De winnaars van Cannes 2019

Winnaar Cannes 2019

Voorgaande jaren hadden we het ook nog over verliezers, maar nu behandelen we alleen maar de winnaars van Cannes 2019. Films die het goed hebben gedaan bij de pers kun je hier vinden. Die films zijn waarschijnlijk allemaal nog wel in de Nederlandse bioscopen te bewonderen. We beginnen uiteraard bij de Gouden Palm, de belangrijkste en meest prestigieuze prijs.

De Gouden Palm (Palme d’Or)

In dit overzicht vinden jullie alle kanshebbers op die prijs. Best een lange lijst waar de jury dus uit heeft moeten kiezen. Maar je raadt het al, het is ze gelukt. De winnaar is Parasite van Bang Joon Ho. Die stond uiteraard al op onze ‘te zien’ lijst, zeker omdat alle pers ook al zo lovend was over de film. Als hebben we wel een soort haat liefde verhouding met winnaars van Cannes. Of we vinden hem geweldig, of helemaal niets. Een middenweg lijkt er nooit te zijn. Benieuwd of dat nu weer is.

Overige winnaars

Er zijn meerdere prijzen te verdelen. De Grand Prix prijs is bijvoorbeeld ook een prijs die iedere regisseuse en regisseur wel wil winnen. Die eer ging dit keer naar Mati Diop voor haar film Atlantique.

Beste acteurs en actrices zijn er ook altijd. Beste acteur was Antionio Banderas in Dolor Y Gloria en beste actrice was Emily Beecham in Little Joe. We gaan snel zien of dat terecht was. Dan de prijs voor beste regie. De broers Jean-Pierre en Luc Dardenne wonnen die prijs, voor Le Jeune Ahmed. De beste screenplay was dan weer voor Céline Sciamma voor de film Portrait de la Jeune Fille en Feu. Van deze film werd lang gedacht dat deze de Gouden PAlm zou winnen. Dat is niet gebeurd, dat moge duidelijk zijn.

Un Certain Regard

Tot slot Un Certain Regard. Dat is een afzonderlijke prijs. Daar was de beste film A Vida Invisível de Eurídice Gusmão van Karim Aïnouz. Tot slot de prijs voor beste regie. Die ging naar Kantemir Balagov voor de film Beanpole.

Alle overige winnaars van Cannes 2019, en dat zijn er nogal veel, vind je via deze link. Op naar Cannes 2020. Wie weet gaan we daar wel een keer naartoe.

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.