Liefde en dood

The normal Heart EWDeze post staat in het teken van de televisiefilm The normal heart. Als een Amerikaanse film wordt uitgebracht als televisiefilm, dan is mijn interesse gewekt. Het gaat dan vaak om een film waar filmmaatschappijen hun vingers niet aan durven te branden, vanwege de (eventuele) gevoeligheid van het onderwerp. Het was het geval met biopic over Phil Spector  en ook Behind the Candelabra viel dezelfde ‘eer ‘ te beurt.

Liefde en dood

The normal heart is niet uitgebracht als bioscoopfilm, maar was alleen te zien op HBO. Dit is jammer omdat  deze film juist door een groot publiek moet worden gezien. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar zeker ook vanwege de acteerprestaties. Dus als je de kans krijgt om deze film te zien… grijp hem!

Zoals ik al eerder heb geschreven, heb ik een fascinatie voor gay films en aanverwante onderwerpen, dus vandaar ook mijn interesse in deze film. The normal heart speelt zich af in New York in het begin van de jaren tachtig. In de homo- scene breekt  de aidsepidemie uit en in die tijd was besmetting met het hiv virus, in 99 procent van de gevallen, dodelijk.
Nee, haak nu niet af met lezen! Dit is een film die hoge waarderingen krijgt, een realistische film die op een indrukwekkende wijze deze (zwarte) bladzijde uit de homogeschiedenis laat zien. De film is rauw en zeer confronterend. Regisseur Ryan Murphy spaart je niet, hij grijpt je bij de strot. De aftakeling van de aidspatiënten wordt zeer schokkend in beeld gebracht. Het laat het verdriet zien over het verlies van vrienden en geliefden, terwijl niemand iets deed om ze te helpen. Vreemd genoeg is het tegelijkertijd ook een film over liefde. Liefde tussen broers en liefde tussen geliefden.

Gay- cancer

De jonge schrijver Ned Weeks – gespeeld door Mark Ruffalo – richt een actiegroep op, omdat hij als één van de eerste de ernst en omvang beseft van deze ziekte, die dan nog gay-cancer wordt genoemd. Er is weinig steun vanuit de gemeente en de regering, want niemand wil zich verbinden aan een ziekte die alleen onder homoseksuelen lijkt voor te komen. De actiegroep vecht  voor onderzoek naar deze ziekte.
Arts Emma Brookner  – gespeeld door Julia Roberts – gaat op zoek naar de achtergrond van deze onbekende ziekte. Ook  helpt zij de slachtoffers, daar waar andere ziekenhuizen weigeren om patiënten op te nemen. Er is veel tegenstand en Ned Weeks wordt steeds  feller in zijn strijd om erkenning, hulp en tegen discriminatie.

Die discriminatie en hulpweigering werd gevoed doordat de mysterieuze ziekte voornamelijk slachtoffers maakte onder homoseksuele mannen. Er waren ook aanwijzingen dat het virus werd overgedragen door onveilige seks. Dit resulteerde in het niet of nauwelijks behandelen van patiënten. Het was immers hun eigen schuld (Gods straf).  Het sociale leven in New York werd geregeerd door angst. Naar de kapper? No way, de kapper was gay. Deze angst was op zich niet zo vreemd, omdat wat er bekend was over de ziekte, homo gerelateerd was. Maar er waren ook angsten die werden ingegeven door  homofobie, zoals bijvoorbeeld een  wasje draaien in de wasserette of de stang in de metro vasthouden. Niemand durfde het meer. Stel dat je zo ook besmet kon worden.

Hiv

Onderzoek maakte duidelijk dat het om het hiv-virus ging, het virus dat aids veroorzaakt. Hiv bleek een seksueel overdraagbare aandoening te zijn, het breekt het afweersysteem van je lichaam af. Zonder behandeling leidt dit tot de dood. Het bleek dus niet een ‘exclusieve  homoziekte’ te zijn.

Dankzij de actiegroep van Ned Weeks is de homo-emancipatie op gang gekomen. Er is meer begrip en een grotere acceptatie. Neemt niet weg dat de strijd nog lang niet gestreden is.

Emmy Award voor beste tv film

The normal heart heeft 25 augustus de Emmy Award voor beste tv film gewonnen en ik kan alleen maar zeggen dat  dat meer dan terecht is. Deze film heeft het allemaal voor mij en Mark Ruffalo laat, wederom, zien dat hij een acteur van formaat is.

Mark Ruffalo heeft een aardige lijst films achter zijn naam staan. Hij speelt zowel  in Hollywood block busters E(The Avengers, Shutter Island en Now you see me) als in onafhankelijke films.

Onlangs zag ik Begin Again waarin hij de rol van een shabby platenbaas/producer speelt.  Het viel mij-niet voor het eerst-  op hoe hij op een natuurlijke manier zijn personage vertolkt. Een andere aanrader is ook The kids are all right,  waar hij een geweldige rol van een spermadonor  op zich neemt.

Toneelstuk

De film The normal heart is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk uit 1985 van Larry Kramer. De Nederlandse theaterversie toert momenteel door het land. Via deze link kom je op de speellijst.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

6 gedachtes over “Liefde en dood

 1. Kan je het aan de film merken dat het gebaseerd is op een toneelstuk? Heel vaak merk je dat en soms kan dat best vervelend zijn (als mensen onnatuurlijk lang op één plek blijven bijvoorbeeld)

  1. Geen moment gemerkt! Ik ben zelf niet echt van het kijken naar toneelstukken omdat ik dan teveel “mis”. Daarmee bedoel ik de expressie, de close-ups, de muziek etc.(zeg maar alles waarom ik film zo leuk vind). Deze film heeft een documentaire inslag en is intens.

 2. Ik heb meerdere malen tijdens de film gedacht; ‘ik ga deze niet afkijken, wat een *** film’. Positief gezien dan, want ik heb 2/3 van de film gehuild geloof ik. Zoveel onrecht dat iemand niet (trots) kan zijn om wie hij/zij is en om alle geliefden die dood gaan. Het voelde alsof ik de strijd mee aan het voeren was. Hulde aan Mark Ruffalo en ook Matt Bomer. Aan alle acteurs trouwens. Ik ben nu ook heel erg benieuwd naar het toneelstuk, waar ik al een jaar over twijfel om er naar toe te gaan. Vooral omdat het een verfilmd toneelstuk is, ben ik nu benieuwd hoe het op het podium eruit ziet.
  Overigens deel ik je mening over Mark Ruffalo. Wat een goed en natuurlijk spelende acteur. Held!

  1. Ik begrijp precies wat je voelt. Dat onrecht….
   Het zou goed zijn als de film door een groter publiek zou kunnen worden gezien, maar ik was blij dat ik hem in de beslotenheid van mijn eigen huis kon zien. Kon ik tenminste lekker janken met geluid en tegen het scherm praten :).

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.