Hyena Selects: Paul Verhoeven

De misschien wel bekendste regisseur van Nederland is Paul Verhoeven. Door velen na de jaren 90 afgeschreven, maar door Elle kreeg hij weer de aandacht die hij misschien wel verdient. Want wat je ook van zijn films vindt, je hebt er waarschijnlijk veel gezien. En je praat alleen over films als je ze hebt gezien. Hyena heeft daarom twee van zijn ‘beste slechtse’ films geselecteerd om opnieuw in de bioscoop te vertonen. Maar dat is niet alles, want de documentaire You Don’t Nomi beleeft ook haar Nederlandse première. Rara, welke twee ‘beste slechtse’ films van Paul Verhoeven presenteert Hyena in november?

You Don’t Nomi – 6 november

Eerst even terug naar de documentaire You Don’t Nomi. En nee, dat is geen typefout. Die documentaire gaat grotendeels over Showgirls, één van de geselecteerde films. Een film die een Razzie won voor slechtste film van het jaar. En wat denk je, Paul Verhoeven nam hem nog in ontvangst ook, met bijbehorende speech. Want hoewel het negatieve aandacht was, was het wel aandacht. Mensen kennen de film mede daardoor nog steeds. En wat destijds als slecht werd beoordeeld, is Showgirls vandaag de dag voor veel mensen een film met een boodschap. Een film ook met kritiek op de maatschappij. Kortom, een cultfilm is het inmiddels wel. Men blikt nu terug, samen met Elizabeth Berkley, die de hoofdrol speelt in de film en ook een Razzie (de film won er zeven) won, die voor slechtste actrice. Kijken dus, als je meer over Showgirls te weten wilt komen.

Showgirls – 20 november

Uiteraard is Showgirls dan ook één van de films die is geselecteerd. In 1995 was de mannelijke Protagonist een tiener, dus die vond dit een toch wel opwindende film (je zag borsten, dus dat was al spannend). Maar was hij ook goed? Geen idee, om eerlijk te zijn.

Waar gaat de film ook alweer over? Nomi wil het gaan maken in Las Vegas. Ze begint als danseres in een bekende (strip)club, mede door vriendin Molly. Nomi breekt snel door, want ze stoomt door naar een grote show. De hoodfdrol heeft ze niet, maar ze ziet mogelijkheden om dat toch voor elkaar te krijgen.

De film wordt ingeleid door Chris Oosterom, directeur van het Imagine Film Festival. Benieuwd wat hij te melden heeft.

Starship Troopers – 27 november

Van stripteasedanseressen naar ruimteschepen. Een groter verschil is er bijna niet. Toch kreeg Paul Verhoeven dat voor elkaar, want in 1997 kwam hij met Starship Troopers, de tweede en laatste geselecteerde film van Hyena.

In deze film kijkt men naar de toekomst, de 21e eeuw. Leuk, want daar leven we uiteraard al een tijdje in. Maar, er zijn gelukkig geen buitenaardse wezens die veel en veel slimmer zijn dan wij. Zo slim, dat geen mens veilig is. Johnny en Carmen gaan de strijd aan door zich bij een elite-eenheid aan te sluiten: de Starship Troopers. Ze vliegen naar de thuisplaneet van de wezens om de mensheid te redden.

Gaan jullie één of meerdere keren naar Hyena Selects, om naar de ‘beste slechtse’ films van Paul Verhoeven te kijken? Zo ja, klik dan hier voor kaarten. Ow ja, het is trouwens in Amsterdam.

Share

3 gedachtes over “Hyena Selects: Paul Verhoeven

  1. Hoi, ik ben het helemaal eens met de keuze. “Showgirls” is best onderhoudend en “Starship Troopers” vind ik zeer vermakelijk, in mijn ogen de beste film van Paul Verhoeven die ik ken. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.