Kettingreactie: van Emma Watson naar Joseph Gordon-Levitt

Watson naar JGL

In de vorige kettingreactie zijn we geëindigd met Emma Watson en The Perks of Being a Walllower. Een film die zich in de jaren 80 afspeelt en draait om tieners die worstelen met zichzelf en de wereld om hen heen. Deze film bracht bij mij herinneringen boven aan een film uit mijn pubertijd, de cultklassieker The Breakfast Club uit 1985.

De film gaat over een groepje scholieren die een zaterdag op school een straf moeten uitzitten.Wat slim aan de film was dat iedere scholier zichzelf wel  kon herkennen in  één van de personages.Er was een sporter, een nerd, een ‘crimineel’, een sociaal gehandicapt meisje en natuurlijk het prinsesje. Toch blijkt die zaterdag dat ze meer met elkaar gemeen hebben waardoor  vriendschappen zich gaan ontwikkelen.

Herinneringen

In 1985 was ik zelf een puber en ik vond de film geweldig! Het leuke van dit soort films is dat het eigenlijk nooit verveelt om er naar te kijken. Het geeft een  mooi tijdsbeeld  van de jaren tachtig. Natuurlijk is het niet alleen de film: het zijn voornamelijk de herinneringen aan die tijd die naar boven komen. De kleding, de muziek en het gevoel door niemand begrepen te worden. Kortom een film die heden ten dage ook nog actueel is, want puberen in de jaren ’80 verschilt wat dat betreft niet van puberen anno nu.

Don’t you forget about me

Onder de slotscène van The Breakfast Club is het het nummer Don’t  you forget about me van The Simple Minds gemonteerd, wat door deze film uitgegroeide tot een wereldhit. Dit nummer en deze scène zag ik dus 27 jaar later weer terug op het witte doek in de film Pitch Perfect.

Pitch Perfect is een film over een school met  zanggroepen die a-capella zangwedstrijden houdt. Eén van die zanggroepen wil het nummer van de Simple Minds zingen. Dit komt omdat een vriend van hoofdpersonage Becca haar laat kennismaken met de film The Breakfast Club.

Becca  wordt gespeeld door Anna Kendrick , die een jaar eerder de rol van psychologe had in de tragicomedy  50/50. Een film over de 27-jarige Adam die een zeldzame vorm van kanker krijgt en daar mee probeert om te gaan. Zijn relatie met zijn vriendin heeft hier onder te leiden en met behulp van zijn beste vriend en de psychologe gaat hij het gevecht tegen kanker aan. De film valt op door zijn nuchtere , hilarische kijk op kanker.

JGL

En hier is de link naar mijn eindschakel van deze kettingreactie: Joseph Gordon-Levitt (JGL). Hij  speelt  de rol van Adam in deze film. Joseph Gordon-Levitt (1981) begon als kindster en is bekend geworden door de komedieserie 3rd rock from the sun. Nu is hij vooral bekend door zijn rollen in (onafhankelijke)  films. Ik wil met name de film (500) Days of Summer noemen, waarin JGL samen met Zooey Deschanel één van de hoofdrollen vertolkt. Waarom? De Protagonisten hebben net een les over montage gehad op de cursus filmanalyse en in deze film wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks en flashforwards. Een perfect voorbeeld van een film waarin dus veel is gemonteerd.

Dat we nog veel van JGL gaan horen zal niemand verbazen. Hij acteert namelijk niet alleen. Voor de film Don Jon schreef hij het script, regisseerde hem en speelde de hoofdrol. Ook heeft hij een eigen productiemaatschappij.

Sci-fi thrillers

Hij heeft een goede neus voor zowel onafhankelijke producties als blockbusters. Ik vond hem ontzettend goed in sci-fi thrillers: Inception en Looper. Vreemd genoeg is dat een genre waar ik eigenlijk niet van hou. Soms draait er in de bioscoop niet echt iets van je keuze waar je zin in hebt. Zodoende kwam ik bij Looper terecht. Omdat ik de film goed vond ben ik vervolgens ook Inception gaan kijken. Mocht je dit genre ook altijd links hebben laten liggen… ga deze twee films dan toch echt een keer kijken. Je krijgt daar geen spijt van!

Eind augustus komt  Sin City: A Dame to Kill For uit. Joseph Gordon-Levitt  speelt de rol van Johnny. Ga ik hem zien? Ja, al is het alleen maar voor het visuele spektakel.

Geen idee waar de mannelijke protagonist op uit gaat komen. Het startpunt is in ieder geval Joseph Gordon-Levitt!

geschreven door de vrouwelijke protagonist

 

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.