Spotlight: Romania Film Festival

Spotlight: Romania

Filmfestivals zijn er veel in Nederland. Heel veel zelfs. Maar we hebben er nu een gevonden dat in onze ogen extra aandacht verdient. In dit geval is dat Spotlight: Romania Film Festival. Van 27 november tot en met 1 december vindt inmiddels al de vijfde editie plaats. Het festival is net wat anders, want haar volle aandacht gaat uit naar de Roemeense cinema (je verwacht het niet met zo een festivalnaam), met in deze editie extra aandacht voor film en identiteit. Benieuwd wat er allemaal te zien is en waar?

De Roemeense Cinema

Eerst even Roemenië en haar cinema. Er is namelijk één naam die bij ons meteen een bel (geen belletje) doen rinkelen. Cristian Mungiu is die naam. Bekend van Four Months, Three Weeks and Two Days, Beyond the Hills en Bacalaureat. Voor als deze films won hij respectievelijk de Gouden Palm, de prijs voor beste scenario en de prijs voor beste regie op het filmfestival van Cannes. Nou, dan ben je in onze ogen wel een grootheid hoor. Niet veel regisseurs kunnen hem dat nazeggen.

Op Spotlight: Romania heeft Mungiu geen film draaien die hij zelf regisseert, maar is wel als producer verbonden aan een van de films die draaien. Die film is Lemonade, die wij deze week nog mogen recenseren (lucky us). Uiteraard is de Roemeense cinema niet alleen Mungiu, want ook namen als Calin Peter Netzer (Child’s Pose), Adina Pintilie (Touch Me Not) en Cristi Puiu (Sieranevada) kun je kennen. Overigens is het Nederlandse In Blue ook grotendeels in Roemenië opgenomen en is het overgrote deel van de cast Roemeens.

Overige programma

Uiteraard is Lemonade niet de enige film die draait. Naast films zijn er ook documentaires en korte films te zien. Een gevarieerd programma is het dus, met ook nog eens kunst, kinderprogramma’s, dialogen, literatuur en eten.

Locaties en prijzen

De Regentes in Den Haag is waar je het festival hoofdzakelijk kunt bezoeken. De andere drie locaties zijn het Humanity House, The Grey Space in the Middle en Theater De Vaillant. Zoals gezegd, dat is vanaf woensdag 27 november tot en met 1 december. Mocht dit festival je aanspreken en wil je kaarten kopen, dan kan dat door op de locaties te klikken! Per locatie kun je dan voor de desbetreffende film, of een andere activiteit, kaarten kopen.

Overigens is het festival van 13 tot en met 15 december ook te bezoeken in Deventer, en wel in Filmhuis de Keizer.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.