Het eerste deel van IFFR 2021 is anders dan anders. Niet fysiek, maar alles online, van 1 tot en met 7 februari. Dat zal even wennen zijn, want een filmfestival is juist zo leuk omdat je het festival wilt beleven. Je wilt onder de mensen zijn en samen met hen een film beleven. Je wilt een zaal horen joelen, lachen, klappen of huilen. Dat gaat om bekende redenen niet, dus we maken er het beste van. Zo heb ik al een beamer in huis om toch een bioscoopervaring te creëren. Laat ik mijn vrouw en kind meekijken alsof ze ook het festival bezoeken. Je moet wat. Gelukkig zijn er meer dan genoeg films te zien die de moeite waard zijn, dus dat is niet anders dan normaal. Ik tip tien films voor deze 50e editie! Komen ze…
Bipolar
Als ik de trailer zie en het bijbehorende verhaal lees, dan word ik al blij. De Chinese regisseuse Queena Li krijgt een heuse wereldpremière in Rotterdam voor haar eerste lange film. Eem jonge vrouw arriveert in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Ze zegt een pelgrim te zijn, maar eigenlijk weet ze dat zelf ook niet zo goed. Wat ze wel weet, is dat ze pijn heeft en dat juist die pijn haar naar deze stad bracht.
Madalena
Er zijn drie hoofdrolspelers in deze film, waarbij Madalena de verbindende factor is. Madalena was een trans vrouw die is omgebracht. Zo is er Luziane die geld komt ophalen, hebben we Cristiano die de sojavelden inspecteert en trans vrouw Bianca en haar vriendinnen. Iedereen heeft zijn of haar rol. Wat je als kijker nooit zult weten is hoe Madalena is vermoord. We volgen alleen de mensen om haar heen, die elkaar niet kennen.
Lone Wolf
Het Australische Lone Wolf bevinden we ons in de nabije toekomst. Als kijker zie je veel verborgen camera’s, afgetapte telefoons, Skype-sessies en bewakingstoezicht, in combinatie met het camerawerk. Veel vindt plaats in een boekenwinkel, waar milieuactivisten samenkomen. Dit lijkt mij een spannende thriller, vooral omdat je nu nog niet weet waarom de minister van justitie al die beelden ook zo graag wil zien!
Aurora
In 2010 won regisseuse Paz Fábrega een Tiger Award voor zijn debuutfilm Agua Fría de Mar. Inmiddels is ze bij film nummer drie aanbeland, Auroro. Een op het oog interessante film. Luisa is architecte die ook creatieve workshops geeft aan kinderen. Daar ontmoet ze de zeventienjarige Julia, die ongewenst zwanger blijkt. Luisa gaat haar helpen, maar daarmee brengt ze zichzelf in de problemen. Want welke rol heeft ze nu voor Julia?
Bebia, à Mon Seul Désir
Een zwart-wit film die klassiek oogt is Bebia, à Mon Seul Désir. Ariadna is een jong model, maar moet plotseling naar huis omdat haar oma is overleden. Na de begrafenis moet zij, als jongste lid van de familie, een ritueel uitvoeren. Dit gaat ze doen, maar wel met tegenzin. Nu ben ik wel heel benieuwd wat dat ritueel dan is!
El Perro Que No Calla
Drama verweven met absurdisme, dat vind ik over het algemeen ook wel leuk – ik vind overigens best veel leuk. In El Perro Que No Calla krijg je dat op een blaadje aangereikt. Sebastian is een jobhopper die nooit klaagt. Maar om nou te zeggen dat hij echt blij is. Nee, niet bepaald. Het straalt er vanaf.
Pebbles
Ganapathy is in het Indiase Pebbles van plan om zijn vrouw terug te halen uit haar ouderlijk dorp. Zij is haar altijd dronken en vervelende man zat, dus was ze gevlucht. Als Ganapathy en zijn zoon eenmaal daar zijn, krijgen de twee ruzie. Als wraak verscheurt de zoon het geld dat was bedoeld voor de terugreis. Er zit niets anders op dan dat de twee te voet terug gaan. Dat is een dertien kilometer lange tocht, op een van de heetste dagen van het jaar. Dat wordt wat!
Sexual Drive
Deze film is een drieluik met in ieder deel aandacht voor een Japans traditioneel gerecht. Zo komen Natto, Mapo en Ramen voorbij. Wie ook in ieder deel voorbij komt is Kurita. Deze film ziet er, als je de trailer hebt gezien, eigenzinnig en uitdagend uit. Oftewel, dat kan heel goed bevallen, of juist niet. Ik ga die uitdaging graag aan, vooral door de combinatie van (niet zichtbare) seks, lustopwekkend eten en verborgen verlangens.
La Nuit des Rois
Stel je voor – even goed ja fantasie gebruiken nu – je belandt in de gevangenis en je krijgt de opdracht om je medegevangenen te vermaken met een sterk verhaal. Op zich best een leuk idee, ware het niet dat deze film zich in een Ivoriaanse gevangenis afspeelt. De baas onder de gevangen kiest een jongen uit die net in de gevangenis is aangekomen. Maar er is meer. Die jongen moet namelijk zijn medegevangenen voor zonsopgang aan zijn lippen hebben hangen, anders moet hij dood! Dan voel je geen druk hoor, helemaal niet.
First Cow
Deze film heb ik online al gezien op LIFF, dus First Cow is zeker te weten een tip. Helemaal omdat deze film ook mijn eindejaarslijst met tien beste films van 2020 haalde. Overigens ga ik er wel vanuit dat deze later ook in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Dat kan haast niet anders, ook omdat hij is opgenomen in het Limelight programma.
Big Talks
Ook leuk, Kelly Reichardt, de regisseuse van First Cow, is een terugkerende bekende van het festival. Zij is deze editie aanwezig voor een online Big Talk. Wie wil dat nu niet als je weet dat ze ook Old Joy, Wendy and Lucy en Certain Women maakte. Overige Big Talks zijn er van Mads Mikkelsen, Benoît Jacquot met Charlotte Gainsbourg, Lemohang Jeremiah Mosese en Dea Kulumbegashvili met componist Nicolás Jaar.
Waarom maar tien tips?
Tien tips is niet veel, dat weet ik, maar dat is met een reden. Van een aantal films die op IFFR draaien is namelijk al bekend dat deze later in het jaar ook in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. En ja, die gaan weer open, ooit. Zo tip ik Dear Comrades! (25 februari), Beginning (4 maart), openingsfilm Riders of Justice (18 maart) en Sweat (15 april).
Kaartverkoop
Vanaf donderdag 21 januari vanaf 20:00 uur kunnen Tiger Members al kaarten kopen. Alle andere levende wezens kunnen dat de volgende dag, op vrijdag 22 januari vanaf 20:00 uur.
Naar welke film of films kijk jij uit op het eerste deel van IFFR 2021?
Een gedachte over “Tien tips voor jouw online IFFR!”