De 10 beste Spaanstalige films volgens De Protagonisten!

De 10 beste Spaanstalige films volgens De Protagonisten!

Ok, op vakantie naar New York is dus niet gelukt. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds niet op vakantie zijn geweest. Niet getreurd, want wij gaan al snel richting Spanje. Heen met de auto en terug vliegen! Dat laatste zal wel spannend worden, maar we gaan de uitdaging gewoon aan. Wij laten ons niet gek maken!

Dit keer gaan we kamperen in Spanje. Waar we precies overnachten weten we nog niet, maar we hebben er wel zin in. Dat bracht mij ook dit keer weer op het idee om te schrijven over het land waar ik naartoe ga. Dit keer over de 10 beste Spaanstalige films volgens De Protagonisten. Op willekeurige volgorde zijn dat de volgende films.

Yo, También (2009)

Van Yo, También hebben wij beide ontzettend genoten. Het hokjes denken over mensen met het syndroom van Down wordt in deze film finaal onderuit gehaald. Daniel is een universitair geschoolde man van 35 jaar…met het syndroom van Down. Op zijn werk wordt hij verliefd op een ‘normale’ collega. Zij vindt hem eigenlijk ook wel leuk, maar kan dat wel in onze maatschappij? De acteerprestaties van beide hoofdrolspelers is om je vingers bij af te likken.

Vicky Christina Barcelona (2008)

Een prachtige (en deels Spaanse) film is Vicky Christina Barcelona. Zoals de titel van de film al verklapt, speelt de film zich af in Barcelona. Twee vriendinnen gaan op vakantie naar het bruisende en zonnige Barcelona en komen in aanraking met Juan Antonio (Javier Bardem) en zijn ex Maria Elena (Penélope Cruz). Wat volgt is een liefdesverhaal tussen de verschillende karakters. Wie heeft de langste adem en wint Juan voor zich? Naast Javier en Penélope spelen ook Rebecca Hall en Scarlett Johansson in deze door Woody Allen geregisseerde film.

NO (2012)

Deze film speelt zich af in Chili ten tijde van de dictatuur onder Pinochet. Een simpel referendum (Door ‘SI’ of ‘NO’ te stemmen) moet uitsluitsel geven of het regime mag doorgaan. Alleen zo simpel is dat nog niet, want echt veel zendtijd krijgen de tegenstanders niet. Aan René (Gael García Bernal) de taak om de reclamecampagne te leiden. Zal het hem gaan lukken om het land te laten tegenstemmen? Bernal is misschien wel de bekendste acteur in Zuid-Amerika, gezien de vele films waar hij in meespeelt. Zo speelt hij onder andere ook in Y tu Mamá También en The Motorcycle Diaries. Films die deze lijst nét niet haalden.

La Jaula de Oro (2013)

Een andere film die zich in Zuid-Amerika afspeelt, is La Jaula de Oro. Drie jonge tieners gaan proberen om vanuit het armzalige Guatemala het ‘beloofde land’ de Verenigde Staten te bereiken. Want wat is beter dan leven in zo’n armzalig land als Guatemala, toch? Maar heb je eigenlijk wel een beter leven in de Verenigde Staten. En hoe kom je daar zonder geld? Mooi verfilmd en een aangrijpend verhaal. Diego Quemada-Díez is de regisseur, die eerder als camera operator werkte aan 21 Grams en The Constant Gardener.

El último Elvis (2012)

Zoals zoveel mensen op deze aardbol, imiteert Carlos Elvis. Hij vindt zelf overigens niet dat hij hem imiteert, maar dat hij een reïncarnatie is van Elvis. Overdag een hardwerkende man en ’s avonds zingen in een lokale kroeg. Dat is het enige dat er voor Carlos toe doet. Wanneer zijn ex-vrouw komt te overlijden, moet hij echter ook voor zijn dochtertje zorgen. En dat blijkt toch wel lastig, wanneer blijkt dat hij hogerop kan. Een prachtige film van Armando Bo, die samen met Alejandro González Iñárritu het scenario voor Biutiful schreef. De rol van Carlos is trouwens door een echte Elvis imitator vertolkt: John McInerny. En niet onverdienstelijk

El Secreto de Sus Ojos (2009)

Een redelijk zware film uit Argentinië met af en toe een snufje humor. Een gepensioneerde rechtbankmedewerker besluit om te gaan schrijven over een onopgeloste moordzaak uit het verleden. Hij heeft de zaak nooit kunnen afsluiten en op deze manier hoopt hij dat wel te kunnen. Tijdens het onderzoek stuit hij op veel verzet. Ineens is zijn eigen leven, maar ook dat van anderen, niet meer zeker. In 2010 won deze film de Oscar voor beste buitenlandse film.

Abre Los Ojos (1997)

Kennen jullie Vanilla Sky met Tom Cruise? Vergeet die film, want Vanilla Sky is de remake van Abre Los Ojos. César is hopeloos verliefd op Sofia (Penélope Cruz). Zijn ex vindt dat alleen niet zo leuk en besluit met hem tegen een boom aan de te rijden. Ondanks zijn misvormde gezicht, wil Sofia nog steeds bij hem zijn. Wanneer César zijn gezicht kan laten verbouwen gebeuren er ineens rare en onverklaarbare dingen. Wat gebeurt er toch?

Biutiful (2010)

Alejandro González Iñárritu en Biutiful zijn al voorbijgekomen in deze lijst, maar nog niet besproken. Het scenario is door Alejandro zelf geschreven en speelt zich af in Barcelona. Javier Bardem is weergaloos als sjacheraar die allerlei handeltjes en illegale arbeid regelt en ook nog de zorg van zijn kinderen op zich neemt. Dan blijkt dat hij uitgezaaide prostaatkanker heeft. Een zwaar en hartverscheurend drama met toch een sprankje hoop. Misschien onnodig te vermelden, maar voor de volledigheid doe ik het toch: Biutiful sleepte vele nominaties en prijzen in de wacht. Later is hij daar gewoon mee doorgegaan, want ook met Birdman en The Revenant deed hij dit!

Hable Con Ella (2002)

Ay caramba! Nog zo een goede Spaanstalige film: Hable Con Ella. Twee mannen zijn beide verliefd op een vrouw die in coma ligt. Twee verschillende vrouwen welteverstaan. Waar de ene man elke dag bij zijn vrouw wil zijn om gelukkig te kunnen zin, wil de andere dit niet. Want wat denkt ze eigenlijk? Ze kan toch niet communiceren? Dat maakt hem dus een depressieve man. De regisseur, Alejandro Amenábar, is ook bekend van The Others, Mar Adentro (ook net buiten de lijst) en de eerder in deze lijst verschenen Abre Los Ojos.

Wild Tales (2014)

Ook Wild Tales is een Argentijnse film. Of eigenlijk zijn het meerdere korte films, vervat in één film. Het onderwerp is in iedere korte film hetzelfde: het verliezen van de controle! Klinkt niet echt vrolijk (en dat is het eigenlijk ook niet), maar toch weet de regisseur er een luchtige draai aan te geven. Ik vond deze film verrassend goed. Niet voor niets was deze film van Damián Szifrón genomineerd als beste buitenlandse film bij de Oscars in 2015!

Dit zijn volgens ons de 10 beste Spaanstalige films. Natuurlijke hebben we lang niet alle Spaanstalige films gezien die er zijn (La Isla Mínima staat bijvoorbeeld nog op onze Blindspotlijst), dus er zullen er best een paar ontbreken. Als ik dan toch mijn favoriet moet geven dan ga ik voor La Jaula de Oro. De vrouwelijke protagonist voor Yo, También. Wat is jullie favoriete Spaanstalige film?

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

25 gedachtes over “De 10 beste Spaanstalige films volgens De Protagonisten!

 1. Allereerst erg fijn om te lezen dat jullie ondanks de dramatische gebeurtenis nog wel gewoon op vakantie gaan en hiervoor zelfs het vliegtuig durven te nemen.

  Ik heb zeker niet alle genoemde films gezien dus mijn watchlist is weer uitgebreid met Yo, También, NO en Wild Tales.

  Denkend aan mijn eigen favoriete films in de Spaanse taal dan zou ik absoluut de volgende films in overweging nemen die niet voorkomen in dit overzicht:

  – Mar Adentro
  – Hable con Ella
  – Amores Perros
  – REC
  – Pan’s Labyrinth
  – The Motorcycle Diares
  – Lucia y el sexo
  – Y Tu Mama Tambien

  1. Mar Adentro, Lucia y el sexilo, The motorcycle diaries en Y Tu Mama Tambien vonden wij net niet goed genoeg. Hable con Ella staat er netjes tussen. De rest kan ik nu gaan kijken. Dank voor de overige tips, die ken ik nog niet.

 2. Hoi, mijn favoriete Spaanstalige film is “Biutiful”. Verder ook “Amores perros” en “Babel”, allebei ook van Alejandro Inarittu. Een andere film waar ik erg van genoten heb is “Historias minimas” een Argentijnse film die zich afspeelt in Patagonië. Groet, Erik

 3. Eerlijk gezegd had ik, met uitzondering van Vicky Christina Barcelona en Biutiful, nog nooit van deze films gehoord. Ben benieuwd of ik de tijd kan vinden om ze nog eens te kijken :3

   1. Ik realiseer me nu pas dat ik zelf nog niet eens gereageerd had op het artikel! *schaam schaam* Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik geen favoriete Spaanstalige film heb. Ik heb er namelijk nog niet zoveel gezien, volgens mij alleen Pan’s Labyrinth en alle REC films.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.