Van Woody Harrelson naar John Lithgow

harrelson_lightow

Daar zit ik dan met Woody Harrelson opgescheept.  En dan nog wel Woody uit zijn Cheers tijd. De mannelijke protagonist dacht dat ik, gezien mijn leeftijd, daar wel wat over kon vertellen. Nou niet dus. Cheers is niet iets wat bij ons thuis werd gekeken, maar Woody zal het wel goed hebben gedaan in de serie omdat hij voor deze rol een Emmy Award heeft gewonnen in de categorie ‘Grappigste nieuwkomer’. The Hunger Games (waar hij een rol in heeft) heb ik ook (nog) niet gezien, maar daar zal binnenkort wel verandering in komen, wanneer mijn kunstdochter zich aan de films gaat wagen. Verplicht meekijken kan soms verrassend leuk zijn heb ik gemerkt. Ik heb op deze manier de Twilight films gekeken en dat vond ik best leuk.

Twilight

Als je zegt Twilight, dan zeg je Kristen Stewart en Robert Pattinson.  Kristen is al eerder in een kettingreactie voorbij gekomen en Robert hoeft van mij niet zo. Gelukkig speelt er nog een ander zeer interessante actrice mee.  De rol van Jane Volturi wordt namelijk verzorgd door Dakota Fanning. Met haar 21 jaar heeft mevrouw al een portfolio waar je U tegen zegt. Een film waarin de sterren van de hemel worden gespeeld  is I am Sam. Dakota is dan nog maar zeven jaar.  De film gaat over een verstandelijk gehandicapte man Sam, gespeeld door Sean Penn. Sam is vader van de zevenjarige Lucy en het moment is aangebroken dat Lucy’s intelligentie die van haar vader begint te overstijgen. Een film met veel drama, maar het komt er op neer dat de vader niet meer mag/kan zorgen voor zijn dochter. Dit alles wordt zo ongelofelijk goed geacteerd dat ik er echt van moest bijkomen. Ik heb de dvd aangeschaft, omdat ik vond dat hij niet in mijn collectie mocht ontbreken.

Sean Penn

En dan ben ik ineens bij Sean Penn aanbeland. Vroeger bekend als enfant terrible van Hollywood en de man van Madonna. Inmiddels uitgegroeid tot een  acteur en regisseur  van wereldklasse met een volle prijzenkast. Zijn rol van Harvey Milk in Milk heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dit vanwege het onderwerp. De film is een biografische dramafilm over het leven van Harvey Milk. Hij was in 1977 de eerst verkozen politicus uit Californië die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, en later daarom vermoord werd.

Een andere spannende film met Sean Penn die ik echt nog wel tig keer kan zien is Mystic River. In dit genre zeker een topper. In grote lijnen komt het neer op een hereniging van drie jeugdvrienden (Jimmy, Sean en Dave), doordat de dochter van Jimmy  is vermoord. Deze Jimmy is een ex-crimineel en zint op wraak. Sean is inmiddels rechercheur en die moet de zaak onderzoeken. Dave is een labiele man die worstelt met het verleden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de onderlinge band onder druk komt te staan en dat oude wonden worden opengereten. Tja nou ben je nog niet veel wijzer, maar meer vertellen zou zonde zijn. Als je hem nog nooit hebt gezien, zou ik dat zeker een keer gaan doen. Heb je hem wel al eens gezien, kan het geen kwaad om hem binnenkort nog eens gaan kijken.

Kevin Bacon

De rechercheur wordt gespeeld door Kevin Bacon. Voor mij een acteur met een vreemde cv. Van horror tot frat-pac. En ook een acteur die wij in onze rubriek zingende acteurs kunnen laten terugkomen. Hij heeft  namelijk meerdere albums uitgebracht met zijn band Bacon Brothers. Een band die hij samen met zijn broer Michael heeft. Ik zag hem voor het eerst in Footloose. Hij speelt daarin een tiener die gek van dansen en muziek is, maar verhuist naar een plaats waar dat verboden is door de dominee. Uiteindelijk krijgt hij het voor elkaar om een dansavond te mogen organiseren. Deze lichte hap-snap film was toentertijd een beleving voor mij als tiener. Dus mijn voetjes bewegen ritmisch mee als Footloose van Kenny Loggings  tijdens de Arbeidsvitamine op de radio voorbij komt.

Ik vind het een mooie geste om af te sluiten met dominee Moore uit Footloose. Dit betekent dat de mannelijke protagonist met hem kan openen. Ik hoor hem al denken? Dominee Moore, Footloose, 1984?? WTF!! Rustig maar jonkie…. Het gaat hier om John Lithgow.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

2 gedachtes over “Van Woody Harrelson naar John Lithgow

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.