Tien tips voor het tweede deel van IFFR 2021

tips tweede deel IFFR 2021

In januari was er al een feestelijk eerste deel van IFFR en vanaf 2 tot en met 6 juni is er een tweede deel. Dit keer online én gelukkig ook fysiek. Wij hebben tien tips voor het tweede deel van IFFR 2021.

The Blue Danube

Regisseur Ikeda Akira is een graag geziene gast op IFFR. Hij won in 2014 zelfs de Tiger Award voor Anatomy of a Paper Clip. Ook dit jaar is er een film van hem te zien, namelijk The Blue Danube. Een droogkomische film over de bureaucratie in Japan. Iedere dag gaat soldaten naar de rivieroever om van 9 tot 5 naar de overkant te schieten. Waarom weten ze niet, maar het is ze opgedragen, dus doen ze het. Soldaat Tsuyuki speelt tegelijkertijd in een militaire blaaskapel, waarvan velen zich afvragen welk doel dit heeft ten tijde van oorlog.

Careless Crime

Er zijn dit jaar veel Iraanse films te zien op IFFR. Careless Crime is er een van, aan de vooravond van de Iraanse Revolutie van 1979 Cinema Rex in brand gestoken, terwijl cultfilm The Deer – ook te zien tijdens deze tweede editie – draaide. Er vielen honderden doden tijdens de brand, waarna ook nog eens andere bioscopen volgden.

The Day Is Over

In deze Chinese film zien we drie jonge tienermeisjes in een arm bergdorpje, die proberen op te groeien zonder dat hun ouders er zijn. Hun grootouders zijn verantwoordelijk, maar eigenlijk staan ze er alleen voor. De meiden helpen elkaar en besluiten geld te zoeken om uiteindelijk naar hun ouders af te reizen, die werken in het grote Shenzhen.

Fabian Oder Der Gang Vor Die Hunde

Voor deze Duitse film moet je even gaan zitten, want met een speelduur van 176 minuten moet je bijna een half dagdeel uittrekken. Het verhaal speelt zich af in Berlijn, in 1931, als er politieke onrust is. Dr. Fabian werkt bij een reclamebureau, maar vooral in het donker gaat hij er met een goede vriend op uit om het extravagante nachtleven te ontdekken. Tijdens zo een avond ontmoet hij Cornelia, waar hij gevoelens voor krijgt. Daarna gaat alles in sneltreinvaart achteruit voor Fabian.

Fan Girl

Jane is helemaal gek van filmheld Paulo Avelino. Zo erg zelfs, dat ze zich verschanst in zijn auto nadat hij zijn nieuwste film heeft gepromoot. Bij zijn oude herenhuis aangekomen blijkt Paulo niet helemaal wie zij denkt dat hij is. Paulo heeft een oude ziel, lijkt het woord melancholie te hebben uitgevonden en wacht als het Beest op zijn Belle.

Homeless

Baby Woo-rim heeft de liefste ouders van de wereld, maar een vast dak boven hun hoofd hebben ze niet. Iedere nacht slapen ze in de sauna, in afwachting van een appartement waar ze in kunnen. Geldproblemen helpen alleen niet mee. Ze kunnen gelukkig tijdelijk terecht in het huis van een bejaarde vrouw, maar Han-gyeol schrikt altijd wanneer de deurbel gaat. Zijn vrouw Go-woon mag ook niet in een bepaalde kamer komen. Waarom zou dat zijn?

Jesus Egon Christus

Slechts 51 minuten duurt Jesus Egon Christus, maar wat heb ik hier zin in. Een op het oog rauwe film waarin voormalig verslaafden en mensen psychische problemen eigenlijk zichzelf spelen. Op een boerderij op het Duitse platteland vangt een evangelische priester mensen op met een verslaving of psychische klachten. Egon is een nieuweling, maar leeft in zijn eigen wereld. Hoewel de priester het op hem lijkt te hebben voorzien, vaart Egon zijn eigen weg. Of toch niet?

Lumina

Op een verlaten strand ergens in Italië ontwaakt een naakte vrouw. Ze weet niet waar ze is, maar toch vindt ze uiteindelijke een uitgestorven stadje, dat meer uit ruïnes bestaat dan dat het nog een stadje is. In een van de vervallen huizen vindt ze kleding, meubels, een platenspeler en zelfs een telefoon. Die telefoon staat vol met foto’s van een stel dat op die plek heeft gewoond. Ze komt meer over hen te weten, ook over de intimiteit tussen de twee.

Ok Computer

Dit is niet de Cd van Radiohead, nee dit is een op het oog best wel foute Bollywood-serie. En toch, ja toch, wil ik deze heel graag zien. Daar moet ik wel vier uur de tijd voor nemen, maar dan krijg je ook wat terug. In het jaar 2031 leven mensen in India naast robots en kunstmatige intelligentie. Als een zelfrijdende auto vervolgens wordt gehackt en iemand vermoordt – klinkt luguber en onwerkelijk- gaan twee politieagenten op onderzoek uit. Al snel komen ze uit bij een goeroe die niets moet hebben van al die digitalisering. Die goeroe is niet de enige verdachte, want er is ook nog een overheidsrobot met een eigen wil. Zou die er iets mee te maken hebben?

Scarecrow

In het Russische Jakoetië woont een vrouw die helende gaven heeft. Dat lijkt mij heel fijn, maar haar dorpsgenoten moeten er niets van hebben. Toch blijkt, wanneer diezelfde dorpsbewoners hulp nodig hebben, dat de vrouw haar bovennatuurlijke krachten van pas komen. Een dramafilm verweven met verschillende genre-elementen.

Nog een paar tips

Omdat er altijd zoveel te tippen is op IFFR, hier nog negen extra tips: Amor Fati, Cinephilia Now: Part 1 – Secrets Within Walls, The Deer (komt dus terug in Careless Crime), Faya Dayi, Nudo Mixteco, Persona Non Grata (begin 2022 ook in de bioscoop), het Belgische Phoenix, There Are Not Thirty-Six Ways of Showing a Man Getting on a Horse en Thomas der Hochspringer. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Naar welke films op het tweede deel van IFFR 2021 kijk jij uit? De voorverkoop start vrijdag 21 mei om 20.00 uur.

Share

Een gedachte over “Tien tips voor het tweede deel van IFFR 2021

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.