van Helena Bonham Carter naar Jodie Foster

kettingreactie Foster

“Of ik iets kon met de vorige Kettingreactie?”, vroeg de vrouwelijke protagonist zich af. Ik zeg: eitje!!! Al had ik er eigenlijk er geen weet van dat Helena Bonham Carter in Fight Club speelde.

Vreemde rollen

Zo had ze het ook over ‘vreemde’ rollen die Helena heeft gespeeld. Ik vul dat lijstje van films dan zelf maar even in: de Harry Potter reeksen, Alice in wonderland, Sweeny Todd, The curse of the were-rabbit (dat is echt een film) en Jeremy Hardy gives good sex (ja, ook dat is echt een film).

Los van het feit of ze ook goede rollen neerzet in de hierboven genoemde films, heeft ze ook in ‘serieuze’ films gespeeld. Ik noem The King’s speech, Big Fish en de dit jaar verschenen The young an prodigious T.S. Spivet.

Uitvinder

In de The young an prodigious T.S. Spivet speelt Kyle Catlett de hoofdrol (T.S. uiteraard). Het kleine 10-jarige mannetje is een genie en al op jonge leeftijd bezig met uitvinden. Op een dag krijgt hij het goede nieuws binnen dat hij een prijs heeft gewonnen. Hij mag deze in ontvangst komen nemen op het wereldberoemde Smithsonian Intsitute. Eén probleem: hij woont zo’n beetje aan de andere kant van Amerika. Zijn moeder (Helena Bonham Carter) vindt het niet zo een goed idee om te gaan. T.S. besluit – zo eigenwijs als 10-jarige jongetjes zijn – alsnog te gaan. Maar hoe gaat hij daar naartoe en gaat hij het überhaupt wel halen? Allemaal vragen die voorbij komen in deze mooie, grappige en kleurrijke film.

Grappenmaker

Iemand die ook een rol in de film speelt, is de bij ons misschien niet zo bekende Dominique Pinon. Ik ken hem vooral als grappenmaker in Franse films. Amélie kennen we allemaal. Iets onbekendere films zijn Un long dimanche de fiancailles en Micmacs.

Micmacs is een grappige film over een man (Dany Boon) die – per ongeluk – is geraakt door een verdwaalde kogel. Wanneer hij bijkomt en zo’n beetje alles verloren heeft, besluit hij de makers van de kogel op te gaan zoeken. De makers zijn echter niet van plan hem ook maar enige schadevergoeding te geven. Resultaat is dat hij nergens meer naar toe kan, behalve dan naar een stortplaats met alleen maar gekken. Deze gekken blijken echter zo positief in het leven te staan, dat hij al snel bevriend met ze raakt. Samen doen ze er alles aan om de makers van de kogel terug te pakken. Als je van Franse humor houdt, dan is deze film een echte aanrader.

Jodie Foster

Huh, Jodie Foster. Hoe komt hij daar nou weer? Heel simpel, ze speelt een rol in Un long dimanche de fiancailles. Jodie kan namelijk niet alleen goed acteren, ze kan ook nog eens goed acteren in het Frans. Dit laatste is niet voor iedereen weggelegd. Ik noem een Marion Cottilard die ontzettend goed is in Franse films, maar echt ruk (sorry voor het taalgebruik) is in Engelse/Amerikaanse films (uitzonderingen daargelaten).

Terug naar Jodie. Eigenlijk kun je een heel boek vullen over goede acteerprestaties van Jodie. Van haar rol als F.B.I. Agente Clarice in The silence of the lambs, de ‘wilde’ Nell in het gelijknamige Nell tot een (beschermende) moeder in Carnage. Welke rol ze zich ook eigen maakt, ze zet hem altijd met overtuiging neer. Kwetsbare rollen liggen haar denk ik toch het beste, gezien haar filmografie.

Dit was mijn kettingreactie weer. Het lijkt mij meer dan duidelijk dat de volgende kettingreactie alle kanten op kan. We zullen zien welke kant. Ik kijk er in ieder geval nu al weer naar uit.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.