Winnaars van IFFR 2021 bekend!

winnaars IFFR 2021

De online awardshow betekent ook dat het IFFR op zijn einde loopt. Alleen nog enkele films zijn via video on demand te bekijken. Daarna is het klaar. Een online festival van een week, waar ze van 2 tot en met 6 juni gelukkig een vervolg aan geven met een tweede deel. Hopelijk dan ook fysiek, want thuis films kijken van IFFR is toch wat saaiig, los van enkele fraai geziene titels. Nu dus eerst nog de winnaars van IFFR 2021. Met de Tiger Award als belangrijkste prijs!

Tiger Award

Deze prijs is voor een filmmaker die een eerste of tweede film uitbrengt. Getalenteerde filmmakers dus, die met deze prijs een extra boost krijgen om vooral te kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: film maken. Het Pebbles van Vinothraj P.S. won die prijs. Een hele fijne kleine film waarin je een vader dezelfde straf gunt als de muizen uit de film!

Er zijn echter ook twee Special Jury Awards uitgereikt. De eerste was voor Pascal Tagnati met I Comete − A Corsican Summer. De tweede was godzijdank voor Looking for Venera van Norika Sefa. Een (g)rauw pareltje!

VPRO Big Screen Award

De winnaar van deze film is gekozen door vijf filmliefhebbers. De winnaar zal later ook in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Dat is nog niet alles, want weer een tijd later is de film ook te zien op TV, op NPO 2. Nu maar hopen dat ze die dan een keer primetime uitzenden, want meestal zijn films op NPO 2 pas achterlijk laat op de avond te zien!

En dan nu de winnaar… Dat is El Perro Que No Calla van Ana Katz. Helemaal terecht, zoals je kunt lezen!

BankGiro Loterij Audience Award

Stemmen vanuit je thuisstoel. Dat is toch wat anders dan de kaartjes doorscheuren die je bij de fysieke voorstellingen krijgt. Meteen moet je je oordeel vellen. Dat is overigens ook niet altijd fijn is, want soms wil je een film laten bezinken.

De mensen thuis hebben in ieder geval gestemd en er kwam een duidelijke winnaar uit: Quo Vadis, Aida?.  Deze Bosnische en naar horen zeggen aangrijpende film is een fictieve weergave de welbekende genocide die in Srebrenica plaatsvond.

Cineárt zal deze film op 29 april ook in de bioscopen uitbrengen, mits de bioscopen dan uiteraard open zijn. Wij hebben hem bewust nog niet gezien, wetende dat deze ook in de bioscoop te zien zal zijn. We waren al benieuwd, maar nu nog meer!

Robby Müller Award

Deze prijs was al bekend gemaakt bij de aankondiging van de filmtitels voor het eerste deel van IFFR. Nier raar dus dat we Kelly Reichardt hier nogmaals benoemen, want zij won die prijs. De prijs krijg je overigens niet zomaar. Je gehele oeuvre moet authentieke, geloofwaardig en aangrijpende beeldtaal bevatten, iets wat Muller ook in zijn films stopte. In onze ogen voldoet Reichardt met haar menselijke films daar ruimschoots aan!

Haar nieuwste film, First Cow, was te zien op het festival en stal vele harten. Terecht, als je het ons vraagt. Is die film inmiddels al opgepikt door een distribiteur?

Ammodo Tiger Short Award

In totaal waren er 22 filmtitels te zien in deze categorie. Geen een zagen wij er. De aandacht ging, al dan niet terecht, uit naar de langspeelfilms. Aangezien al deze titels nog langere tijd te bekijken zijn, staan ze zeker nog op de lijst.

Sunsets, Everyday van Basir Mahmood won uiteindelijk een van de drie Ammodo Tiger Short Award. Terranova van Alejandro Pérez Serrano en Alejandro Alonso Estrella won er ook een. De laatste Ammodo Tiger Short Award, de derde, was voor Fox Maxy met Maat Means Land.

Overige prijzen

Er waren meer prijzen. Zo ging de KNF Award naar Manifesto van Ane Hjort Guttu. De FIPRESCI Award ging naar The Edge of Daybreak van Taiki Sakpisit. Een zeer bijzondere film als we de verhalen moeten geloven. La Nuit des Rois van Philippe Lacôte won tot slot de IFFR Youth Award. Niet onze favoriete film, om eerlijk te zijn. Smaken verschillen, gelukkig maar.

Ben jij het eens met de winnaars van IFFR 2021?

Share

Een gedachte over “Winnaars van IFFR 2021 bekend!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.