Winnaar Gouden Leeuw Filmfestival van Venetië 2019 bekend!

Gouden Leeuw 2019

De winnaar van de Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië is bekend. Een beeldje dat iedereen wil winnen. Twitter is tegenwoordig een handig medium om een beetje mee te krijgen welke films het goed deden. Maar hé, journalisten die twitteren zijn geen jury. Die jury kan nogal eens anders beslissen. Wie de Gouden Leeuw uiteindelijk gewonnen heeft?

Kanshebbers

In totaal maakten 21 films kans op die Gouden Leeuw. Daar hadden we eerder al over bericht. Maar zoals gezegd, Twitter en VPRO Cinema hielpen ons al een beetje op weg om de winnaar te raden. Zo deed Joker het goed – wie wil Joaquin Phoenix niet zien als Joker? – maar deden ook enkele films die op Netflix gaan verschijnen het goed. We hebben het hier over Marriage Story (6 december), The Laundromat (18 oktober) en The King (1 november). Al scheen het einde van The King – mede door een rare Robert Pattinson – tegen te vallen.

Ook The Painted Bird (verdeelde meningen over de wreedheid van de film!), J’accuse, Martin Eden (21 november), Babyteeth en About Endlessness vielen in de smaak bij de journalisten.

Netflix en filmfestivals

Overigens blijft Netflix en filmfestivals een gevoelig onderwerp, getuige de fluitconcerten na vele films van die er werden vertoond. Niet vanwege de kwaliteit va de films, maar omdat Netflix er een eigen mening op nahoudt als het aankomt op het vertoningen van die films in bioscopen. die zijn er beperkt of in sommige gevallen helemaal niet. Films zijn voor in de bioscopen vinden vele filmmakers en -critici.

Daarnaast zou dit een doodsteek kunnen zijn voor bioscopen, gezien de marktpositie van Netflix. de tijd zal het leren dat dit ook echt zo zal zijn. wij denken dat het zo vlot niet zal lopen. Want laten we eerlijk zijn, naar de bioscoop gaan is ook gewoon een leuk uitje. Soms wil je gewoon je huis uit en op pad gaan.

Winnaar Gouden Leeuw en andere prijzen

  • Gouden Leeuw (beste film): Joker (Tod Phillips)
  • Zilveren Leeuw (Grand Jury Prize): J’Accuse (Roman Polanski)
  • Coppa Volpi (beste actrice): Ariane Ascaride (Gloria Mundi)
  • Coppa Volpi (beste acteur): Luca marinelli (Martin Eden)
  • Beste regie: About Endlessness (Roy Andersson)
  • Beste screenplay: No. 7 Cherry Lane (Yonfan)
  • Speciale jury prijs: The Mafia Is No Longer What It Used To Be (Franco Maresco)
  • Marcello Mastroianni prijs (beste jonge actrice of acteur): Toby Wallace (Babyteeth)

Overige (en daarmee niet minderwaardige) prijzen die zijn uitgedeeld, vind je via deze link.

Share

2 gedachtes over “Winnaar Gouden Leeuw Filmfestival van Venetië 2019 bekend!

Wil je reageren?