb gelezen maar waar ik nog niet voor ben gaan zitten. Moet maar eens verandering in komen.

  In ieder geval zijn jullie verder met de Blindspot serie dan ondergetekende. Ik heb er exact 0 gezien maar het jaar duurt nog lang.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.