Vijf tips voor Movies That Matter 2021

Movies That Matter 2021

Het blijft raar, een filmfestival thuis kijken. Neemt niet weg dat het alsnog fijn is dat dit ook gewoon kan. Liever wel een festival, dan niet. Helemaal als het gaat om films die ook nog een belangrijke boodschap hebben. Films en documentaires op Movies That Matter 2021, dat van 16 tot en met 25 april volledig online te zien is, hebben een dergelijke boodschap. Ik geef vijf tips van films die je op Movies That Matter 2021 niet mag missen!

The Man Who Sold His Skin

De openingsfilm op Movies That Matter 2021 is The Man Who Sold His Skin. Een film die hoge ogen gooide op het Filmfestival van Venetié en is genomineerd voor beste buitenlandse film voor de Oscars van 2021. Dat zorgt bij mij dan in ieder geval al voor een hype. Sam en Abeer zijn tijdens de Syrische oorlog gescheeden. Sam woont in Libanon, terwijl Abeer in Brussel woont, waar ze een liefdeloos huwelijk heeft. Een kunstenaar geeft Sam vervolgens de mogelijkheid om Abeer te vinden, maar daar hangt wel een prijskaartje aan!

Quo Vadis, Aida?

Deze film dreunt nog steeds na, nadat ik hem al zag op IFFR. Een beklemmende en aangrijpende film, over de val van Srebrenica. Aida werkt op de VN-basis als tolk. Als blijkt dat Mladić zijn zin krijgt van de VN, doet Aida er alles aan om haar man en twee zoons te redden. Later dit jaar ook te zien in de bioscoop!

Watch Over Me

Ik kan Movies That Matter niet voorbij laten gaan zonder een documentaire te zien. De documentaire die mij het meeste aanspreekt is Watch Over Me. Een team dat palliatieve zorg aanbiedt in Dehli, gaat op bezoek bij terminale patiënten. Doel is om de tijd die ze nog hebben, zo pijnvrij mogelijk door te komen. Tegelijkertijd moeten ze ook afscheid gaan nemen. Ik krijg nu al kippenvel!

Shadow Game

Er is nog een documentaire die ik graag wil zien en dus ook tip: Shadow Game van de Nederlanders Eefje Blankevoort en Els van Driel. Een documentaire over tienerjongens die hun land ontvluchten en in Europa terechtkomen. En dat Europa niet alleen maar leuk is, blijkt wel, want er zijn vele schrijnende verhalen te vertellen over ontberingen en uitbuiting.

Here We Are

Als er een openingsfilm is, dan is er meestal ook een slotfilm. In dit geval is dat het Israëlische Here We Are. Aharon zorgt voor zijn autistische en volwassen zoon Uri. Maar dan moet Uri perse naar een tehuis van zijn moeder, iets waar beide heren geen boodschap aan hebben. Tijdens de rit naar het tehuis besluiten vader en zoon er dan ook vandoor te gaan.

Naar welke film(s) op Movies That Matter 2021 kijk jij uit en heb jij nog tips?

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.