IDFA 2020 van 18 november t/m 6 december in de theaters én online

IDFA 2020

IDFA is een begrip in de wereld. Een filmfestival waar alleen maar documentaires te zien zijn. Een festival dat ook heeft moeten schakelen in verband met de coronacrisis. Naast dat er documentaires in de bioscoopzalen te zien zijn, als de maatregelen dit toelaten, zijn ze ook online te zien. Nou, dat is tof. Helemaal als je dat ruim twee-en-een-halve week lang kunt doen. Wij geven achtergrondinformatie, bekeken het programma en geven tips over IDFA 2020.

Waar kun je documentaires bekijken?

IDFA vindt ieder jaar plaats in Amsterdam, In Eye en Pathé Tuschinski. Zo ook dit jaar dus, waar je meer dan 150 premières kunt zien tussen 19 en 25 november. Maar daar houdt het dus niet op, want tussen 19 november en 6 december kun je ook zeven geselecteerde documentaires zien door het gehele land: IDFA Extended. En dan kun je ook nog gewoon thuis kijken. Dat kan heel simpel door een account aan te maken. Daarna kun je naar hartenlust de documentaires bekijken die jij wilt.

Het programma

De zeven geselecteerde films heb je al kunnen bekijken bij de link van IDFA Extended. Naast de openingsfilm Nothing but the Sun lijkt ons Gunda ook erg interessant. Een zwartwit documentaire waarin varkens op een boerderij centraal staan. Lijkt allemaal heel leuk en vrolijk, en dat is het lange tijd ook, maar de laatste tien minuten van de documentaire zoomt in op de harde werkelijkheid. En die werkelijkheid kun jij vast ook wel raden.

Overige interessante documentaires lijken ons The Ark (over het verlenen van zorg in tijden van Covid-19), The Last Hillbilly (over het doorbreken van stereotypes), ‘Til Kingdom Come (over het constant hervormende beleid van Amerika ten aanzien van Israël en het Midden-Oosten), Long Live Love (over de angst je dochter te verliezen), The Grocer’s Son, the Mayor, the Village and the World… (over een streamingplatform voor onafhankelijke documentaires) en Odoriko (over dansers van het uitstervende Japanse striptease-theater).

Zoals zo vaak bij filmfestivals, zullen wij ook enkele documentaires die op IDFA te zien zijn, recenseren. Welke dat zijn, daar komen jullie vanzelf achter.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.