Kettingreactie: Van Alejandro González Iñárritu naar Ben Stiller

kettingreactie ben stiller

De vorige keer gingen we van Cate Blanchett naar Alejandro González Iñárritu. Nu is het weer aan mij om een nieuwe kettingreactie op gang te brengen. Misschien een onverwachte, maar ik ga van Alejandro helemaal naar Ben Stiller. Hoe kom ik daar bij? Ik zal het uitleggen.

Javier Bardem

De film Biutiful van Alejandro is de vorige keer al aan bod gekomen. Een film waarin Javier Bardem de hoofdrol vertolkt. Maar Javier speelt natuurlijk in meer goede films. Wat te denken van No country for old men. Een film over een huurmoordenaar. De eerste keer dat ik de film zag – op Lowlands nota bene – werd ik van mijn stoel geblazen, net als de jonge meisjes voor mij. Die liepen na 10 minuten te zaal al uit, omdat de film op zijn zachts gezegd vrij grof is. Ik kon er de humor wel van inzien (van de weglopende meisjes dan uiteraard).

Een andere mooie film van hem is Vicky Cristina Barcelona. Naast Javier spelen ook Rebecca Hall, Scarlett Johansson en Penélope Cruz in deze film. Zoals de titel van de film al verklapt, speelt de film zich af in Barcelona. Twee vriendinnen gaan op vakantie naar het bruisende en zonnige Barcelona en komen in aanraking met Juan Anonio (Javier) en zijn ex Maria Elena (Penélope). Wat volgt is een liefdesverhaal tussen de verschillende karakters. Wie heeft de langste adem en wint Juan voor zich?

Woody Allen

Vicky Cristina Barcelona is geregisseerd door Woody Allen. Of je houdt van zijn films, of je houdt er niet van. Eén van mijn favoriete films van hem is Annie Hall uit 1977, waarin hij zelf de hoofdrol op zich neemt. Ik denk dat de rollen die hij speelt veel raakvlakken hebben met zijn echte leven. Hij komt op mij over als een soort chaotisch en iets te veel nadenkende man die graag de controle bewaart. Maar dat maakt hem misschien ook wel weer uniek.

Zijn films zijn dan ook zeer herkenbaar. Vaak speelt liefde een grote rol en steeds vaker zoekt hij Europa op als filmlocatie. Midnight in Paris (2011) en To Rome with love (2012) bijvoorbeeld spelen zich beiden in een grote Europese stad af. De namen van die stad hoef ik hier niet te benoemen neem ik aan.

Zijn laatste film Blue Jasmine is ook weer een vergelijkbare film. Ook in deze film speelt weer een verknipt persoon een belangrijke rol in het verhaal. Overigens vond ik hem erg tegenvallen, dus ik ben benieuwd of mijn mede-protagonist de film nog gaat bekijken.

Frances Ha

Even terug naar Annie Hall. Vorig jaar heb ik de film Frances Ha gezien. Een zwart-wit film die mij op één of andere manier erg op Annie Hall deed lijken. Een film over een vrouw die van haar baan als danslerares rond probeert te komen in het oh zo dure New York. Ze verzint een hoop trucs om dit voor elkaar te krijgen.  De film is donker, zit vol met humor en de acteerprestaties zijn meer dan goed.

Frances wordt gespeeld door Greta Gerwig, een voor mij vrij onbekende actrice. De film is geregisseerd door Noah Baumbach. Het schijnt dat hij meerdere van dit soort films heeft geregisseerd: The Squid & the whale (2005), Margot at the wedding (2007) en Greenberg (2010) zijn daar voorbeelden van. Ik ken ze eerlijk gezegd allemaal niet, maar ben zeker wel benieuwd. Eens kijken of ik ze ergens op de kop kan tikken voor een leuk filmavondje. Overigens speelt Greta ook mee in Greenberg, net als Ben Stiller.

Ben Stiller

Nu ben ik eindelijk waar ik wil zijn, want deze kettingreactie eindigt bij Ben Stiller. Weliswaar geen man die bekend staat om art-house films, maar misschien wel één van de meest onderschatte acteurs in Hollywood.

Dit jaar heeft de film The secret life of Walter Mitty in de bioscopen gedraaid. Als ik naar de trailer kijk, ben ik eerlijk gezegd wel erg benieuwd naar de rest van de film. Ik heb hem dan ook nog niet gezien. Het is er simpelweg niet van gekomen.Volgens mij een feel-good film over dromen en het nemen van risico’s in het leven. Wie zou dat niet eens willen doen?

Ik ben benieuwd of mijn mede-protagonist in de volgende kettingreactie uit de voeten kan met Ben Stiller.

geschreven door de mannelijke protagonist

 

 

Share

3 gedachtes over “Kettingreactie: Van Alejandro González Iñárritu naar Ben Stiller

  1. Leuke kettingreactie. Zelf vond ik Blue Jasmine fantastisch, wat pakte je niet er aan? Greenberg vond ik echt helemaal niets doordat ik geen enkele connectie met de karakters voelde, toch zijn er zat mensen die de film fantastisch vonden….mij kon het helaas niet boeien. Squid and the Whale heb ik ook gezien en die was wel aardig, alhoewel ik me er eerlijk gezegd niet heel veel details meer van herinner.

    Secret Life of Walter Mitty is inderdaad een feel good film, enigszins inspirerend over gewoon iets te durven doen en wat voor gevolgen dat op je leven kan hebben.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.