Imagine Rewind: Nieuw Nederlands Peil 1

Imagine Rewind

Voorlopig staat er geen Imagine Film Festival 2020 op het programma (er wordt gewerkt aan een alternatief), maar daar heeft het festival iets op bedacht. Ze plaatsen namelijk iedere twee weken onder de titel Imagine Rewind gratis korte films uit 2019 online.

Vijf programma’s zijn er, die allemaal te zien zijn via imaginefilmfestival.nl. Wij hebben al vijf korte films uit het tweede programma, Nieuw Nederlands Peil 1, gezien. Benieuwd naar alle programma’s en wat wij van de korte films vinden die wij al hebben gezien?

Programma’s

Het tweede programma is dus Nieuw Nederlands Peil 1, dat op 27 april voor twee weken lang online komt te staan. Het gehele programma en de planning vind je hieronder:

  • 13 – 26 april: Internationale Shorts: WTF??
  • 27 april – 10 mei: Nieuw Nederlands Peil 1
  • 11 – 24 mei: Internationale Shorts: Monsters
  • 25 mei – 7 juni: Nieuw Nederlands Peil 2
  • 8 – 22 juni: Internationale Shorts: Family Matters

Nieuw Nederlands Peil 1

Vijf korte Nederlandse films dus in dit programma van Imagine Rewind. Uiteraard films die net wat anders zijn, want het Imagine Festival is alles behalve gewoon. En dat is leuk! Deze zijn dus allemaal te zien op imaginefilmfestival.nl.

De Driesprong (★★★★)

Sjeng Schupp en Michiel van Dijk maakten De Driesprong, een ongeveer 30 minuten durende korte film. Een kunstzinnige animatiefilm waarin Koning Wurm II dromen, kunst, cultuur en fantasie verbiedt. Dat laten de inwoners van de ondergrondse verborgen wereld zich niet afnemen. Ze onthoofden de koning daarom. Maar dan is er een geleerde die de koning weer tot leven wekt.

Wat zit deze korte film goed en sterk in elkaar. Film ontmoet kunst. Film ontmoet animatie en film ontmoet de geschiedenis door gebruik te maken van historisch beeldmateriaal. Een kleurrijke animatiefilm ook, die naast dat hij geestig is, ook wel serieus te nemen is. Hoeveel dictaturen zijn er niet die de bevolking nog steeds iets opleggen?

Ik Geloof in Monsters (★★★1/2)

18 minuten lang kun je kijken naar Nick Cremers zijn dystopische Ik Geloof in Monsters. Een jongen vlucht voor monsters en voor zijn vader, die helemaal niet in monsters gelooft. Hele theorieën heeft de jongen, maar of ze kloppen?

Oké dan, wat een heftig begin. Daardoor zit je er gelijk in en neem je het verhaal serieus. Het had van ons ook best een lange film mogen zijn. Spannend en mysterieus, waarbij je ook vragen blijft houden. Wie is die oude man bijvoorbeeld? En in welke tijd leven we?

Korte Kuitspier (★★★)

Victoria Warmerdam maakte het goed bedachte en 13 minuten durende Korte Kuitspier. Een man, Anders, denkt dat ze hem constant in de maling nemen, omdat ze hem kabouter noemen. Totdat zijn ouders hem uitleggen dat hij dit echt is…

Henry van Loon in de rol van Anders. Dat past in dit geval wel, want de film is ongemakkelijk grappig. Iemand die zich niet begrepen voelt, dat komt vaker voor in onze maatschappij. Wij vonden het wel mooi dat er dit keer eens niet voor een minderheid is gekozen, maar voor kabouters, die helemaal niet bestaan. Toch?

Madame le Chat (★★★★)

Een super korte (2 minuten) zwart-witte animatiefilm van Jule Geleijns. Eej, maar ook hele korte films kunnen goed zijn. Twee kinderen spelen buiten als het donder is. Hun bal komt in de tuin te recht van een mevrouw. En dat was misschien niet heel slim.

Knap gemaakt en uiteindelijk ook wel zwarte humor, ondanks dat deze film ook wel als een horrorfilm is aan te merken. Let vooral op het begin, de etensbakken en het eind. Snap je hem?

Wild (★★★1/2)

De laatste korte film die we hebben gezien, is Wild, van Jan Verdijk. 12 minuten lang kijken we naar een sfeerbepalende vader, die niet zo heel gezellig is voor zijn gezin.

Wat is Limburg toch mooi! Het landschap komt haast uit een sprookje. Net als de film, die je kunt zien als een kwaadaardig sprookje, met wederom zwarte humor. Je moet ervan houden, wij doen dat, dus waarderen konden wij deze film wel. En we beloven het, je weet echt niet hoe deze film gaat aflopen. Karma is een bitch!

Gaan jullie naar Imagine Rewind en de proframma’s kijken?


Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.