Geen Cannes 2020; wel de films!

Cannes 2020

Geen filmfestival van Cannes 2020. Erg jammer, maar heel begrijpelijk. Dat betekent niet dat Cannes het moment niet aangreep om 56 films te presenteren die eigenlijk te zien zouden zijn op het festival. Dat deden ze 3 juni al, maar wij moesten uiteraard alle 56 titels minutieus bekijken om te bepalen welke titels ons interessant lijken. Wij pikten er een flink aantal uit, waarvan het overgrote deel waarschijnlijk in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Nieuwkomers

We beginnen bij de nieuwkomers, want nieuwkomers zijn altijd fijn. Die brengen soms iets nieuws, iets verfrissends. Verrassingen zijn er ieder jaar, dus hopelijk ook dit jaar. Bij deze titels is het alleen wel de hoop dat ze in Nederland in de bioscoop verschijnen. Wij hopen op de volgende titels.

A Good Man van Marie Castille Mention-Schaar bijvoorbeeld, waarbij een stel graag kinderen wilt, maar deze niet kan krijgen. Benjamin blijkt in het verleden alleen een vrouw te zijn geweest, dus die wil draag’vader’ zijn. Een andere film is Limbo van Ben Sharrock, over een Syrische vluchteling in Schotland. Hij nam een muziekinstrument mee en houdt zich staande met muziek maken. Ook Sweat van Magnus von Horn lijkt interessant. Een fitnesscoach is groot fan van social media, want die maken haar beroemd. Alleen wat te doen als een van je bewonderaars eng gaat doen? En hoewel wij geen uitgesproken fans zijn van horrorfilms, klinkt weervolvenfilm Teddy van Ludovic Boukherma en Zoran Boukherma dan wel weer aantrekkelijk.

We zijn er nog niet, want Ammonite zal toch zeker wel uitkomen in de bioscoop? Deze film van Francis Lee is de opvolger van zijn bekroonde God’s Own Country. En die cast, wowie: Saoirse Ronan, Kate Winslet en Fiona Shaw!

Als eerste te zien op Cannes

Een beetje een misleidende titel, want ja, ze zijn daar dus niet te zien. Toch krijgen deze films de titel dat ze daar eerst te zien waren. Enkele titels die in het oog springen zijn Falling, van debuterend regisseur Viggo Mortensen. Het deels door Nederland geproducreerde Pleasure van Ninja Thyberg klinkt aanlokkelijk, maar zal vooral de duistere kant van de pornowerld laten zien, zo gokken wij. Doet ons in ieder geval denken aan Lovelace! Als laatste lijkt Vaurien van Peter Dourountzis ons ook wel wat. Een arme man in Parijs helpt daklozen, maar doodt af en toe ook mensen. Oké dan!

Documentaires, komedies en animatiefilm

Drie documentaires zijn er geselecteerd, waarvan The Truffle Hunters van Michael Dweck en Gregory Kershaw ons het interessantste lijkt. Het moge duidelijk zijn dat dit over truffeljagers gaat. In dit geval in Noord-Italië. Bij de komedies lijkt Antoinette dans les Cévènnes van Caroline Vignal grappig, want er zit een ezel in. Altijd grappig. Bij de animaties tot slot, is de nieuwste van Pete Docter te zien: Soul (25 november in de bioscoop). Hij is het brein achter Up, Inside Out en Monsters, Inc.

De bekendere namen

Een flink aantal geselecteerden zijn uiteraard ook bekenden van het festival. Dat betekent dat de regisseur of regisseuse al eerder is geselecteerd om zijn of haar film te laten zien op Cannes. Voor ons zijn dit vaak wel veilige keuzes, omdat je weet dat voorgaand werk ook goed is.

Wes Anderson is een van die namen. Een man die cinematografisch gezien gouden vingers heeft. Zijn nieuwste, The French Dispatch, verschijnt 15 oktober bij ons in de bioscoop. Ook François Ozon (Eté 85), Thomas Vinterberg (Druk), Naomi Kawese (True Mothers), Sang-ho Yeon (Peninsula), Lucas Belvaux (Des Hommes) zijn voor ons bekende terugkerende namen. En wat te denken van Steve McQueen, die zelfs twee nieuwe films van hem geselecteerd zag: Lovers Rock en Mangrove.

Dit zijn natuurlijk niet alle 56 titels. Benieuwd naar de overige titels, kijk dan vooral even naar deze pagina.

Naar welke Cannes 2020 film kijk jij uit?

Share