Wonderkid; een korte maar belangrijke film!

wonderkid-logo-trailer_3484166

 

Het EK Voetbal is net achter de rug en de Olympische Spelen beginnen volgende week vrijdag (5 augustus). Amsterdam is deze week nog de gastheer van Europride 2016, dus is het een mooi moment om stil te staan bij een filmproject over homoseksualiteit in de sportwereld. Wonderkid is een film over homoseksualiteit in de voetbalwereld.  Zo’n film is belangrijk, sterker nog het is nodig. Als oud voetballer Frank de Boer zonder blikken of blozen voor de camera zegt dat “er weinig voetballende homo’s zijn vanwege de aparte motoriek” dan kun je wel stellen dat er werk aan de winkel is.

Machocultuur

Er zijn mensen die echt denken dat (top)sport alleen wordt bedreven door heteroseksuelen. Tja dat is natuurlijk een illusie. Met name in een machocultuur, zoals voetbal, is het moeilijk om uit de kast te komen. Het zijn niet alleen de spelers en de club waar je mee te maken hebt. Wat dacht je van het publiek en hun spreekkoren?
In de (voetbal)wereld heerst nog altijd het stereotype beeld dat een man stoer, sterk en agressief hoort te zijn. Dit geldt zowel voor de speler als voor de supporter. Dat is, over het algemeen, niet het stereotype beeld wat men van een homoseksuele man heeft.

WonderKid en Ian McKellan

1466122495141

Regisseur Rhys Chapman vond het tijd om een korte film te maken over homofobie in de voetbalwereld. Zijn film Wonderkid is tot stand gekomen door middel van crowdfunding. In oktober 2015 kreeg deze crowdfund actie een enorme boost omdat niemand minder dan acteur Sir Ian McKellen er voor heeft gezorgd dat hun einddoel werd behaald. De film is onderdeel van een landelijke campagne in het Verenigd Koninkrijk.

Uit de kast
Hoofdolspeler Chris Mason is Wonderkid. Een professionele voetballer die weet en accepteert dat hij homoseksueel is en uit de kast wil komen, maar dit niet echt durft vanwege zijn carrière en de reacties die hij gaat krijgen.

De regisseur hoopt dat veel mensen deze film gaan zien Op deze manier hoopt hij begrip te kweken voor de problemen van de homoseksuele (top)sporter. Het gaat niet alleen om een vrije keuze om te houden van wie je wil. De sporter moet zich ook veilig voelen op, en buiten het veld als hij eenmaal uit de kast is gekomen. Dat is tegenwoordig al zonder uit de kast te komen een bijna onmogelijke opgave.

Deze korte film zal dit jaar uitkomen in het Verenigd Koninkrijk, maar of hij ook in Nederland te zien zal zijn is (nog) niet bekend. Het lijkt De Protagonisten een goede zaak als deze film in clubverband bekeken zou kunnen worden.

Veel werk

Er moet nog een hoop werk worden verzet zodat spelers zich veilig genoeg voelen om uit de kast te durven komen. Zowel op clubniveau als bij de supportersverenigingen. Vorig jaar waren er acht Engelse professionals die zich gemeld hebben bij de Engelse spelersvakbond omdat zij zich gedwongen voelen om hun seksuele geaardheid verborgen te houden. Zij zijn met name bang voor de reactie van de supporters.
Het zou een wereld van verschil maken als een (oud) topvoetballer uit de kast zou komen. Dit zou een voorbeeld zijn voor de jeugd, maar ook voor de hele voetbalwereld. Misschien dat Wonderkid hier ook een rol in kan spelen.

Meer weten over dit project? Check hun site Wonderkid

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

Een gedachte over “Wonderkid; een korte maar belangrijke film!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.