Van Guillaume Canet naar James Gandolfini

Chain_Reaction bartKrijg ik gewoon even Guillaume Canet in mijn schoot geworpen. Als acteur bekend van The Beach, Jeux d’enfants en Last night. Maar Guillaume is niet alleen een acteur, maar ook een regisseur. En dan nog wel van één van mijn favoriete films: Les petits mouchoirs.

Marion Cotillard

Komen we gelijk uit bij de volgende schakel. Die schakel bereiken via mijn jaloezie richting Guillaume. Hij is namelijk getrouwd met fuck***Marion Cotillard. Welke man wil nou niet trouwen met Marion? Steek allemaal je hand maar omhoog. Twee handen mag ook. Dat doe ik ook!

Maar goed, Marion dus. Zei speelt samen met Gauillaume in Jeux d’enfants en heeft één van de belangrijkste rollen in Les petits mouchoirs. Deze film speelt met je emoties. Zoals in iedere vriendengroep lach je met elkaar, huil je met elkaar, heb je ruzie met elkaar en help je elkaar. In deze film komt alles samen door een ongeluk van één van de vrienden. Hoe om te gaan met een dergelijk ongeluk! Moeilijk.

Ik heb al eens geschreven dat ik Marion beter vind ik Franse films dan in de commerciële Hollywood films. Neemt niet weg dat er uitzonderingen zijn. Goede Franse en Engelstalig films van haar vind ik La vie en rose, Deux jours, une nuit, Inception, The dark knight rises en De rouille et d’os.

Belgenland

Via Frankrijk gaan we dan vervolgens naar Belgenland. Hoe ik daar kom? Via De rouille et d’os. Een Belgisch/Franse film over een vrouw die haar beide onderbenen verliest bij een ongelukkig ongeval. Haar leven verandert van de één op de andere dag en haar werk kan ze niet meer normaal uitoefenen. Noodgedwongen wordt ze daarom de manager van een straatvechter, in dit geval de belg Matthias Schoenaerts. Kijk, en daar is dus de link gelegd met Belgenland.

Matthias Schoenaerts kennen mensen misschien nog wel van Zwartboek, maar de laatste tijd is hij hard aan de weg aan het timmeren in Hollywood. Dat heeft alles te maken met zijn rol in Rundskop. Hij was zo ontzettend goed in deze film, dat Hollywood wakker is geschrokken en ze hem bij wijze van spreke gelijk hebben ingevlogen. Overigens pas nadat hij in De rouille et d’os schitterde. Snap ik ook wel, want spelen met Marion Cotillard laat je toch niet schieten. Ook niet als Hollywood je heel graag wil.

Even terug naar Matthias. Zijn eerste film voor Hollywood was Blood Ties, gevolgd door The drop, A little chaos en Far from the madding crowd. Gezien de acteurs en actrices in al die Hollywood films zit het wel goed. Onder andere Clive Owen, Marion Cotillard, Mila Kunis, James Caan, Tom Hardy, James Gandolfini, Kate Winslet, Stanley Tucci, Carey Mulligan en Tom Sturridge. Niet de minste namen om tussen te staan. Ik ken alleen The drop in dat rijtje.

James Gandolfini

The drop dus (spoiler alert). Een donkere thrillerachtige film die gaat over een bareigenaar die zijn bar beschikbaar stelt voor geldtransacties. Simpel gezegd komen mensen binnen en geven geld af. Op een bepaald moment komt de maffia dan langs om al dat geld op te halen.

Eén probleem doet zich voor in deze film. Het geld wordt namelijk gestolen. Leg dat dan maar eens uit aan je maffiamaatjes. Matthias Schoenaerts heeft overigens maar een kleine rol in deze film en doet zich voor als bad-guy. De enige echte bad-guy is eigenlijk Tom Hardy, de barmedewerker met hard voor de zaak. Die gast is echt gestoord, al heb je dat op het begin nog niet zo in de gaten.

Tot slot de bareigenaar. Die wordt gespeeld door de in 2014 overleden James Gandolfini. Daar ga ik niets over vertellen. Dat laat ik lekker over aan de vrouwelijke protagonist.

geschreven door de mannelijke protagonist

Share

2 gedachtes over “Van Guillaume Canet naar James Gandolfini

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.