Kettingreactie: van Cate Blanchett naar Alejandro González Iñárritu

blanchett naar Alejandro González IñárrituIn de laatste kettingreactie waren we geëindigd bij Cate Blanchett. Ik heb haar (nog) niet gezien in Blue Jasmine, de film waarvoor ze de Oscar voor beste vrouwelijke actrice kreeg.  Er zijn van die periodes dat er veel films draaien die je allemaal wilt zien. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Persoonlijk maak ik dan de afweging welke film ik op het witte doek wil zien en welke ik thuis kijk.

Enfin, Cate Blanchett… ik heb even gespiekt op IMDB naar haar carrière. Ik moet bekennen dat ik  haar alleen ken uit Elizabeth (1998) , The Curious Case of Benjamin Button en Babel.  In deze laatste twee films speelde zij naast Brad Pitt.

Alejandro González Iñárritu

Het ligt voor de hand dat ik nu het linkje zou gaan uitwerken  naar Brad Pitt, maar dat ga ik dus niet doen.. De link die ik ga uitwerken is die van Alejandro González Iñárritu. Hij is de regisseur van onder andere Babel.
Deze Mexicaanse regisseur en producer heeft nog niet zo’n hele lange CV, maar wat er op staat is zeer indrukwekkend.

Meerdere verhaallijnen

Amores Perros is zijn eerste speelfilm en is uitgebracht in 2000. Hij bewerkte samen met Mexicaanse schrijver en scenarist Guillermo Arriaga het script. Het verhaal speelt zich af in Mexico-Stad en de film vertelt drie verhalen vanuit één gebeurtenis. Die gebeurtenis is een heftig auto-ongeluk. Het gaat over liefde, hoop, verlies en haat en laat dat zien in al zijn lelijkheid.

De film was een internationaal succes ; het won prijzen op filmfestivals en verdiende een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.

In 2003 maakt hij 21 grams, wederom samen met  scenarist Guillermo Arriaga. Dit keer een Engelstalige film met Sean Penn, Benicio Del Toro en Naomi Watts op het affiche.
De titel verwijst naar het gewicht van de ziel. Deze film vertelt  het verhaal van schijnbaar geïsoleerde individuen wier leven subtiel met elkaar verweven worden als gevolg van een verkeersongeluk.
Ook deze film heeft verschillende prijzen gewonnen op de festivals en twee Oscarnominaties voor Naomi Watts en Benicio Del Torro.

Net als in Amores Perros wordt in 21 Grams gebruik gemaakt van een niet-lineaire verteltechniek; aan de hand van flashbacks, flashforwards en herhalingen  wordt het verhaal verteld.

Babel

Dan zijn we nu aangekomen bij Babel (2006) de film waar Cate Blanchett in speelt. Ook deze derde film van Iñárritu is geschreven door Guillermo Arriaga.

Het is misschien te vroeg om hier al van een ‘handelsmerk’ van Alejandro González Iñárritu te spreken, maar  ook in Babel lopen verschillende afzonderlijke verhaallijnen door elkaar heen die met elkaar in verband blijken te staan.

Het testen van een geweer door twee tieners in Marokko heeft gevolgen voor verschillende mensen die zich op verschillende plaatsen in de wereld bevinden. Een Japanse vader met zijn dove tienerdochter, een Amerikaans toeristenechtpaar (Brad Pitt en Cate Blanchett) en een oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt.

Het wordt een beetje eentonig, maar ook Babel sleepte vele nominaties en prijzen in de wacht.

Biutiful

In 2010 komt Biutiful uit. Deze keer geen meerdere verhaallijnen door elkaar. Na twee Engelstalige films weer een film in de moedertaal van Iñárritu: Spaans. Het scenario is door hemzelf  zelf geschreven en speelt zich af in Barcelona. Javier Bardem is weergaloos als sjacheraar die allerlei handeltjes en illegale arbeid regelt en ook nog de zorg van zijn kinderen op zich neemt. Dan blijkt dat hij uitgezaaide prostaatkanker heeft. Een zwaar en hartverscheurend drama met toch een sprankje hoop.

Misschien onnodig te vermelden, maar voor de volledigheid doe ik het toch: Biutiful sleepte weer vele nominaties en prijzen in de wacht.

Birdman

In oktober van dit jaar (in Engeland januari 2015) komt Birdman uit. De film krijgt het etiket duistere komedie, dus dat is andere koek vergeleken met zijn vorige films.

De film gaat over een vergeten acteur die ooit furore maakte in zijn rol als superheld. Deze superheld wil zijn roem weer nieuw leven inblazen door zijn personage weer tot leven te laten komen in een toneelstuk op Broadway.
Saillant detail is dat de rol van de vergeten acteur wordt gespeeld door Michael Keaton, die 20 jaar terug de rol van superheld Batman speelde in de Tim Burton-films.  En dit maakt de  cirkel weer mooi rond.

Leonardo di Caprio

Momenteel is  Iñárritu  druk met zijn zesde film: The Revenant.
Het verhaal speelt zich af in 1822 en gaat over Hugh Glass, een avonturier. Hij sluit zich aan bij een groep mannen die in de winstgevende bontjacht zitten. Hij wordt aangevallen door een beer, maar overleeft het. Zijn verwondingen zijn dusdanig dat de groep het niet ziet zitten om hem op sleeptouw te nemen dus laten ze hem achter. Glass herstelt en zint op wraak.

Voor de rol van Hugh Glass heeft  Leonardo DiCaprio getekend. De rest van de cast is nog onbekend.

Tot zover mijn epos over een regisseur die ik bewonder. Ik moet eerlijk bekennen dat de laatste twee films mij lichtelijk zenuwachtig maken. Wat ik er over heb gelezen, maakt mij niet direct enthousiast.  Ik ‘voel’ Hollywood. Dat hoeft gelukkig niet altijd nadelig te zijn en vooralsnog heeft Alejandro González Iñárritu dus het voordeel van de twijfel.

Geschreven door de vrouwelijke protagonist

 

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.