Interview met de producers van Gunhand

Gunhand

Twee weken geleden hebben wij al aangekondigd dat we meer zouden gaan schrijven over de aankomende film Gunhand. De inleiding hebben jullie al gehad, dus nu is het tijd om er wat dieper in te duiken. Wij hebben daarbij natuurlijk niet stil gezeten om meer over de film te weten te komen. Afgelopen week hebben wij dan ook flink zitten brainstormen over tien vragen die wij aan David van der Meijde en Rey Agaoglu, de producers van Gunhand, konden stellen. Zitten jullie er klaar voor, want dit is ons allereerste interview ooit verschenen!

 1. Gunhand wordt geproduceerd door David van der Meijde (producent en camerawerk) en Rey Agaoglu (producent en regisseur), maar wie zijn jullie eigenlijk?

  David en ik zijn allebei filmmakers met een eigen productiebedrijf. In ons dagelijks leven zijn we vooral bezig met commerciële projecten voor bedrijven. Omdat wij allebei van kleins af aan een grote liefde voor speelfilms hebben, vonden we dat de tijd was aangebroken om deze stap te nemen en dat avontuur aan te gaan. We hebben meerdere korte films gemaakt, maar dit is voor ons dus de eerste keer dat we een langere film van +/- 90 minuten gaan maken.

 2. Wie is er eigenlijk op het idee van Gunhand gekomen? Oftewel, wie heeft het verhaal bedacht?

  Rey is eind 2012 begonnen met het schrijven van het scenario. Hij is toen ook meteen begonnen met het verzamelen van rekwisieten, kostuumstukken en zoeken naar locaties die allemaal aan een specifieke stijl moeten voldoen. Er is dus al veel werk hieraan vooraf gegaan.

 3. Kunnen jullie ook, in jullie eigen woorden, vertellen waar het Gunhand over gaat?

  Eigenlijk gaat de film over het feit dat iemands verleden hem/haar altijd blijft achtervolgen… van iets wegrennen of vluchten heeft weinig zin, want je neemt jezelf toch altijd weer mee. Zo ook in het geval van Gunhand waar de voormalige ‘gun for hire’ Joe Ledbetter samen met zijn rechtschapen vrouw Kate een nieuwe start probeert te maken in het uitgestrekte westen van Amerika. We willen niet te veel spoilers weggeven, maar als er waardevolle kopererts word gevonden op het land van Joe, blijkt al snel dat alleen het recht van de sterkste geldt in het ‘wilde westen’.  Joe moet kiezen om met geweld zijn land en gezin te verdedigen of gewoon te vertrekken. Een moeilijke keuze voor iemand die geweld heeft afgezworen en oprecht zijn leven wil verbeteren.

 4. Veel westerns staan bekend om het vele schieten en de pijl en bogen. Is dat bij jullie ook het geval? Zal er bijvoorbeeld bloed te zien zijn, gaat het om de dialogen of is het bijvoorbeeld een mix tussen die twee?

  Gunhand is zeker een gezonde mix. We proberen de ware kant van dat geweld te belichten, in plaats van het alleen maar te romantiseren. Geweld en wapens is vaak een belangrijk aspect van velen Westerns, dat is soms een reden waarom mensen er juist wel of niet van houden. Omdat we in Gunhand trouw blijven aan klassiekere thema’s (dus geen Zombie-western, Vampire-Western of sci-fi Western maken) krijg je ook zeker te maken met personages die hun problemen met geweld oplossen. Dat is de realiteit van hoe het daar toen was, zonder veel politie of een goed werkend rechtsysteem zoals wij dat kennen, moesten de burgers zichzelf kunnen beschermen. Je ziet vandaag nog steeds de nasleep van die ‘gun culture’ in Amerika.

 5. Waarom een western? Is dit jullie favoriete genre?

  Voor Rey is het zijn favoriete film genre. De landschappen en situaties waar de personages in terecht komen lenen zich uitstekend voor het grote doek. Er is meteen een interessante spanning tussen de mens die zijn ‘beschaving’ naar dat weidse continent probeert te brengen en alle krachten die dat proberen tegen te houden. Er worden al meer dan 100 jaar Westerns gemaakt (veel mensen realiseren zich niet dat de eerste western in 1894 is gemaakt). Vanaf het eerste moment dat mensen films konden maken waren er Westerns…daar is een reden voor.

 6. Waarom wordt Gunhand, die zich in Amerika afspeelt, toch in Europa opgenomen?

  De eerste reden is omdat het voor ons als Europese filmmakers minder geld kost om het dichter bij huis te doen. Het is al heel erg moeilijk om als filmmakers financiering te vinden voor een speelfilm. Dat neemt alleen maar toe als je zo een specifieke genre film gaat maken. De tweede reden is omdat wij oprecht geloven dat het de ‘ziel’ van de film op een positieve manier zal beïnvloeden. Juist het feit dat we geen Amerikanen zijn gaat er voor zorgen dat de film vernieuwend zal zijn voor het genre. Dat hebben de Italianen en Duitsers bewezen in de jaren 60. We noemen het dus ook een  ‘stamppot’ western.

 7. Op de website www.gunhandthemovie.com zijn er al ‘behind the scenes’ van de film te zien. Kun je hier meer over uitleggen, aangezien nog niet alle acteurs gecast zijn en het locatieonderzoek pas in juni start?

  De financiering van de film moet voor het grootste gedeelte gedaan worden met Crowdfunding. Als je geld vraagt vinden wij dat je hard moet werken om het vertrouwen van de mensen te verdienen. Wij willen mensen alvast kunnen laten zien hoe delen van de film er ongeveer uit komen te zien. Ook willen we laten zien dat ons team vakkundig genoeg is om zelfs met weinig middelen die we nu hebben een bepaalde kwaliteit kunnen leveren. Vandaar dat we het laatste jaar bezig zijn geweest om een degelijke Teaser/Trailer te maken ter ondersteuning van de Crowdfunding campagne. We kunnen ons goed voorstellen dat de meeste mensen denken …hoezo een ‘stamppot’ western? Wat is dat? Hoe ziet dat er uit?

 8. Kunnen jullie gezien de vorige vraag al een tipje van de sluier oplichten over mogelijke acteurs/actrices? Is er bijvoorbeeld al een Nederlandse acteur of actrice bekend?

  Omdat het budget nog niet vast staat, is het lastig om daar al een uitspraak over te doen. Het is een soort kip-ei situatie, want als er meer budget binnenkomt door onder andere Crowdfunding hebben we de mogelijkheid om meer ervaren acteurs weg te kapen van andere interessante projecten. Het doel is zeker om voor de hoofdrollen zo veel mogelijk met ervaren acteurs te werken. Overigens hoeven dat niet per se Nederlandse acteurs en actrices te zijn. Gelukkig zijn er veel getalenteerde acteurs en actrices die nog aan het begin staan van hun carrière en daar zullen we het toch grotendeels van moeten hebben. Verwacht ook een aantal nieuwe gezichten dus.

 9. In september zal er nog een crowdfunding starten. Kunnen jullie voor diegene die niet weten wat dit is uitleggen hoe dat in zijn werk gaat?

  We zijn deze maand begonnen met ‘awareness’ creëren door middel van allerlei social media platformen zoals Instagram, Facebook en twitter. Alvast werken aan een zo groot mogelijke fanbase van geïnteresseerde mensen. We houden ze continu op de hoogte van wat er allemaal gebeurt met het project. In september laten we al deze mensen weten dat de Crowdfunding Campagne is gestart via een Crowdfunding Platform. Vanaf dat moment hebben mensen de kans om mee te doen gaande financiering van de film door een donatie te geven via het Crowdfunding platform. Het is belangrijk om de investeerders zo veel mogelijk te betrekken bij alles wat we doen en ze ook extra exclusieve dingen te bieden zoals kaarten voor de Premiere, DVD’s, T-shirts, posters, een diner met de Cast en Crew, rekwisieten uit de film, de set bezoeken tot zelfs meespelen in de film. Met crowdfunding worden mensen echt onderdeel van de film en dat moeten we benadrukken.

 10. De laatste vraag. Wat voor soort publiek proberen jullie met Gunhand naar de bioscoop te lokken?

  Allereerst de echte Western fans natuurlijk, want die zijn er zeker. Verder is er een groeiend aantal mensen die veelal thuis via internet vaak kiezen voor series en films waar het verhaal en de ontwikkeling van de personages meer centraal staat in plaats van alleen bombastische actie en special effects. We hopen van harte dat die mensen een kleinere film als Gunhand ook een kans zullen geven.

Zo, dat waren alle vragen en antwoorden. We hebben door dit interview een aantal zeer verhelderende antwoorden gekregen over het proces dat komt kijken bij het maken van de film Gunhand. De volgende keer dat we bij jullie terugkomen weten we al wat meer over de film. Wie weet komen we dan meer te weten over de locaties, of juist over een acteur. De tijd zal het leren!

Voor de mensen die daar niet op kunnen wachten en al meer willen weten over dit project, check dan de social media pagina’s van de film. Ze zijn te vinden op Facebook, Instagram, Twitter en ze hebben uiteraard een eigen website: www.gunhandthemovie.com.

Share

7 gedachtes over “Interview met de producers van Gunhand

 1. Klinkt erg goed hoor maar zoals ik het nu lees wordt er ingezet op een bioscooprelease? Of is de kans ook aanwezig dat deze direct online via bijv VOD beschikbaar zal zijn?

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.